Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Armin Laschet létre akarja hozni a Német Nemzetbiztonsági Tanácsot

Jog és Szabadság

2021.08.27. 17:20

A CDU kancellárjelöltje új felvetésekkel próbálja tartani a versenyt a jelenleg előnyben lévő szociáldemokratákkal és vezetőjükkel, Olaf Scholzcal.

Az elmúlt napok afganisztáni eseményei hatására a kancellári pozícióért folytatott versenyben jelenleg hátrányban lévő Armin Laschet a külpolitikai stratégiát szeretné megerősíteni, és erre a célra nemzetbiztonsági tanácsot akar létrehozni. A jövőben Németországnak „hajlandónak kell lennie a nemzetközi politika alakítására”. Az uniópártok (CDU–CSU) kancellárjelöltje, Armin Laschet a fentiek kapcsán fel kívánja állítani a Német Nemzetbiztonsági Tanács testületét, amely állítólag megerősítheti Németország külpolitikai stratégiáját. A Konrad Adenauer Alapítvány által szervezett külpolitikai előadás-sorozat kapcsán korábban Laschet kijelentette, hogy a meglévő Szövetségi Biztonsági Tanácsot – amely minden külügyi kérdéssel és elsősorban a fegyverexporttal foglalkozó minisztérium szerve – át kell alakítani egy új szervezeti formára.

Ezután minden egyes jogalkotási időszak első és harmadik évében a szövetségi kormánynak a nemzetbiztonsági tanács megállapításai alapján be kell nyújtania egy „nemzetbiztonsági stratégiát”, amelyet meg kell vitatni, és el kell fogadnia a Bundestagnak.

Az Európai Uniónak új külpolitikai egységet kell kialakítania” – mondta Laschet, és elismerte a francia és a német állam alapvető európai motor szerepét. Mindazonáltal minden francia–német kezdeményezésnek nyitva kell maradnia más európai országok részvétele előtt. Közös európai projekteket szorgalmazott az „európai katonai képességek” megerősítésére, és kijelentette, hogy ekkor szükség lesz „egy olyan struktúrára, amelyben ezeket a képességeket ki lehet használni”.

Laschet elkötelezett a NATO katonai kiadási célkitűzése mellett

A német védelmi képességekkel kapcsolatban Laschet elmondta, hogy továbbra is érvényesnek kell maradnia annak a célnak, amelyet Németország a NATO-ban ígért, miszerint a katonai kiadásokat a gazdasági hatalom két százalékára növeli az évtized közepén. Figyelembe véve kancellárjelölt kihívói, Annalena Baerbock (Zöldek) és Olaf Scholz (SPD) különböző kijelentéseit, Laschet leszögezte, hogy a megbízhatóság ebben a kérdésben is része a kancellári tisztségnek.

Laschet szerint a jövőben Németországnak „hajlandónak kell lennie a nemzetközi politika alakítására”. A világban „korszakváltás” tapasztalható, aminek jellemzője Ázsia dinamizmusa és Kína felemelkedése, az új technológiák fontossága, a tekintélyelvű rezsimek részéről a nemzetközi szabályok figyelmen kívül hagyása és a demokráciák populista tendenciái. A meghatározó tényezők közé sorolta a pandémia és az éghajlatváltozás következményeit is.

Afganisztán tekintetében korában is állást foglalt a bűnözők kitoloncolása kapcsán, és zéró toleranciát hirdetett a bűnözőkkel szemben, amely elv semmilyen kivételt nem tesz lehetővé. A bűnözőket továbbra is következetesen deportálni kell, beleértve Afganisztánt is – jelentette ki a hónap elején Laschet, aki arra is rámutatott, hogy „a mi álláspontunk továbbra is világos: aki bűncselekményt követ el Németországban, elveszítette a vendéglátásra vonatkozó jogát”.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére