Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A közös miniszterelnök-jelölt

Bohár Dániel

2020.11.17. 11:45

2021. október 23-áig meg kell lennie az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjének. A castingra majdnem egy év van, jelölt is akad szép számmal.

2020-ra eljutottunk odáig, hogy az ellenzéki összefogás nem kérdés többé. A borsodi időközi választás megmutatta, az ellenzéki pártoknak nem számít, hogy a jelölt éppen náci, vagy fegyverrel fenyegeti saját munkavállalóit. Ahogyan az sem érdekelt senkit, hogy egy embert egyszerre támogatott Gyurcsány Ferenc és a Jobbik.

Az ellenzéki összefogás elvtelen, ez nem is kérdés. Ugyanakkor felmerül, hogy mennyire lehet sikeres az a politikai frigy, amely bűnben született. Ugyanis az ellenzéki együttműködés – ne legyen kétségünk – bűnben fogant, majd született meg. Milyen deformált lelkivilággal kell rendelkezni ahhoz, hogy egy párt (Jobbik) abban találjon barátra (Gyurcsány), aki ellen létrejött? Ez beteg. Nagyon beteg.

Az ellenzéki összefogás tehát létezik, Gyurcsánytól kedve Jakab Péteren, Szabó Tímeán, Kunhalmi Ágnesen, Fekete-Győr Andráson és Márki-Zay Péteren keresztül Karácsony Gergelyig. Dobrev Klárát azért nem emeltem ki külön, mert egyenlő Gyurcsánnyal. Vagy Gyurcsány egyenlő Dobrevvel, erről megoszlanak a vélekedések.

Az ellenzéki pártok (DK, LMP, Jobbik, Momentum, Párbeszéd, MSZP, Momentum) elnökei hétfőn találkozót tartottak. Milyen jó lehetett a hangulat?! Majd a meeting után bejelentették, hogy 2022-re közös programmal készülnek, amelyben meghatározzák az alapértékeiket. Na, erre bizony magam is nagyon kíváncsi vagyok, hiszen milyen közös alapértéke lehet egy még mindig náci jobbikosnak és egy szélsőbaloldali gyucsányistának? De nem kell elmenni a radikalizmus irányába, valószínűleg egy szoci sem ért egyet sok mindenben például egy momentumossal, és fordítva.

A találkozón kiderült, hogy előválasztást is tartanak. Az előválasztást egyébként veszélyesnek tartom. Emlékezzünk vissza a főpolgármesteri előválasztásra. A 2019-es tavasz vége, nyár eleje szinte teljes egészében Karácsony Gergelyről és Kálmán Olgáról szólt, illetve ott volt még Kerpel-Fronius Gábor is. Az ellenzék hosszú idő után először tudta tematizálni a közbeszédet. Az rendben van, hogy a jobboldali szavazók leginkább röhögtek a szerencsétlenkedésükön, meg azon, Gyurcsány hogyan szúrta hátba Karácsonyt, majd bukta el a meccset a jelöltje, Kálmán Olga. Ennek ellenére a politika iránt érdeklődők velük foglalkoztak. Az eredménye pedig meglett. Természetesen nem állítom, hogy az előválasztás volt Karácsony Gergely sikerének titka, de az biztos, hogy sokat tett hozzá.

A kérdés, hogy 106 egyéni választókerületben sikerülhet-e előválasztást tartani. A válaszom: nem. Úgy vélem, hogy 106 körzet közül sokban az ellenzék örülni fog, ha egyáltalán talál épkézláb jelöltet. Emellett egy 106 egyéni körzetre kiterjedő előválasztási kampány és szavazás lebonyolítása nagyon sok pénzbe kerül. A megyeszékhelyek jelentős részének átvételével komoly forráshoz jutottak, amit nem a település fejlesztésére fordítanak, hanem a kampányra, de úgy gondolom, hogy a nagy pénzt nem az előválasztásra akarják elkölteni, hanem már a tényleges választásra.

Az előválasztás a miniszterelnök-jelölt személye miatt kavarhat nagyobb port. Ki legyen a jelölt?

Most, 2020 végéhez közeledve az én tuti tippem Karácsony Gergely. Igen, a főpolgármester ugyan most még arról beszél, hogy nem indul el, meg neki Budapesten van feladata, bla-bla-bla. Karácsony Gergelyt ismét be fogják palizni. Felkérik majd, hogy legalább az előválasztáson induljon el, ahol nyerni fog, és onnan már nincs visszaút. Ez a budapestiek számára nem sok jóval kecsegtet, hiszen azt jelenti, hogy az eddig semmit nem csináló főpolgármester nagyjából másfél évre kivonja magát a fővárosi munkából a kampány miatt. A fizetését természetesen fel fogja venni... Karácsony ugyanakkor sokat kockáztat, hiszen kiváló pozíciója van, amely 2024-ig biztosan megmarad. Vereség esetén azonban már bukott politikusként térne vissza Budapestre, ami sokat rontana a renoméján. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy Karácsony már 2018-ban is próbálkozott miniszterelnök-jelöltséggel, és kikapott.

A másik esélyes Dobrev Klára lehet. Gyurcsány Ferenc felesége szinte biztos, hogy visszatér Brüsszelből, és elindul az előválasztáson. Egy esetleges végső Dobrev-győzelemnek beláthatatlan következményei lennének. Apró, Dobrev, Gyurcsány – majdnem egy évszázados gyötrelem térne vissza Magyarországra. Annak a hazának túl sok jót nem jósolok, amelynek a miniszterelnökét Dobrev Klárának hívják. Leírni is szörnyű, jobb nem is belegondolni.

Aztán itt van még Márki-Zay Péter, aki szintén biztosan elindul az előválasztáson, de komolyabb sikert nem fog elérni. A Momentum is vélhetően elindít valakit, aki még nem Fekete-Győr András lesz. A momentumosok vélhetően egy külső „szakértővel” próbálkoznak, akik ritkán eredményesek ezeken a versenyeken.

Az előválasztás Karácsony és Dobrev között fog eldőlni, legalábbis így érzem most, 2020 novemberében.

A kérdésre természetesen később visszatérek, hiszen 2021. október 23-ig még elég sok idő van.

Még egyetlen hozzáfűznivaló. A 2019-es ellenzéki győzelmek az önkormányzatokban egy év alatt tökéletesen megmutatták, hogy mi várna Magyarországra 2022 után, ha ezek a hatalommániás, betegesen Orbán-fóbiás ellenzékiek egy csipetnyi hatalmat is kapnának. Nem kell részletezni.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére