Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tudtad-e, hogy: A szexfüggők élete nem móka és kacagás

Fodor-Horváth Zsófia

2019.07.16. 17:45

Ráadásul gyógyulni sem lehet belőle. Mindent a függőségekről II. rész.

Alkoholistákról, drogosokról és egyéb szerhasználókról már mindenki hallott, de talán sokak számára meglepő lehet a tény, hogy hétköznapi cselekvésekre, viselkedésekre is rá lehet függni. A legismertebb viselkedésfüggőség a játékfüggőség, de egyre több a munkafüggő és a szexfüggő is. Hogy mikortól beszélünk függőségről, azt egy viselkedésfüggés esetében nehezebb megítélni, mintha szerfüggésről van szó: az alkohol, a gyógyszer vagy esetleg a droghasználat sokkal feltűnőbb, hiszen normál esetben ezeket nem használja senki nap mint nap, a hatásuk pedig általában feltűnő módosult tudatállapotot eredményez.

Ha viselkedésfüggőségre gyanakszunk, érdemes önvizsgálatot tartani: Akadályozza-e a mindennapi életet az esetleges függőség? Esetleg elszigetel a külvilágtól, titkolózni kell miatta? Mi történik, ha elmarad a bizonyos cselekvés, alakul-e ki miatta szorongás? Ha a válasz többnyire igen, akkor érdemes segítséghez fordulni, a függőség ugyanis egy végtelen spirál, amiből szinte lehetetlen egyedül kiszabadulni, viszont a függő egyént és egész környezete életét is tönkreteszi.

A szexfüggőkről sokan azt gondolhatják, hogy nekik milyen jó, sőt sokan még dicsekednek is azzal, hogy na ők aztán biztosan szexfüggők, mert nem bírják ki egy napig sem szex nélkül. Egy szexfüggő azonban általában szenved, mert hajszolja a kielégülést, de minél többször éri el, annál kevesebbet jelent számára.

Egy szexfüggő gondolatait csak a „szer”, vagyis ebben az esetben a szexuális kapcsolat dominálja. Az igényei teljesen eltorzulnak, másodlagossá válik az evés, a higiénia, az emberi kapcsolatok. Mindegy milyen helyzetben van, a gondolatai mindig a szex körül forognak, a beszűkült állapotában ez uralja a napjait, az egész életét.

Egy dolog számít: hogy meglegyen a napi adag, amikor pedig elmúlik a hatás, akkor jöhet a következő. Az a bizonyos kívánt hatás pedig egyre több „adag” után jön csak el, a tolerancia, vagyis a hozzászokás a szexfüggő esetében ugyanúgy eljön, mint egy heroinos esetében. Ezért egyre több kockázatot is vállal, már nem elég a „hétköznapi”, megszokott együttlét, valami több és izgalmasabb kell, ami eléri a kiütött ingerküszöböt. Ezért sokszor extremitásokba bocsátkozik:

ami egy átlagembernek undorító, az a szexfüggőnek egy kedd délután lesz.

Így jöhet szóba a végtelen emberi váladék begyűjtése, fogyasztása, házi szerszámok, ékszerek és zöldségek rendellenes használata, erőszak, exhibicionizmus, csoportos és állatszex, a perverziók tárháza végtelen és meglehetősen gusztustalan. Ha nem is vegyül a szexfüggő viselkedése perverziókkal, gyakori, hogy fizetnek a szexért, a szexuális úton terjedő betegségek és nem kívánt terhesség szempontjából pedig garantáltan veszélyeztetett csoportról beszélünk.

A folyamatos ingerhajhászás motorja a megvonás, ami általában valamilyen szorongásos állapot. Mivel személyenként változóak lehetnek a megvonás tünetei, így az ingerültségen, agresszión át az alvászavarig, depresszióig mutatkozhatnak tünetek. A szexfüggő élete tele van konfliktussal: a barátaival, családjával, a munkahelyével, amik általában odáig vezetnek, hogy teljesen magára marad. Az intrapszichés konfliktusok miatt sokszor önbizalomhiányban szenved, undorodik magától, de mindezt felülírja a szex iránti vágyódása. Annyira elszigetelődött és beszűkült életet él ugyanis, hogy már csak ez lesz az egyetlen, ami boldogságot tud okozni neki. Ez a boldogság persze nem igazi, nincs mélysége és a hozzászokásnak köszönhetően egyre rövidebb ideig tart.

A szex mellett sokszor megjelenik a pornó mint pótcselekvés. Ez gyakorlati szinten különbözik a szexfüggőségtől a másik egyénnel való fizikai kontaktus hiánya miatt, de a mechanizmus ugyanaz. Egy pornófüggő élete sokszor a szobájának négy fala között telik el, rendelt kajás dobozok és koszos ágyneműk közt, barátok és munka nélkül, mert a függő teljesen elveszíti a kapcsolatot a külvilággal.

Mint minden más függőség, így a szexfüggőség is gyógyíthatatlan, viszont kezelhető. A viselkedés újratanulása lehetséges, de a függőségek esetében ez zéró toleranciát jelent, tehát nulla szerhasználatot. Egy szexfüggő esetében ez különösen nehéz, hiszen a teljes élethez a boldog párkapcsolat is hozzátartozik, ezzel együtt pedig az egészséges szexuális élet is. Az önmegtartóztatás ezért kompromisszumokra épül az ő esetükben, mindenesetre

a gyógyulás érdekében minimum egyéves cölibátust érdemes követni.

Ezt pedig a legtöbben nem tudják teljesíteni, sokan gyógyszerekhez és egyéb drogokhoz fordulnak, hogy el tudják viselni magukat, aminek a vége többéves ki-be járkálás a pszichiátriáról és magányos halál, gyakran a saját kezük vagy drogtúladagolás által.

„Tudtad-e, hogy” cikksorozatunkban tudományosan érdekes, érdekesen tudományos témákat járunk körül közérthetően, véleménnyel, csipetnyi minősítéssel, esetenként szükséges szélsőséggel fűszerezve.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére