Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A nemzet demagógja Gyurcsány Ferenc

Horváth K. József

2021.04.29. 18:30

Gyurcsány sportágat váltott. A látszólag oltáspártivá szelidített oltásellenességen való lovaglást rövid időre felcserélte a demagógia diszkoszára, s most a megcsúfított hajítókorongot veti a nyugdíjasok felé. A cél természetesen ugyanaz: hergelés, gyűlöletkeltés, az elégedetlenség szítása.

Nagy szükségét érezhette a váltásnak, mert a tervezettnél nagyobb infláció miatt a kormány képes ezúttal is jót tenni a nyugdíjasokkal, s november helyett már a nyáron odaadni nekik az januártól járó nyugdíjkiegészítést egy összegben, hogy aztán már havonta a megemelt nyugdíjat folyósítsa nekik az év végéig.

Az évi átlagosan tizezer forintos nyugdíjkiegészítést Gyurcsány persze azonnal el kezdte pocskondiázni, nehogy már örülni tudjon neki a járványban amúgy is rossz időszakot átélt idősek tábora. „Idén 900 forint nyugdíjkorrekciót kapott egy átlagnyugdíjas” – veti oda Facebook-posztjában lekicsinylő módon. A nemzet demagógja aztán még részletezi, hogy mit lehet venni 900 forintból például reggelire. Mintha ezt a nyugdíjasok nem tudnák. S hogy ne csak a nyugdíjasokat hergelje, hanem a kormányra is rásózzon egy jó nagyot kijelenti, hogy „Mára háromszor annyi szegénységben élő nyugdíjas van, mint 2010-ben.”

Hogy mire alapozza mindezt, arról persze mélyen hallgat. Ha ugyanis hiteles adatokat mellékelne mondandójához, akkor nem tudná elküldeni a demagógiában szintén otthonosan mozgó Varga Zoltán nevű fullajtárját Orbán Viktor parlamenti irodájához, hogy egy fél kiló csirkemellet akasszon a kilincsre, mondván ennyire futja a nyugdíjemelésből.

Az adatok ugyanis éppen az ellenkezőjéről szólnak, mint azt Gyurcsány a szegénység alakulásával kapcsolatban sugallja.

Az Eurostat kimutatásai szerint ugyanis a súlyos anyagi nélkülözésben élők aránya egy évtized alatt 23,4 százalékról 8,7 százalékra csökkent Magyarországon. Ez uniós szinten is számottevő eredmény: a lista aljáról, a hatodik legrosszabb helyről került Magyarország a kilencedik legjobb helyre az Európai Unió 27 tagállama közül.

A figyelemre méltó eredményhez vezető út része, hogy 2010-ben a kormány azt ígérte a nyugdíjasoknak, hogy megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét. S miután inflációkövető nyugdíjrendszer működik az országban, a nyugdíjasok akkor is megkapják az infláció emelkedésének megfelelő nyugdíjkorrekciót, ha a kormány az év elején rosszul ítéli meg az infláció mértékét.

Így van idén is. A tervezett 3 százalékos infláció helyett várhatóan 3,6 százalékos lesz a pénzromlás mértéke, s ezt akarja a kormány már a nyáron korrigálni.

Nem árt tudni azt sem, hogy 2010-hez viszonyítva – vásárlóerő értéken – 10 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak. Ez lehetne persze magasabb, de ne felejtsük el, hogy eddig három alkalommal kaptak Erzsébet-utalványt a nyugdíjasok, s volt rezsiutalványt is, illetve közel 300 ezer nő tudott a „Nők 40” programnak köszönhetően korai nyugdíjazással nyugdíjba menni.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy a kormány kijelölt 30 olyan falut is az országban, amelyek a legszegényebbnek minősülnek, s amelyekre külön programot indítottak. Kijelöltek továbbá 300 szegény falut magában foglaló nagyobb kört is. Ezek nem olyan intenzív programban részesülnek, mint a 30-asok, de itt is nagyon erős a fejlődés üteme.

Gyurcsány eközben matekozik, s azon gúnyolódik, hogy mit lehet megvenni 900 forintból.

Nagy hirtelen nekem az jutott eszembe ezzel kapcsolatban, hogy vajon mennyi kenyeret, tejet és vajat lehet kapni abból a 13. havi nyugdíjból, amit Gyurcsányék egyik pillanatról a másikra elvettek a nyugdíjasoktól. Nem szólva azokról a megszorításokról, amelyek a nyugdíjasokat is keményen érintették.

Egyébiránt ezzel a 0,6 százalékos évközi kiegészítő nyugdíjjal 26 milliárd forinthoz jut a mintegy 2,5 millió magyar nyugdíjas. A visszaépítésre kerülő 13. havi nyugdíj első, egynegyed részével együtt pedig összesen 80 milliárd forintot könyvelhetnek el többletként. Mindemellett pedig az idősek nyugdíjprémiumára 53 millió forintot tett félre a kormány.

Azt gondolom, össze sem lehet hasonlítani azt, ahogy a Gyurcsány-kormány „gondoskodott” az idősekről, illetve ahogy az Orbán-kormány viseli szívén a nyugdíjasok sorsát. Gyurcsány nyilván azért gúnyolódik, azért viteti a csirkemellet Orbán irodája kilincsére, mert érzi ezt az óriási különbséget. S mindenáron le akarja járatni azt az embert, akik következetesen képviseli a nyugdíjasok érdekeit. Nem fog sikerülni.

Gyurcsány hazudozásban, demagógiában – bármilyen sportágat is választ – nyilvánvalóan verhetetlen. Más kérdés, hogy akar-e e téren bármely józan politikai erő versenyezni vele.

Erre már csak azért sincs sok esély, mert Gyurcsányék soha nem az emberekért szállnak síkra, hanem mindig csak a saját hatalmukhoz akarják kikaparni a gesztenyét. Az emberek meg le vannak sajnálva.

Ám legnagyobb balszerencséjükre ezt a magyarok érzékelik is. Nem véletlen, hogy az oltásellenes kampányuk miatt érzékelhetően csökkent a gyurcsányisták népszerűsége.

Hiába hazudják aktuálisan – talán épp ezért – oltáspártinak magukat.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére