Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Két összeillő ember: Gyurcsány Ferenc és Czeglédy Csaba

Horváth K. József

2021.02.08. 18:30

Amikor Czeglédy Csaba Facebook-oldalán megláttam ezt a fotót, azonnal szegény Szécsi Pál dala jutott eszembe. Címe: Két összeillő ember.

Emlékeznek a refrénre? „Két összeillő ember / Fénylő, tágra nyíló szemmel. /

Figyeld elakad a hangunk / Istenem, hát mi vagyunk!”

Fotó: Facebook

Hát, tessék mondani, nem erről szól a dolog? Nem egy vallomás ez a kép, amit ráadásul nem más, mint maga Czeglédy Csaba tett föl az oldalára nem is olyan régen, kábé egy éve, tavaly februárban. Természetesen még véletlenül sem akarnék olyanra gondolni, hogy e két férfiúnak az álmait szivárvány masnizná össze. Ilyenről nem tudok, egyébként sem volna hozzá semmi közöm.

Vannak azonban élethelyzetek, amikor például ez a két férfi mindennél fontosabb lehet egymás számára.

Amikor például megkezdődött a közel 6,5 milliárd forintos költségvetési csalás gyanúsítottjaként 2018. március elején Czeglédy Csaba tárgyalása, s a vádlottat vezetőszáron a tárgyalóterembe kísérték, kit lehetett látni a bíróság folyosóján? Anyukáját? Más családtagjait? Kedvesét? Frászt! Gyurcsány Ferencet és Dobrev Klárát, akik még az itt megtekinthető videófelvételt is közreadták az eseményről a Facebook oldalukon. Maguk szerint ez normális?

Vagy amikor néhány nappal később Czeglédyt kiengedték az előzetesből, mert a parlamenti választás előtt Gyurcsányék képviselőjelöltté léptették elő, s a jelöltet ugyanúgy megilleti a mentelmi jog, mint magát a képviselőt, hova vezetett a 15 évi szabadságvesztéssel fenyegetett jóembernek az első útja, az ATV stúdiójában őt kérdező Kálmán Olga után? Családjához? Anyukájához? Kedveséhez? Egy fenét! Gyurcsány Ferenchez.

Miről beszélhetett egymással ebben a kritikus helyzetben a két összeillő ember? Esetleg arról, hogy hol van az a temérdek pénz, amely a Czeglédy vezetésével 2011 és 2017 között működő bűnszövetkezet révén szőrén szálán eltűnt? Netán ehhez a pénzhez köze lehet Gyurcsány Ferencnek?

Annyit mindenesetre látni lehet, hogy Gyurcsányék nagyon nem akarják, hogy Czeglédy letartóztatásban töltse a napjait. Kérdezhetnék, talán azért, nehogy esetleg megunja a banánt és elkezdjen fecsegni valamiről a hűvösön, ami dehonesztáló lehet Gyurcsány Ferencre nézve? Tudja fene.

De mit ad Isten, Czeglédy egy évvel később ismét képviselőjelölt lett a DK európai parlamenti listáján, ami újfent akadályát jelentette annak, hogy a büntető eljárása folytatódjon. Hát nem érdekes?

Gyurcsány az őszödi beszédében szólt arról, hogy trükkök százait vetették be, hogy túléljék a kormány bukását. Talán itt is bevetettek néhányat…

S mintha Gyurcsányék arról is gondoskodtak volna, hogy „éhen ne haljon” szegény. Budai Gyula országgyűlési képviselő éppen a múlt héten tett feljelentést Dobrev Klára ellen, aki még az Altus cég vezérigazgatójaként adott négy alkalommal kölcsönt Czeglédynek 300 millió forint értékben, miközben például ilyen hitelezési tevékenységhez az Altusnak a Magyar Nemzeti Banktól nem volt engedélye. Sőt, a vizsgálatok során kiderült az is, hogy nemcsak Czeglédynek és más magánszemélyeknek kölcsönzött az Altus, hanem 50 millió forint erejéig a Demokratikus Koalíciónak is.

Ez azért különösen érdekes, mert 2015-ben az Európai Bizottságtól az Altus egy konzorcium vezetőjeként másfél milliárd forintnyi megbízási díjat nyert el a 2014-2020 közötti programidőszak tervezési dokumentumainak elemzésére, amelyből Dobrev cégének, így a DK-nak is juthatott. Hogy a 300 millió forintos kölcsönök milyen forrásból jöttek össze Czeglédy részére, arról biztosan nem lehet tudni, de egyáltalán nem zárható ki, hogy volt benne uniós forrás is.

Az pedig tovább színezi a két összeillő ember kapcsolatát, hogy a 2019-es önkormányzati választások óta a DK-s vezetésű budapesti önkormányzatoknál tovább lehet dagasztani Czeglédi Csaba pénztárcáját. A László Imre vezette újbudai és a Niedermüller Péter vezette erzsébetvárosi önkormányzat ugyanis közel 130 millió forintra szerződött Gyurcsány ügyvédjével. Pedig valójában személyesen ügyvédi munkát sem végezhet, mivel tavaly felfüggesztették kamarai tagságát.

Szóval, nagy a homály a 6,5 milliárd forintos közpénz eltüntetése körül.

Tudjuk jól, minél tovább húzódik az eljárás, Czeglédynek annál nagyobb a mozgástere, a politikai lehetősége. Valószínűsíthetően azt szeretnék elérni, hogy ne tudják olyan mértékben felelősségre vonni Czeglédyt, mint amilyen mértékben a felelőssége megállapítható lehetne.

Budai Gyula a Hír Tv-ben azt mondta, „a 6,5 milliárd forintot az MSZP és a Demokratikus Koalíció pártkasszájában kell keresni.”

Talán az áprilisban a szegediről a Kecskeméti Törvényszékre átkerült Czeglédy-ügy folytatása során az összeg hollétére is fény derülhet. Az csak hab a tortán, hogy azért tették az ügyet Szegedről Kecskemétre, mert Szegeden a bírók zöme bejelentette, hogy a korrupciós botrány miatt nem kívánja a Czeglédy-ügyet tárgyalni.

Látható, hogy ez a két összeillő ember foggal-körömmel ragaszkodik egymáshoz.

Önök szerint vajon miért?

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére