Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A világ egyik leggyönyörûbb könyvtára Magyarországon van

Nagy Gábor

2016.01.22. 22:38

Egy híres külföldi blog a világ egyik "rejtett kincseként" emlegeti Sárospataki Református Kollégium Nagykönyvtárát.
Legyünk büszkék...

Mert az egyik neves blog, az Atlas Obscura a világ rejtett kincsi között emlegeti a Sárospataki Református Kollégium Nagykönyvtárát, amelyben történelmünk számos, méltán híres emlékét őrzik. A magyar Kultúra Napján ez igazán különleges elismerés számunkra.

A könyvtár közel 400 ezer kötetes könyvanyaggal rendelkezik. Van kézirat- és folyóirattára, de térképtár, kottatár, iskolai értesítők és gyászjelentés-gyűjtemény is megtalálható benne, a filmtárról, a hanglemeztárról és az elektronikus dokumentumokról nem is beszélve.

A nyomtatott anyagok között leginkább teológiai, bölcseleti, történeti, néprajzi, társadalomtudományi, nyelvészeti kötetek találhatók, de számos hagyatéki könyvtár állománya is itt található meg.

Ami igazán különlegessé teszi a Nagykönyvtárat:

Sárospatakon van 7, teljes állapotában lévő kódex, 18 kódex-töredék és 33 ősnyomtatvány (ezek a mohácsi vész, azaz 1526 előtt készültek – tehát immár majd félévezredesek) is, ami igazán ritkaságnak számít nemcsak Magyarországon, hanem Európában is. A könyvtárban pedig a kor híres emberei is jártak, mint a híres-neves Janus Comenius pedagógus, szerkesztő.

A kollégiumi könyvtár története egyidős a lutheránus iskolával – ami már önmagában is különleges, hogy ilyen korán már Magyarországon elindult a protestáns oktatás – azaz feltehetően az 1520-as esztendőkben létezhetett valamiféle előzménye. Egyházi könyvtárnak például azért említhetjük, mert születését a reformáció lendületének köszönhette, vagy azért is, mert fenntartását a majd félévezredes fennállása alatt mindig is a református egyház vállalta magára, de a már említett teológiai állománya is kiemelkedő a mai napig. Fejedelmi könyvtárnak pedig azért említhetjük, mert 1658 után a kollégiumi könyvállomány kiegészült a Rákócziak igen gazdag családi könyvtárával.

A könyveket a 16. században a Trója-Huta-Fazekas sor középkori épületében őrizték, majd 100 évvel később egy külön boltíves termet építettek számukra. A könyvek száma ekkor már annyira megsokasodott, hogy a 19. századra a Nagykollégium klasszicista teremkönyvtárába helyezték át az állományt, amelyet ma is látogathatunk.

A szovjetek ezt is ellopták...

A II. világháború után egy majdnem 1500 művet tartalmazó állományt a Szovjetunióba szállítottak, amelynek háromnegyed részét a magyar állam 2006-ban visszavásárolt, így ezek a könyvek 61 év után kerülhettek újra eredeti helyükre.

(Unitas, Atlas Obscura)
 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére