Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

"A hetero fehér férfi az új néger"

888.hu

2018.05.21. 13:13

Josh Denny, egy amerikai stand-up komikus komoly vitát kiváltó Twitter-üzenetet posztolt vasárnap. Denny azt írta, hogy a "hetero fehér férfi" kifejezés manapság ugyanabban a kontextusban jelenik meg, mint egykor az "N betûs szó", amelyet a világban a feketék elleni rasszizmussal azonosítanak.

 

A hetero fehér férfi lett az N betűs szó ebben a században. Arra használják, hogy megsértsék és csökkentsék a címzett [önértékelését] feltételezések és elfogultság alapján. Nincs különbség a két szó használatában"

– írta a komikus.

Az üzenet komoly vitákat váltott ki, két nap alatt mintegy 10 000 hozzászólás érkezett és a legtöbb elítéli a 34 éves komikus szavait. A vállalható kommentek szerint Denny "tudatlan" és "süket". Sokak szerint a férfi nem érti az N betűs szó amerikai történelemben betöltött szerepét és a kifejezés valódi jelentését sem.

Még a legutóbbi Marvel-filmekből ismert színész, Don Cheadle is üzent. Kétszavas üzenetét bizonyára ironikusnak szánta, de pontosan azt érzékeltette vele, amit Denny ki akart fejezni.

A komikus azonban a kritikák ellenére kiállt véleménye mellett.

Nem állt szándékomban megsérteni senkit; ez egy őszinte reakció volt egy olyan jelenségre, amelyet a saját szememmel láttam: [valaki] azt mondta, hogy a hetero fehér férfiak felelősek minden rosszért a társadalomban. Ez azonban nem igaz, mint ahogy azoknak a szörnyű dolgoknak a nagy része sem, amellyel általánosságban szokták vádolni a feketéket"

– írta.

Josh Denny több lábon áll, Los Angelesben egy Ginormous Food című produkcióban igyekszik megtalálni Amerika legjobb kajáját. Színészként és producerként pedig számos sorozatban és rövidfilmben szerepelt.
Halálos bűntudat

Denny üzenete többek között azért is érdekes, mert Douglas Murray Európa furcsa halála című könyvében pontosan ugyanezt a jelenséget írja le európai szemmel és ezt a bűntudatkeltést nevezi meg a kontinens lassú agóniájának egyik felelőseként.

Amerikában a baloldaliak és liberálisok – és némely konzervatív – szerint a hetero fehér férfi felelős az indiánok megöléséért, a feketék rabszolgasorba taszításáért, a gazdasági válságokért, tulajdonképpen minden rosszért. Kolombusz Kristóf mára egy tömeggyilkos lett – és ez sajnos nem vicc. Az őslakosok és a feketék szenvedéseiért nem a több száz évvel ezelőtt élt hetero fehér férfi a felelős, hanem általánosságban a hetero fehér férfi, mindegy melyik korban élt.

Murray szerint Európában ez az ősbűn a gyarmatosítás volt egyrészről, másrészről pedig a 20. század első felében történt súlyos bűnök, Németország esetében a holokauszt.

Ezen a két kontinensen ezek az események az értelmiség értelmezései nyomán sosem jóvátehető bűnökké váltak és az emberek és a politika ekként is kezelték őket. Érdekesség, hogy Murray kiválóan leírja, hogy ha akarunk, akkor minden ország történelmében találhatunk ilyen ősbűnt, legyen az Kína, Pakisztán, India vagy mondjuk Portugália. A kérdés az, hogy hogyan viszonyulnak ehhez. Az európai kultúrában úgy, hogy az elmúlt évszázadok minden sérelmét jóvá akarják tenni – azt azonban nem teszik hozzá, hogy ezeket már nem lehet jóvátenni. A politika pedig rátelepszik erre folyamatra, mert olcsón hoz hasznot.

Murray leírja azt is, hogy Merkel azon döntésében, hogy 2015-ben befogadjon több mint egymillió migránst, a németek holokauszt miatt érzett bűntudata is alapvetően járult hozzá. Mintha az egyikkel jóvá lehetne tenni a másikat.

A történelmi bűn koncepciója szerint a szégyenfoltot minden generáció megörökli az előzőtől...A bűntudat...megmérgezte Nyugat-Európa morálját. Az emberek magukba szívják, mert szeretik: olyan ez nekik, mint a kábítószer. Felemeli és magasztossá teszi őket. Ahelyett, hogy csak saját magukért felelnének, és azokkal a kérdésekkel foglalkoznának, amelyekre tudják a választ, az élők és holtak önjelölt képviselőivé váltak, s ezáltal az emberiség potenciális megváltóivá. A hétköznapi emberből így lesz valaki különleges"

– írta Pascal Bruckner egyik írására hivatkozva Murray.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

További jogi garanciák szükségesek a gyermekek védelmében

Család- és gyermekjogi, a társadalmi tanításokért felelősséget érző szervezetek szerint további jogi garanciák beépítése szükséges annak érdekében, hogy megvédhessék a gyermekeket az őket veszélyeztető jelenségektől.

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

Összekeverte a szezont a fazonnal hazánkkal kapcsolatban Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. A múlt hét végén New Yorkban az antiszemitizmus elleni globális erőfeszítésekről tartottak ülést. Ezen szólalt fel az amerikai diplomata, és beszédében egy svédországi antiszemita incidenst egyszerűen Budapestre helyezett át, és hiába tiltakozott a magyar delegáció és a külképviselet, csak annyira tellett a házigazdáktól, hogy elismerték a hibát, de nem adtak ki semmiféle bocsánatkérő nyilatkozatot.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére