Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Miért lép fel a Vatikán Olaszország homofóbellenes törvénye ellen?

Jog és Szabadság

2021.06.28. 15:10

Szakértők szerint a tervezett törvény korlátozhatja a véleménynyilvánítás szabadságát.

Az LMBT-közösséggel való szolidaritás jelenleg nagyon népszerű Európában. Olaszország egy lépéssel tovább akar menni, és nem korlátozza magát csupán a tolerancia megnyilvánulásaira. Egy parlamenti kezdeményezés a homoszexuálisokat és a transzszexuálisokat különleges védelem alá kívánja helyezni, de egyre nagyobb az ellenállás a projekttel szemben. A Vatikán hivatalosan is jelezte aggodalmait.

A napokban nyilvánosságra hozták a vatikáni államtitkárság bizalmas feljegyzését. Az olasz szentszéki nagykövetséghez intézett levélben az áll, hogy a katolikus egyház szabadságjogait elfogadhatatlanul korlátozzák „a jelenlegi törvénytervezet bizonyos tartalmai”. A hatálybalépés tehát az 1984-es konkordátum megsértését jelentheti. „Kérjük, hogy aggályainkat vegyék figyelembe” – írják a jegyzet szövegében, amelynek hitelességét most megerősítették.

Szokatlan esemény, hogy a Vatikán kényszerűnek érzi, hogy hivatalosan kötelezze Olaszországot a kétoldalú megállapodások betartására. A diszkrét diplomáciai úttól való eltérés még meglepőbbnek tűnik. Az ügyet most nyíltan, a médianyilvánossság előtt tárgyalják. A Vatican News nevű hírportál interjút közölt az állami egyházjogi szakértővel és Cesare Mirabelli volt alkotmánybíróval.

Veszélybe kerülhet a véleménynyilvánítás szabadsága

A félelem nem teljesen alaptalan, hiszen a kezdeményező, a baloldali Alessandro Zan (Partito Democratico) által jegyzett tervezet sokkal többről szól, mint a homofóbia vagy az erőszak elleni szankciókról. Többek között „a homofóbia, a leszbofóbia, a bifóbia és a transzfóbia ellen nemzeti cselekvési nap” kötelezővé tételét tervezik, amelyben nem utolsósorban az olasz iskoláknak is részt kell venniük.

Ebben az összefüggésben Mirabelli veszélyben látja az iskolák és az oktatás szabadságát. A szivárványos zászlókat lengető katolikus magántanulók, akiknek állítólag agresszívan kell kampányolniuk az LMBT-közösség érdekeiért, nyilvánvalóan nem felelnek meg a Vatikán elképzeléseinek. Mirabelli a kormánynak elküldött jegyzetet „figyelmeztetésnek” tekinti, hogy ne lépje túl a határt, amikor a kisebbségek védelméről van szó.

Olaszország püspökei is kritikusak

Gualtiero Bassetti bíboros, az Olasz Püspöki Konferencia elnöke hetekkel ezelőtt fogalmazta meg kritikáját. Az LMBT-személyek megóvása a diszkriminációtól és az agressziótól a tiltakozása szerint nem szükséges. Aki erőszakot követ el például egy homoszexuálissal szemben, megfelelő büntetést kaphat a meglévő törvények teljes szigorával. Ha azonban a parlament további lépéseket tart szükségesnek, a jelenlegi tervezetet világosabbá kell tenni, hiszen mostani formájában olyan távoli kérdéseket érint, mint az úgynevezett nemi identitás.

Bassetti szerint a mögöttes ideológia „antropológiai zavar”. A bíboros hangsúlyozta, hogy egyszerűen „elfogadhatatlannak” tartja a férfiak és a nők közötti különbség megkérdőjelezését. Valójában a „nemi identitás” jelentős helyet foglal el a Zan-törvényben. Azt mondják, hogy ezt nemtől függetlenül figyelembe kell venni. Olyan definíció ez, amellyel az egyház nehezen azonosulhat.

A reformprojektet nemcsak egyházi körökben utasítják el. Amióta Giuseppe Conte balközép kormánya alatt novemberben elfogadták a tervezetet, a projekt elakadt. Mario Draghi miniszterelnök új kabinete alatt a tervezet a szenátusban torpant meg. A Liga és a Forza Italia politikusai egyetértenek az egyházi tisztviselők fenntartásaival. Matteo Salvini volt belügyminiszter megköszönte a Vatikán beavatkozását; szerinte mindenfajta diszkrimináció ellen lépett volna fel a Zan-törvény, de azt „átitatja az ideológia”.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére