Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A legmenõbb dolog a világon: dobozos kézmûves sör

Pörge Béla

2019.03.17. 11:00

Biztos vagyok benne, hogy nem én vagyok az egyetlen, akinek a "kézmûves sör" kifejezésrõl nem az jut az eszébe, hogy akár elérhetõ áron, minõségi, magyar világos sört ihatok. Pedig...

A sörenciklopédiánk harmadik részében jutottam el oda, hogy végre egy kézműves magyar sörről is írjak. A sorozat céljai között természetesen az is szerepel, hogy bemutassuk a jó magyar söröket, így a kedvenc söröm (ami cseh) és az ár-érték arányban legjobb nagyüzemi magyar sör után végre rátérhetek arra is, hogy mit tartok a legfontosabbnak egy kézműves sör esetében.

A kisüzemi és a kézműves sör nem ugyanazt jelenti, a kisüzemi kizárólag egy mennyiségi jelző, a kézműves viszont minőségi is. Esetünkben viszont ez mindegy, ugyanis a First Beer pilsneréről lesz szó, és a First Beer mindkét kategóriába beleilleszthető: kisüzemi és kézműves.

A First Beer a nevével ellentétben nem az első kézműves sörmanufaktúra Magyarországon, 2010-ben alapították a Kurucz testvérek. Az utóbbi évek tendenciáit nézve az egyik leginkább fejlődő magyar üzemről van szó, saját sörözője és saját fesztiválja is van már, a 888-on sem először kerülnek szóba.

Egy kézműves sörmanufaktúra esetében önmagában az, hogy csinál világos sört, már kifejezetten menő, hiszen a kézműves sörök nem (csak) arról szólnak, hogy ki és milyen különleges, ilyen-olyan fantázianevű felsőerjesztésű söröket tud készíteni. Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy nem becsülendő minden ilyen sör, és minden ilyen próbálkozás, de számomra a legjobb sör a minél jobb minőségű, alsóerjesztésű, pilseni típusú sör.

A First Beer szerencsémre érzi ezt az irányt, tisztában vannak vele, hogy úgy lehet sok embert elérni, ha készítenek ilyen sört is. Az "is" szócska itt hangsúlyos, a First termékpalettája ennél ugyanis jóval bővebb, a sima pilsner/világos sör mellett számos állandó, és még több szezonális sörük van, melyek jellemzően felsőerjesztésű, ale típusú sörök.

A First világos sörét dobozos kivitelben is kapni, ami meglehetősen menő dolognak számít, hiszen a kisebb üzemek sörei általában csak üveges kivitelben érhetőek el a boltokban. A First Beer pilsnere 11,5 Balling-fokos (szárazanyag-tartalom), 4,5 százalékos alkoholtartalmú sör. Ezen mutatói alapján tehát egy alapsör, de több nagy erőssége is van: különleges cseh eljárással készül, válogatott komlóból egy magyar kézműves manufaktúrában.

A kézműves sörökkel szembeni, inkább pozitív előítéleteim alapján kicsit meglepett, hogy a sört kitöltve sem erős habbal, sem pedig érdekesebb színekkel nem találkoztam. Kifejezetten világossárga sörről van szó, melynek az illata meglepően intenzív. Nem sörszagot éreztem, hanem egy kellemes, sallangmentes illatot, valami olyat, amihez egy jó világos sört társítottam fejben.

Az illat nem vert át, a First Beer világos söre nagyon jól csúszik, itatja magát. Egyáltalán nem keserű, sőt, kicsit inkább savanykás ízt éreztem az első kortynál, de semmilyen mellékíze nincs, a legjobban tényleg az jellemzi, hogy nagyon jólesik, könnyedén lecsúszik. Karakteres sör, nem tudnék olyat mondani, ami ugyanezt hozza, miközben a különböző paramétereit más sörök is elérik, és más világos söröket is kedvelek legalább ennyire, de a First pilsnere rendelkezik egy saját ízvilággal, karakterrel.

A kézműves sörök átka viszont ott van ezen a sörön is: drága.

Nem feltétlen ár-érték arányban az, hiszen 590 forint egy minőségi sörért nem sok, de mégis. Hiába húzna a szívem a magyar termékhez, nem tudom azt mondani, hogy ha ott van egymás mellett 290 forintért egy Pilsner Urquell és 590 forintért egy First Beer világos, akkor utóbbit fogom választani. Néha persze igen, de mindig biztosan nem. Hiába jó sör, kétszer annyit nem tud, mint számos olcsóbb sör.

Az irány viszont nagyon jó, hiszen a kézműves söröknél megszokott 0,33-as, üveges kiszerelés mellett van 0,5-ös is, és az 590 forintos ár is közelebb van a mindenki számára elérhetőhöz, mint a 800-900 forint. A First Beer tett több nagy lépést abba az irányba, hogy a kézműves sörforradalom ne csak egy szűk, jellemzően belpesti réteg úri huncutsága legyen. Ezzel persze nincs egyedül, de a menőség arra a fokára még nem jutottak el a többiek, hogy dobozos kézműves sört állítsanak elő. Ráadásul ezek a lépések nem a minőség rovására mentek, ami szintén nagyon fontos!

A jövőben fogok, fogunk foglalkozni a többi jelentősebb, magyar kézműves sörrel is (a nagyüzemi és/vagy a külföldi sörök mellett természetesen), mert meg kell említeni azokat a főzdéket, akiknek köszönhetően van értelme sörforradalomról beszélni Magyarországon. Mert a sörforradalom nem azt jelenti, hogy egy-egy belpesti kocsmában számtalan igazi különlegességet kapni olyan fantázianévvel, amit ki sem lehet mondani, hanem azt, hogy ha bemegyek egy boltba, akkor ott kaphatok elérhető áron magyar, kézműves söröket, és azt, hogy a nagyüzemi sörgyárak is igyekeznek "craft" söröket készíteni. Abban, hogy most itt tartunk, elévülhetetlen érdemei vannak a First Beernek is.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére