Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Breuer: Gyurcsányéknak antiszemitizmusból is jeles

Horváth K. József

2021.02.22. 17:00

Gyurcsánynak a Heti TV-hez, Európa egyetlen zsidó televíziójához fűződő viszonya a megszólalásig hasonlít ahhoz a történethez, mint amikor a paraszt bácsit elviszik műrepülni. Aki, ugye, előtte gondolt arra, hogy be fog vizelni, arra is, hogy összecsinálja magát, de arra nem, hogy amikor a feje tetején repül a gép, akkor az egész a nyakában köt ki.

Gyurcsány Ferenc és pártja sokáig az antiszemitizmus elleni küzdelem egyik látszólagos élharcosának számított. Halkan azért jegyezzük meg, az antiszemitizmussal szembeni zéró toleranciát Orbán Viktor hirdette meg. Gyurcsány akkor vette elő ezt a fegyvert, ha valakit le akart járatni, ki akart taszítani a közéletből. Például a Jobbikot.

A rend kedvéért nem árthat felidézni néhány markáns megfogalmazásukat ezzel kapcsolatban.

„Itt van egy náci párt, és mi úgy teszünk, mintha ez beférne a magyar alkotmányosság keretei közé.” (Gyurcsány Ferenc, 2009. április 28.)

„Mondjuk ki: a Jobbik náci párt, fasiszta párt, nyilas párt, a képviselői fasiszták, nyilasok, nácik.” (Molnár Csaba, 2012. november 27.)

„Aki kiegyezik a jobboldallal, az utat nyit a náciknak, akik egyébként is itt masíroznak.” (Gyurcsány Ferenc, 2013. február 19.)

„Nekünk nem kell a nácik szavazata. Nácikkal nincs közös haza.” (Vadai Ágnes, 2014. április 30.)

„A Jobbik minden cukiskodása ellenére egy rasszista, kirekesztő, antiszemita párt.” (Molnár Csaba, 2017. december 18.)

„Ha a Jobbikkal kötünk megállapodást, báránybőrbe bújt farkassal állapodunk meg.” (Gyurcsány Ferenc, 2018. február 26.)

Nem sorolom tovább. A fentiekből is jól látható, hogy a DK-nál az antiszemitizmus és a Jobbik elleni harc egy időben lényegében összefonódott. A helyzet azonban a Heti TV esetében a feje tetejére állt. Niedermüller Péter, a DK erzsébetvárosi polgármestere ugyanis egyszerűen kiteszi a szűrét a televíziónak a zsidónegyedből, ahol Breuer Péter tulajdonos-műsorvezető szerint annak kizárólagos helye van. Ezt valóban csak a józan gondolatok jegyében lehetne kétségbe vonni, ám a gyurcsányista kerületben a jelek szerint ennek híján vannak.

Az önkormányzat ugyan szorult anyagi helyzetére hivatkozva mondta fel a televízió bérleti szerződését a Wesselényi utcai székházában, az érvelés azonban sántít. Breuer Péter ugyanis egymillió forinttal magasabb bérleti díjat ajánlott az önkormányzatnak, mint a pályázaton végül győztesnek kihozott cég.

Niedermüller Péter egyébként több alkalommal vendégeskedett a Heti TV stúdiójában, amikor a hivatalos beszélgetéseken kívül óvatosan utalgatott arra, hogy a csatorna bővíthetné a meghívottak körét. Ez nyilvánvaló utalás lehetett arra, hogy szívesen látna jobbikos megszólalókat is a meghívottak között. Breuer Péter azonban nem nézte jó szemmel, hogy a Gyurcsány vezette baloldali összefogás részévé vált a szélsőséges Jobbik, és tartotta magát ahhoz, hogy nem enged be a stúdiójába rasszista politikusokat. Ez lehet az igazi oka annak, hogy április 30-ig el kell hagyniuk az épületet.

Gyurcsány persze hallgat, mint szar a fűben. Nem vállal a nyilvánosság előtt semmiféle konfliktust az ügyben, hagyja hadakozni alvezérét, a polgármesteri tisztségre magát már megválasztása előtt teljesen alkalmatlannak mondó Niedermüllert. Gyurcsánynak akkor sem számítottak a választók, Niedermüller nyilvános önértékelése ellenére a nyakukba akasztotta ezt a „fehér, keresztény, hetero, rémisztő képződményeket” lenéző bitcoinbányász-segédet.

Az érdekesség kedvéért azért álljon itt, hogy antiszemitizmusa mellett milyen megállapítások ellenére pártfogolja Gyurcsány a Jobbikot. Szilágyi György országgyűlési képviselő például „hibbant Néróként” beszélt Ferencről. Jakab Péter pedig azt mondta a Jobbik 2019-es kongresszusán: „Teljes mértékben kizárt a DK-val való együttműködés.”

Az idézetek jól mutatják, hogy a laikus szempontjából a két párt viszonya elvásott, mint a veres csillag. A gyakorlat azonban más. A kulcsszó természetesen a hatalom. Miután a matek azt mutatta, hogy a rendkívül meggyengült Jobbik szavazataira is szükség van ahhoz, hogy a Gyurcsány által találóan kétszínű koalíciónak nevezett összefogásnak egyáltalán esélye legyen a győzelemre, még az ősi ellenségével is képes volt szövetkezni.

Persze ősi ellenségek ők sosem voltak, hiszen a háttérben az akkor még Gyurcsányt is a soraiban tudó MSZP sokat munkálkodott a Jobbik megalakításán. Nyilván azért, hogy a Fideszt járassa le a vele való összefogás gyanújával, amire persze még véletlenül sem lehetett soha igazolást találni.

Annál inkább a Gyurcsány-párt antiszemitizmushoz való ambivalens viszonyára. Számára valószínűleg ez nem elvi, sokkal inkább érdekkérdés. A DK-nak leginkább akkor időszerű valakit antiszemitizmussal vádolni, ha a hatalmi érdekei úgy kívánják. Ha viszont ezek az érdekei éppen azt diktálják, hogy ők viselkedjenek eléggé el nem ítélhető módon, akkor attól sem riadnak vissza. Maga Breuer Péter nevezte ugyanis antiszemitizmusnak, hogy a DK-s Niedermüller Péter vezette erzsébetvárosi önkormányzat kiszorítja a kerületből az Európában egyedülálló, zsidó tematikájú televíziót.

Tovább szomorítja a helyzetet, hogy a hasonló ügyekben máskor oly hangos baloldali média Gyurcsánnyal és alvezéreivel egyetemben hallgat. Azt üzenve ezzel a világnak, hogy a dolog így teljesen rendben van.

Pedig nincs. Nagyon nincs. Főleg annak fényében, hogy a Heti TV-vel együtt a szintén abban a székházban próbáló 100 Tagú Cigányzenekart is kitették. Mintha szándékosan demonstrálnák, hogy nekik mindent szabad, ha az érdekeik azt diktálják.

Pedig egyáltalán nem. Nem árt tudni, hogy akár ők is járhatnak úgy, ahogy a paraszt bácsi a repülőgépen.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére