Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Gyurcsányizmus: a hatalomért átgázol mindenkin, még a betegeken is

Horváth K. József

2021.02.19. 20:30

Van már annak két hete is, hogy Márki-Zay Péter meglehetősen durva dolgot mondott. Szerinte ha a tanárok és az orvosok egyszerre sztrájkba lépnének, akkor megbukna a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc pedig azóta is hallgat erről a gyomorforgató kijelentésről.

Nem kevesebbet állított az ellenzék egyik, ambíciótól igencsak duzzadó miniszterelnök-jelöltje, aki Dobrev Klára és Karácsony Gergely skalpjával az övén szeretne politikai vezérként nekilódulni a 2022-es választásnak, mint hogy akár emberéletek árán is örömest beülne a kormányfői bársonyszékbe. Hiszen ha leállnának az orvosok, akkor annak mindez egyenes következménye lenne. Ki állapítja meg az életmentő gyógyszerek beadásának halaszthatatlanságát, ki mondja meg, hogy valakit azonnal lélegeztetőgépre kell tenni? A félreértések elkerülése végett álljanak itt Márki-Zay brutális mondatai, amelyeket az ATV-ben volt szíves a hallgatóság elé tárni. „Sokszor a tanárok és az orvosok sem tudják azt, hogy micsoda hatalom van a kezükben. Mert mindegyik, ugye, a saját egyéni állását félti, ugyanúgy, mint egy parlamenti képviselő. (...) Ha egyszer az összes matematika–fizika szakos tanár vagy biológia–kémia – tehát különösen ezek a tárgyak –, azt mondaná, hogy mi sztrájkolunk, és nem megyünk be, megszűnik az oktatás, Orbán Viktort térdre lehetne kényszeríteni. Ha az összes orvos mondja ugyanezt, megszűnik az egészségügy. És nem kell egyetlenegy kórházban, ha összefog öt-hat ember, ők azonnal le tudják állítani, tehát roppant nagy lehetőség van a kezükben.”

Gyurcsány Ferenc pedig e szavak elhangzása óta hallgat. Pedig kétszer is lett volna alkalma elhatárolódni Márki-Zaytól: évértékelőjében és a parlament tavaszi ülésszakának nyitónapján elmondott beszédében. Ő azonban egyik alkalommal sem tett egy félmondatnyi gesztust sem ebbe az irányba. Nem szólt egy szót sem arról, hogy nem jól van ez így, a baloldal sem használhat ilyen emberellenes retorikát. Nincs olyan aspiráns, aki megengedhetné magának, hogy emberéletekkel zsarolja a mindenkori kormányfőt azért, hogy helyette aztán hatalomra juthasson. Ferencnek azonban a jelek szerint más a véleménye. Ez is azt látszik bizonyítani, hogy igaza lehetett Zuschlag Jánosnak, aki közelről ismerve Gyurcsányt „kegyetlen, rideg, közönséges” emberként beszélt róla.

Hogy kerül a csizma az asztalra? Miért kellett volna Ferencnek elhatárolódnia Márki-Zaytól, aki nem is tagja a Gyurcsány-pártnak? Egyszerűen azért, mert a hódmezővásárhelyi polgármester a baloldal miniszterelnök-jelöltje akar lenni. Ezért pont a baloldal vezető politikusainak felelőssége az, hogy kit eresztenek a jelöltek közé, ki az az ember, aki mögé – ha az előválasztáson nyer – feltétel nélkül képesek beállni. Aki emberéleteken is képes átgázolni a céljáért, az nekik oké?

Csak zárójelben jegyzem meg, hogy Gyurcsány Jakab Péter parlamenti rasszista felszólalása kapcsán is elfelejtett elhatárolódni. Jakab: „Ön ebben a kérdésben láthatóan úgy viselkedik, mint egy afrikai kuruzsló, (...) magyarán, ha lesz valami kínai cucc, amivel beoltottak egymillió afrikait és egymillió kínait, akkor ez ön szerint jó kell, hogy legyen a magyaroknak is.” Zárójel bezárva.

Orbán Viktor miniszterelnök az emberéletek zokszó nélküli feláldozásáról is szólt ma reggeli rádióinterjújában: „Ez egy baloldali reflex. A baloldal egy hatalmi iskola. Lenintől Rákosin át Kádár Jánoson keresztül jön ez a politikai hagyomány. Aminek a formája mindig változik, de az sosem változik, hogy ők azért a hatalomnak mesterei. Nem ismernek kíméletet meg könyörületet. Tehát ha hatalomról van szó, akkor a baloldal letapos, áttapos mindenkin. Ideértve a betegeket meg a halálos betegséggel fenyegetett embereket is. Ha úgy gondolja a baloldal, hogy könnyebben kerül hatalomra, ha sikertelen a jobboldali, nemzeti kormány oltási programja, ha sikertelen a járványkezelése, akkor ennek hangot is ad. Nem árulnak zsákbamacskát, hétfőn kezdődött a parlament, ott álltam. Sistergett a gyűlölet körülöttem. Láttam, hogy ők amellett érvelnek, hogy minél lassabban... ilyenek. Ne lepődjünk meg ezen. Én örültem, amikor három hónappal ezelőtt a baloldal megadta a felhatalmazást 90 napra a rendkívüli kormányzati intézkedésekre, mert akkor láttam egy esélyt. (...) De most nem adják meg újra. Azt látom, hogy eltelt a három hónap, és nyíltan megtagadták az együttműködést. A másik oldalra álltak. Ezt én nagyon sajnálom. Emberéletekről van szó, saját szüleinkről, nagyszüleinkről, mindenki, aki meghal, az valakinek az apja, az anyja, minimum a fia vagy a lánya. Ezek sokkal mélyebb dolgok, mint a hatalom.”

És akkor egy kis vallástörténet. A héten magunk mögött hagytuk a hamvazószerdát. A nyugati kereszténységben ez a nagyböjt kezdőnapja, a húsvétvasárnaptól visszaszámolt 40. hétköznap. A nyilvános bűnbánatot tartó és nagycsütörtökön feloldozást nyerő bűnbánók a nagyböjt első napján mezítláb, zsákszerű vezeklőruhában, a templom kapujában várták a papot, aki a templomba vezette őket. Elmondták a bűnbánati zsoltárokat, majd a pap a fejükre tette a kezét. Megszórta őket hamuval, feladta rájuk a durva szövetből készült inget, kirótta a penitenciát, meghintette őket szenteltvízzel, és kiutasította őket a templomból. A nagyböjt alatt többé nem mehettek a templomba, csak az ajtóban állhattak, és a betérő hívek imádságát kérhették.

El tudnák képzelni Gyurcsányt a bűnbánók között, zsákszerű vezeklőruhában? A következő húsvétig ott állhatnának, és nincs az a hamumennyiség, amely elég lenne nekik a feloldozáshoz.

Emberéletekkel ugyanis még a baloldalon sem illik játszani.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére