Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A csapatkapitány

Bohár Dániel

2022.09.25. 12:00

Szalai Ádám visszavonul a válogatottságtól. A döntése érhető, ugyanakkor fájó is. Hiányozni fognak a góljai, de ami még azoknál is jobban: a jelenléte, a szíve, az akarata és az igazságérzete.

 

Szalai Ádámnak azért köszönhet nagyon sokat a magyar labdarúgás, mert akkor is kiállt az igazság mellett, amikor azt mindenki el akarta tagadni. Akkor is elmondta a véleményét, amikor mások hallgattak. Szalai Ádám nélkül ma nem tartana itt a magyar labdarúgó-válogatott.

Évekkel ezelőtt az egyik válogatott meccs után egy újságíró hölgy azt kérdezte Szalaitól, hogy „Nehéz mérkőzés volt? Mert kívülről nem tűnt annak annyira?” Tízből kilenc esetben egy ilyen kérdésre a játékosoknak különféle sablonos válaszaik vannak, ezzel szemben Szalai ezt válaszolta:

„Akkor a legközelebbi mérkőzésen becserélünk téged és akkor utána elmondod, hogy könnyű vagy nehéz volt. Ilyen szinten nincsen könnyű mérkőzés szerintem.”

A sztori elég jól mutatja a Szalaiban dolgozó igazságérzetet, ahogyan ezt bizonyítja az az eset is, amikor 2013-ban soha nem látott őszinteséggel beszélt a magyar labdarúgás állapotáról. Néhány idézet ebből is:

„Tíz-húsz éve hülyítjük a népet.”

„Húsz éve nem neveltünk ki egy tehetséget sem!”

„A hazai edzők egymás hátába döfik a késeket.”

A sajtótájékoztató akkor lavinát indított el és az idő azt bizonyítja, hogy a lavina elérte a hatását, pozitív értelemben. Addig a pontig senki nem mert őszintén és nyilvánosan beszélni a magyar foci problémáiról. Pedig a probléma megoldásának első kulcsa annak felismerése, megbeszélése, majd megoldása.

Tudom és a mai napig látom azokat a fotelhuszárokat, akik minden magyar siker után is annyit tudnak megjegyezni, hogy „úgy szar a magyar foci, ahogy van”. Ez nyilván nem igaz, de a prolikat nem zavarnám össze tényekkel, adatokkal, eredményekkel.

Az utóbbi időszakban a rengeteg munkának, pénznek és szaktudásnak köszönhetően hatalmas utat járt be a magyar futball. A válogatottunk képes bármelyik csapattal felvenni a versenyt és a klubcsapataink is egyre jobb eredményeket érnek el, itt célzottan gondolva a Fradira.

Válogatott szinten két Eb-részvétel zsinórban, nem kell magyarázni. Klubszinten folyamatos európai jelenlét, ugyancsak felesleges magyarázni.

És ebben a folyamatban hatalmas szerepe volt Szalainak, a szembenézésének és annak, hogy mert beszélni és cselekedni.

Szalai Ádám, Dzsudzsák Balázzsal együtt az első generációja volt azoknak a játékosoknak, akik a több évtizedes mélyrepülés után kiutat mutattak a magyar labdarúgás szerelmeseinek, amit nagyon köszönünk.

Hiányozni fog a kapitány, de közben nyugodt vagyok, hiszen látom, jó kezekben van a csapat és a fiatalabbak túlszárnyalják az elődeiket, de ez így is van jól.

A Piszkostizenkettő rovatban megjelent véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a 888.hu szerkesztőségének álláspontját.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére