Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Legalább 90 delfin pusztult el a tasmán partoknál csapdába esettek közül

MTI

2020.09.22. 10:35

Elkezdődött kedden a tasmán partoknál a sekély vízben megrekedt gömbölyűfejű delfinek mentése. Az akcióban részt vevőknek egyelőre csak néhány delfint sikerült kiszabadítaniuk, a becslések szerint a 270 csapdába esett állat közül 90 már elpusztult.

A hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfinek több csapatban tévedtek a tasmániai kikötő, Macquarie Harbour sekély vizeire, ahol a homokpadok csapdába ejtették őket.

Kris Carlyon biológus, a tasmán kormány szakértője elmondta, hogy a delfinek egy részét, amelyek nem rekedtek teljesen a parton, a speciális mentők ki tudják terelni a mélyebb víz felé.

A gömbölyűfejű delfinek akár hét méter hosszúságúak is lehetnek, és egy kifejlett állat súlya elérheti a három tonnát. A mély vízbe való visszaterelésük bonyolult, nehéz feladat, megpróbálják őket kifelé tolni, ponyvákkal és pontonokkal segítenek nekik visszajutni a vízbe. Közben a parton rekedt állatok testét próbálják egyenesen tartani, hogy ne veszítsék el tájékozódóképességüket.

A mentésben negyven tudós, húsz rendőr, helyi halászok és számos önkéntes vesz részt. A szakértők szerint ilyen súlyos helyzettel még soha nem kellett megbirkózni a tasmán partoknál.

(Brodie WEEDING /AFP)

 

A tudósok nem tudják, hogy miért tévedtek a csapatokban úszó gömbölyűfejű delfinek a veszélyesen sekély vízbe. A 270 állat hétfőn rekedt meg a partközeli homokpadokon, Strahan mellett. Carlyon elmondta, hogy a mentők egyelőre azokra az állatokra koncentrálnak, amelyeknek a legjobbak az esélyeik a menekülésre. Számos példányt ugyanis meg sem tudnak közelíteni a csónakokkal.

A mentés napokig folyhat, de Carlyon hangsúlyozta, hogy a hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfinek erős állatok, és ha a körülmények is engedik, átvészelhetik ezeket a napokat. Hozzátette: a delfinek a vízben vannak, a testük nem szárad ki, és egyelőre a hűvös időjárás is ideális számukra.

A delfinek tömeges partra vetődése nem ritka jelenség Tasmánia partvidékén, de az utóbbi tíz évben egyszerre ilyen nagy számú állat nem esett csapdába a térségben.

 

MTI

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére