Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Robert Fico viccel

Pozsonyi Ádám

2021.10.11. 14:40

 

Az a jelző, hogy „ragadozó”, vajon sértés, avagy sem?

Ezen töprengek már egy ideje. Ülök itt a kávémmal, kevergetem, és előttem egy cikk, melyben az alábbiakat olvasom:

„Orbán úgy viselkedik, mint egy ragadozó, ami kiszagolt egy öreg, sánta szarvastehenet – fogalmazott a lap szerint a korábbi szlovák kormányfő.”

Nos, hogy a ragadozó vajon sértés vagy dicséret, az a kérdés megér egy misét, az még esetleg eldöntendő, de hogy az öreg, sánta szarvastehén semmiképp nem dicséret, az biztos. Öreg, sánta szarvastehén? Úriember még a dugóba került Karácsony Gergelyt sem nevezi így, nem hogy a saját országát. Vajon mi lelte ezt a Ficót?

„A Szlovákiában történő magyar ingatlanvásárlások miatt aggódik a volt szlovák miniszterelnök. (...) Fico úgy véli: Orbán azt látja, hogy Szlovákiában gyakorlatilag nincs kormányzás, és ezt ki is használja arra, hogy megvalósítsa a terveit. Emiatt azonban Fico szerint az OĽaNO-os miniszterelnök, Eduard Heger és a kormánya a hibás. Fico azt várja a pozsonyi kormánytól, hogy magyarázza el, mit kíván tenni, hogy a termőföld, az erdők és a történelmi épületek ne kerüljenek idegenek kezébe.”

Na, azért ezt olvassuk csak el újra.

„Történelmi épületek ne kerüljenek idegenek kezébe.” Ez vicces. Vicces fiú ez a Fico. És az, hogy a szlovákok gyakorlatilag felvásárolták egész Rajkát, az nem zavarja? Az pont nem, gondolom. Pedig a jelenség annyira feltűnő, oly méreteket ölt, hogy a határon inneni települések szépen lassan, de egyértelműen Pozsony elővárosai lettek. Az áttelepüléseknek persze gazdasági okai is vannak. A határ innenső oldalán még mindig kb. negyede egy családi ház ára, mint a szlovák részen.

Persze ez inkább azt jelenti, hogy összenő, ami összetartozik, és tökre értelmetlen az a határ. Mert létezik olyan, hogy földrajz. És az utak, csomópontok, kereskedelmi központok, kikötők meg élőhelyek nem ideológiai szempontok miatt alakultak ki egykoron, hanem mert a dolgoknak van egy rendszere, és aszerint működnek, ahogy működniük kell, és ahogy célszerű. A történelmi Magyarországot nem csak azért volt ostobaság szétdarabolni, és nem csak azért tartjuk bűnnek, mert mi, magyarok szeretünk ránézni a térképre, és hú, a nagyobb az jobb, és köll az, mint suzukisnak a BMV, hanem mert a Kárpát-medence egy egység, és darabokban nem működtethető igazán jól. És mihelyt a legkisebb lehetőség van, elkezd összeforrni a szétcincált test.

„Történelmi épületek ne kerüljenek idegenek kezébe.” Vajon mit ért ez alatt Fico? Mire gondolhatott vajh?

Talán Árva várára, amit IV. Béla királyunk építtetett a tatárjárás után, első birtokosai a Balassák voltak, s melynek nagy írónk, Mikszáth Kálmán írta meg a legendáját? Vagy netán Trencsén várára, mely a zord tartományúrnak, Csak Máténak volt egykor állandó székhelye? (S nem pedig Ficónak.) Netán a több mint 700 éves Szent Jakab-templomra Lőcsén? A Pozsony melletti Csáky-kastélyra?A Ferdinánd-kapura Komáromban? Krasznahorka várára? Beckó várára? A selmecbányai kálváriára? Vajon mire?

Persze megértem a vergődést. Kínos lehet egy olyan országban élni, ahol az összes tárgy a múzeumban, minden kastély, vár és száz évnél régebbi épület, a csizmasarkantyú az ásatáson, a kódex a városházán, a kézirat az iskolai könyvtárban, a címeren a hármas halom, az összes garas, dénár és tallér a földben mind-mind a szomszédos ország múltjához tartozik. Mondom, megértem őket. Nincs más hagyományuk, csak a miénk. Hát őrzik. Őrzik, védik és féltik. Még ha olykor viccesen is, mint most például Ficó. Aminek olvastán nem tudjuk, hogy sírjunk vagy nevessünk.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére