Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Biden alkotmányos elmozdítását követeli több republikánus törvényhozó

Jog és Szabadság

2021.09.02. 14:25

A szenátus republikánus kisebbségi vezetője közben lehűtötte a kedélyeket.

A Republikánus Párt több tagja követelte Biden menesztését, illetve az alkotmányos felelősségre vonását szorgalmazzák a kabuli repülőtéren elkövetett halálos öngyilkos merénylet miatt. A törvényhozók közben felszólították Bident, hogy mondjon le, vagy vonják felelősségre, miután megszegte azon ígéretét, miszerint minden amerikai állampolgárt hazahoz Afganisztánból, és 24 órával korábban kivonja a csapatokat.

Az utolsó amerikai csapatok hétfőn vonultak ki Kabulból, közel 24 órával az ütemterv előtt, azonban 250 amerikai még mindig a helyszínen van. Sokan nemtetszésüket fejezték ki a hátrahagyott amerikaiak százai miatt, és ismételten felszólították az elnököt a lemondásra. Kabuli szemtanúk szerint a tálibok ünnepi lövöldözésbe kezdtek az utolsó amerikai járat távozásakor. „Az elnök otthagyta az amerikaiakat és afgán szövetségeseinket, ami teljesen megbocsáthatatlan. Le kell mondania” – mondta Brian Mast képviselő, de hasonlóan kemény nyilatkozatot tett Lee Zeldin kongresszusi képviselő, Rick Scott szenátor, Ashley Hinson és Adam Kinzinger republikánus képviselő is.

Rendkívül csalódott vagyok az elnököt illetően” – hangsúlyozta Kevin McCarthy, a szövetségi alsóház konzervatív kisebbségi vezetője.

Eljön a számadás napja. Biden »elvesztette« az amerikai közvélemény bizalmát.”

Felszólította Nancy Pelosi házelnököt, hogy rendelje vissza a kongresszust ülésezni, hogy a tagok újabb tájékoztatást kaphassanak a Biden-adminisztrációról és az afganisztáni helyzetről. Pelosi már a hét elején megbeszélést szervezett, de McCarthy szerint a törvényhozóknak vissza kell térniük Washingtonba, mert rengeteg a megválaszolatlan kérdés, illetve McCharty azzal is megvádolta Bident, hogy ő az egyetlen elnök, aki lehetővé tette a táliboknak, hogy ők diktálják az amerikai csapatok Afganisztánból történő kivonásának feltételeit. Az amerikai katonák elleni terrortámadást követő csütörtök esti beszéde pedig egyenlő volt a „gyengeséggel és hozzá nem értéssel”.

Az impeachment egy olyan alkotmányos procedúra, amelynek során az ország törvényhozó szerve – a kongresszus – leválthatja az ország vezetőjét. Elnökkel szembeni impeachment eljárást mindeddig egyszer sikerült végigvinni: az 1868-ban eljárás alá vont Andrew Johnsont végül nem találta bűnösnek a szenátus. A Watergate-ügy miatt 1974-ben Richard Nixonnak is számolnia kellett a közjogi felelősségre vonással, ő azonban, megelőzve a várható hivatalvesztést, inkább önként lemondott tisztségéről.

Az érintett eljárás során a kongresszus felhatalmazást kap az alkotmány által, maga a kifejezés is azt jelenti, hogy valakit elmozdítanak a hivatalából. Ezt követően a szenátus folytatja le a tárgyalást, ahol a tagok kétharmados egyetértése szükséges az elnök hivatalból való eltávolításához. A képviselőház az eddigiekben 19 embert távolított el hivatalából, köztük leginkább szövetségi bírók szerepeltek. Mint ismeretes, A. Johnson és Bill Clinton elnököt szintén alávetették az impeachment eljárásnak, viszont a szenátus nem szavazta meg eltávolításukat.

Az impeachment maga nem büntetőeljárás, hanem egyfajta politikai folyamat. A kongresszusnak nincs hatásköre arra, hogy büntetőjogi szankciót alkalmazzon egy elítélt elnök vagy tisztségviselő esetében; az impeachment olyan, mint egy törvényjavaslat, amelynek át kell mennie a törvényhozáson (csak a büntetőbíróságok próbálhatják megbüntetni az érintett személyeket).

Az elnököt nem távolítják el hivatalából”

mondta a szenátus kisebbségi vezetője, Mitch McConnell a Kentucky állambeli Pikeville-ben tartott rendezvényen.

Ez egy demokraták által uralt kongresszus, és egy szűk, de demokraták által vezett szenátus, ezért az impeachment nem fog megtörténni.”

McConnell kijelentette azt is, hogy bizonyos országokban leginkább az urnáknál lehet kiigazítani bizonyos „viselkedési formákat”, jelezve, hogy azoknak a szavazóknak, akik fel vannak háborodva Biden vezetése miatt, el kell menniük az urnákhoz. McConnell egyúttal hozzátette, hogy a republikánusok politikai kilátásai kiválóak a 2022-es félidős választásokon, ahol az alsó- és felsőház tagjairól döntenek az amerikai emberek.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére