Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Emelni akarja a kitoloncolások számát Friedrich Merz CDU-elnök

Georg Spöttle

2022.12.02. 10:40

Németországnak szüksége van jól képzett szakemberekre ebben egyetértés van a gazdasági vezetés és a politikai pártok között. A kormány most arra készül, hogy külföldön toboroz munkaerőt. A CDU (Kereszténydemokrata Unió) vezetőjét viszont aggályosnak tartja, hogy sok migráns, akiknek elutasították a menedékkérelmét, nem hagyja el Németországot. A külföldi munkavállalók verbuválását követő parlamenti vitában a pártelnök Friedrich Merz el akarja érni, hogy a jogtalanul az országban tartózkodó migránsokat toloncolják ki. Jelenleg háromszázezer migráns van Németországban, akiket már kiutasítottak, írja a Rheinischen Post című napilap csütörtöki száma. A szövetségi kormány még régebben megígérte, hogy visszatoloncolják hazájukba az illegális migránsokat, ám ez eddig nem valósult meg.

A legtöbb kitoloncolást az hiúsítja meg, hogy a migránsok nem rendelkeznek személyes iratokkal. Sok esetben ehhez társul még az, hogy kibocsájtó országok sem működnek együtt a német hatóságokkal. Vannak országok, ahova per pillanat nem is lehet visszatoloncolni, ilyen Afganisztán és Szíria. 2021-ben 165 000 migráns kért politikai menedékjogot Németországban és csupán 12 000 lett kitoloncolva. A koronavírus járvány első évében 2020-ban mindössze tizenkétezer illegálisan beutazót tudtak hazarepíteni, egy évvel korábban az a szám huszonkétezer volt, 2018-ban nagyjából huszonháromezer ötszáz.

Az elhúzódó kitoloncolások ügyében „változásra van szükség” a politikus fogalmazása szerint. A lakosság csak akkor fogadja el a bevándorlókat, ha egyrészt képzett szakemberek érkeznek a munkaerőpiacra, másrészt mennie kell annak, akit kiutasítunk mert nincs jövője Németországban. A német kormánykoalícióban (szociáldemokraták, zöldek és liberálisok) egységes a megfogalmazás: „nem mindenki maradhat itt az érkezők közül. Egy visszatoloncolási offenzívát indítunk és konzekvensen visszaküldjük a jogtalanul itt tartózkodókat a bűnözőket és a terrorgyanús elemeket”.

A bevándorlási hivatal szerint június végén 301.524 kiutasított migráns tartózkodott Németországban, közülük 247 290 csak ideiglenes úgynevezett „megtűrt” státusszal rendelkezett.

Szükségünk van olyan emberekre, akik dolgozni akarnak

Merz megerősítette, hogy Németország már régóta bevándorlóország. „Szükségünk van olyan emberekre, akik dolgozni akarnak”. A német munkaerőpiacról leginkább kvalifikált szakemberek hiányoznak a kutatóktól a betegápolókig. A sikeres munkaerőtoborzás miatt Németország egyszerűsíti a szakmai végzettségek elfogadását, illetve honosítását. Az erről szóló tervezetet a kabinet már szerdán el is fogadta. A kiválasztás kritériumaihoz tartozik a munkahelyi tapasztalat és a Németországhoz való viszonyulás, beilleszkedési készség. Ezzel egyidőben legalizálni akarják az integrálódott, büntetlen előéletű, ám csak „megtűrt” státusszal rendelkező külföldieket is. Számukra a „lehetőség-tartózkodási engedély” lesz bevezetve, amellyel munkát kereshetnek és nyelvtanfolyamra járhatnak. A „megtűrt” státuszt ki akarják vezetni a tartózkodási engedélyek köréből.

 

A Piszkostizenkettő rovatban megjelent véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a 888.hu szerkesztőségének álláspontját.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére