Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kutatók elmagyarázzák, miért jósolják Trump újraválasztását

Jog és Szabadság

2020.07.30. 12:30

Helmut Norpoth kifejlesztett egy modellt, amely megdöbbentő pontossággal jósolja meg az amerikai elnökválasztás eredményeit. Ő úgy véli, hogy Trumpot újraválasztják.

Bár jelenleg még a Fox News által előre jelzett értékek is azt mutatják, hogy Donald Trump jelenleg nyolc százalékponttal lemarad demokrata kihívójától, Joe Bidentől, a 76 éves Helmut Norpoth – aki a németországi Essenben született, Berlinben tanult és évtizedek óta kutatja a választási kampányokat és a választók viselkedését – azt állítja: Trump megnyeri a választásokat, 91 százalékos bizonyossággal az elnököt újraválasztják az Egyesült Államokban.

Norpoth azt mondja, kifejlesztett egy modellt, amely meglepő módon előre jelezheti az amerikai elnökválasztás eredményét – akár visszamenőlegesen is. 27 alkalommal csak kettőben tévedett az eredmények tekintetében 1912 óta – mondja. Négy évvel ezelőtt ő volt azon kevesek egyike, aki előre bejelentette Trump győzelmét.

Hogyan működik a modell?

Norpoth figyelmeztet, hogy a felmérés értékei alapján ne vonjunk le hamis következtetéseket. „Valójában a felmérésekhez hasonló figyelmeztetésre lenne szükség a cigarettacsomagolásnál” – mondja Norpoth egy interjúban.

Elsősorban két kritériumra hivatkozik, amelyek – véleménye szerint – a legfontosabbak. Az ingahatás és az elsőként szavazó államok eredményei, az első körzetszámok Iowa, New Hampshire, Nevada és Dél-Karolina államokban.

Trump saját propagandája áldozatává válik

Az ingahatás leírja azt a tendenciát, hogy az elnök két ciklusra kerül megválasztásra, ha elődje a másik párthoz tartozott. 2001-ben nyolc évre Bill Clinton követte a konzervatív George W. Busht. Nyolcéves szolgálat után Barack Obama a demokraták színeiben, ugyanolyan hosszú ideig vette át az irányítást. Donald Trump ezt a tendenciát örökölte, aki ezen logika alapján most másodjára is elnök lehet.

A tavasztól kezdődő választások is erről tesznek tanúbizonyságot. Norpoth szerint „nagyon rossz ómen” a közelgő elnökválasztás tekintetében, ha a jelöltnek problémái vannak a saját pártjával. Mind az idősebb George Bushnak, mind Jimmy Carternek komolyan kellett volna küzdenie a párt belső kihívóival a 80-as és 90-es években. Bush akkoriban csak a szavazatok 50%-át szerezte meg. Busht és Cartert egy hónappal később leváltották.

Ez szól Biden ellen

A kutató hangsúlyozza, hogy Trumpnak nincs ilyen problémája. Az elnök valójában széles körű támogatást élvez a Republikánus Pártban – még akkor is, ha a kritika a közelmúltban hangosabb lett. De amire Norpoth igazán figyelmeztet az az, hogy a felmérések olyanok, mint egy érmedobás.

Négy évbe telik, amíg a figyelmeztetést komolyan veszik – éppen a választások előtt úgy tűnt, hogy Trumpot Hillary Clinton legyőzi. Ezenkívül Norpoth szerint a választások előtt hónapokkal végzett közvélemény-kutatások statisztikailag nem szükségszerűen jelzik a későbbi eredményt: „Az elnökválasztások tele vannak jelöltekkel, akiknek a tavaszi közvélemény-kutatások szerinti vezetése ősszel akár teljesen megváltozhat. „A lista hosszú és elég félelmetes az időben korán vezetők számára.” 1948 óta 18 jelölt közül kilenc elvesztette volna a választásokat korai vezetése ellenére. A jelentőség itt is: mint egy érmedobásé.

Azt gondolhatnánk, hogy a pontossága – amellyel tanulmányai előre jelzik az eredményeket –, önmagáért beszél. De nem minden oldal vonná le a megfelelő következtetéseket a számokból – mondja Norpoth. Mindenekelőtt olyan megkereséseket kap, amelyek azt „szeretnék hallani”, hogy Trump lesz a következő elnökválasztás győztese. Az elnök egyébként nemrégiben a Fox News exkluzív interjújában elkerülte a kérdést, hogy elfogadja-e a lehetséges vereséget a novemberi választásokon. 2016-ban azt mondta, hogy nem ismeri el a választási eredményt, ha azt elveszíti.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére