Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az Elf Bar-ral kapcsolatban legkevésbé a szer a lényeg

Fodor-Horváth Zsófia

2022.06.19. 16:01

Miért olyan vonzó a tinik körében az Elf Bar, az új e-cigaretta?

 

Egyre többet olvasni a tizenévesek körében népszerű új divathullámról, az Elf Bar nevű új e-cigarettáról. Az Elf Bar forgalmazása Magyarországon illegális, mégis egyre több tini kezében látni a kis színes, gyümölcs ízű füstös cigaretta helyettesítőt. Az Elf Bar-t a forgalmazók úgy reklámozzák, mint „leszokáshoz ideális” eszközt, a szakértők azonban arra figyelmeztetnek: súlyos nikotinfüggőséget és tüdőkárosodást is okozhat. Az Elf Bar bárki számára elérhető, ha rákeresünk, előbb kerülnek elénk olyan oldalak, ahonnan rendelni lehet, mint ahol olvasni róla. A rizikó ténye, a „tilosban járás” izgalma már önmagában vonzó lehet a tinédzserek számára, ahhoz azonban, hogy ezt megértsük, ismernünk kell egy picit a tizenévesek lélektanát.

 

Egy iskolás korú gyerek életében óriási szerepet játszik az, hogy a kortársai elfogadják, a hozzájuk való alkalmazkodás egyre nagyobb szerepet tölt be az életükben. Ez sok esetben azt is jelentheti, hogy a tizenévesben kialakult értékek, amiket a családja épített és erősített meg benne, átalakulnak, fontosabb lesz az, amit a barát vagy barátnő gondol, még akkor is, ha az szembe megy mindennel, amire őt otthon tanították. Ezt szoktuk tipikusan „kamaszkori lázadásnak” hívni, ami rendre kisebb-nagyobb konfliktusokat okoz a családban. Most épp az Elf Bar az aktuális divat, amiből „ha kimaradsz, lemaradsz” – legalábbis ez az érzet alakulhat ki egy kamaszban. Épp annyira rizikós, hogy a kamasz be meri vállalni a kipróbálását vagy az alkalmankénti használatát – ezzel biztosítva helyét a kortársak körében. Az igazán negatív hatásai pedig – amennyire ismerjük – pár használat után még úgysem jelentkeznek, így a kipróbálástól való félelem hamar el tud párologni az Elf Bar gyümölcs ízű párájában.

 

Nehéz helyzetben vannak most a szülők: a tiltás általában nem vezet jóra, sőt: csak titkolózást érünk el vele. Érdemes letakarni a konkrétumokat, ha meg akarjuk érteni ezt a helyzetet, az Elf Bar-ral kapcsolatban ugyanis legkevésbé a szer a lényeges. Ez most azért kap ekkora figyelmet, mert feltehetőleg egy hosszútávon meglehetősen káros és illegálisan terjesztett trendről van szó. De az értelmetlennek tűnő, kamaszos divathullámokból rengeteget fel lehetne sorolni, kicsit több mint tíz éve pedig komoly problémát okoz az addiktológia területén az új típusú pszichoaktív szerek megjelenése. Persze az Elf Bar „csak” nikotinfüggőséget okot (és még ki tudja, milyen egyéb egészségkárosodást) és vélhetően nem jelent akkora problémát, mint a különböző pancsolt új típusú szerek, ehhez a trendhez is azért csatlakoznak olyan sokan a korosztályból, amiért más divathullámok is tudnak hódítani.

Arról, hogy pontosan mit tehet a szülő annak érdekében, hogy a gyermeke ne legyen Elf Bar fogyasztó és milyen egyéb okai vannak annak, ha egy gyerekből szerfogyasztó válik, a magyarhirlap.hu-n megjelent interjúban olvashat.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére