Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Cuki a gyerek, Facebookra vele!

Fodor-Horváth Zsófia

2021.05.23. 11:00

A te gyereked fotóját hány pedofil látta már?

A legtöbb szülő számára nem okoz különösebb dilemmát, hogy megosszon-e fotókat gyerekéről a közösségi média felületein, ha pedig arról hallanak, hogy ezzel nagy veszélynek tehetik ki őket, a legtöbben még mindig hitetlenkednek. Egy normális ember számára egy aranyos kisgyerek fotója maximum érdektelen lehet, de ugyanerre a képre egy pedofil a nyálát csorgatja. Sajnos bármilyen undorítóan is hangzik, ez a valóság. Könnyen fordulnak a szülők a kényelmet jelentő hamis biztonságérzet felé, amikor azt gondolják, gyerekeik fotói sosem köthetnek ki pedofilok karmai között. Általános tévhit, hogy a pedofilokat csak a meztelen gyerekekről készült fotók érdeklik, ahogy az a hozzáállás is gyakori a figyelmeztetett szülők részéről, hogy a pelenka reklámokban sokkal meztelenebb babákat szerepeltetnek, mint az ő gyerekeik, ezért egy kisruhás vagy fürdés közben félig takart fotó nem okozhat problémát. Ilyen és hasonlóan kiszolgáltatott helyzetben készült fotókat azonban nemcsak a pedofilok miatt nem szabadna megosztani ország-világ előtt.

Amikor a magánéletünkről osztunk meg egy fotót, az olyan, mintha beengednénk azt a több száz, akár több ezer idegen embert az otthonunkba, aki a fotót látja. A gyerekről való posztolás előtt kiemelten fontos lenne mérlegelnie a szülőnek: Be akarja engedni azt a rengeteg embert a gyerekszobába, legrosszabb esetben a fürdőszobába, hogy lássák a gyerekét? Megéri az a rengeteg like, hogy a világon bárki megtudja, melyik óvodába, iskolába jár a gyereke, mi a kedvenc étele, meséje, mitől fél, mit szeret, hol nyaral, hova jár játszóterezni? Az a rengeteg információ, amit megoszt a szülő a gyerekről, mert jópofa, mennyire teszi sebezhetővé a gyereket, nemcsak a pedofilok, de akár a kortársaik számára? A mostani szülők generációja, akik nem ebben a túldigitalizált világban nőttek fel, bele sem tudnak gondolni milyen az, amikor előbb jut eszébe egy kisiskolásnak egy napsütéses szombat délután videochatelni a barátjával, mint elhívni bicajozni. A „szekálás” sem kizárólag olyan maradi körülmények között zajlik, mint húsz éve: az online térben kényelmesen el tudnak bújni a zaklatók, egy-egy, a szülő számára cuki, de a gyereknek ciki kép pedig tökéletes apropót adhat nekik a netes bántalmazásra.

A legtöbb esetben a gyerekről sokat posztoló szülő vagy nagyszülő csak verseng a többiekkel, de a sharenting valójában nem is a gyerekről szól, ő ennek csak áldozata.

A rengeteg celeb „instamami”, akik gondolkodás nélkül zúdítják gyerekeik fotóit az akár milliós követőtáborukra, ha másnak nem, hát rossz példának jók: csak gondoljunk bele, hogy a rengeteg információnak köszönhetően, amit a saját anyja oszt meg a gyerekéről lájkért vagy reklámért cserébe, milyen könnyen válhatnak ezek a gyerekek pedofilok, emberrablók vagy „csak” zaklatók célpontjává? De pár év múlva sem lehet könnyebb ezen gyerekek helyzete, amikor például állásinterjúra igyekeznek vagy meg akarják valósítani álmaikat: egy agyonposztolt gyereknek sokkal többet kell majd dolgoznia felnőttként, hogy komolyan vegyék és ne a gyerekkori hülyeségei jussanak eszébe az embereknek róluk.

Mindez nem azt jelenti, hogy a gyerekről egyáltalán nem szabadna megosztani képeket, de muszáj a szülőknek is tudatossá válniuk ezzel kapcsolatban. Egy-egy fotó posztolása előtt érdemes feltenni a kérdést: Miért olyan fontos számára, hogy ezt a képet megossza a nagyvilággal? Kiről is szól valójában ez a tartalom? Örülne-e a szülő, ha róla raknának ki olyan pózban, helyzetben képet bárhova? Kerülhet-e később kellemetlen helyzetbe a gyerek ettől a fotótól, személyes, esetleg intim részlet, helyadat van-e a képen? Hozzájárult a gyerek, hogy megosszák róla azt a fotót? Ha pedig nem a szülő posztol a gyerekről, a nulladik lépés, hogy ehhez az engedélyét kéri. Fontos megérteni a szülőknek, hogy ez a hozzáállás nem őket bünteti, hanem a gyereket védi. A gyerekről posztolás során ugyanis a felnőtt rendelkezik annak privát szférájáról, a gyereknek pedig belátása sincs arról, hogy egy-egy fotónak milyen utóélete lehet.

Ez igaz lehet a szülőkre is, akkor is, ha privát profilt használnak. Az internetre felkerült képek ugyanis bárhova el tudnak jutni, erre egyik szülőnek sincs semmilyen befolyása. Ami viszont biztos és nem lehet vita tárgya az az, hogy minden gyereknek joga van a biztonságos élethez. A szülőknek pedig felelősségük, hogy minden tőlük telhetőt megtegyenek azért, hogy ezt biztosítsák számukra. Azt pedig ne felejtse el senki, hogy pedofilok márpedig léteznek és bárki gyereke lehet áldozat!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére