Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A világháborúk alatt volt, idén karácsonykor viszont nem lesz éjféli mise a Notre-Dame-ban

Horváth Tamás

2019.12.21. 09:58

Lassan halad az újjáépítés az április 15-ei tűzvész után.

Több mint két évszázad után idén először nem lesz éjféli mise a párizsi Notre-Dame székesegyházban, ahol még a két világháború idején sem maradt el a karácsonyi szertartás – közölte az MTI külföldi forrásokra hivatkozva.

A székesegyház rektora, híres Szűzanya szobra, szertartásai és karácsonyi ünnepei a helyreállítási munkák idejére egy másik gótikus templomba, a másfél kilométernyire, a Louvre téren álló Saint-Germain l'Auxerrois-ba költöztek.

Az április 15-ei tűz után – amelyben leégett a székesegyház tetőzete, huszártornya és a két harangtorony is kis híján a lángok martaléka lett – lassan halad az újjáépítés.

A francia forradalom óta most először nem lesz éjféli mise

– mondta az AP amerikai hírügynökségnek Patrick Chauvet, a székesegyház rektora.

Chauvet hozzátette, még az első világháború vérengzése közepette is volt mise, mert itt voltak a kanonokok, és a kanonoknak valahol misézniük kellett.

Akkor is volt éjféli mise, amikor a második világháború idején Párizs német megszállás alatt volt

– húzta alá a kanonok, majd megjegyezte, hogy ismeretei szerint 1789 után egy ideig a Notre-Dame karácsonykor zárva volt, mert a katolikusellenes francia forradalmárok az „ész templomává” változtatták a székesegyházat.

Az idei karácsonyi szertartást a Saint-Germain l'Auxerrois-ban fogják megtartani, amire azért esett a választás, mert közel van a Notre-Dame-hoz, így a székesegyház közelében lakó papok könnyen megközelíthetik. A a Saint-Germain l'Auxerrois-nak is jeles történelme van: egykoron ez volt a közeli Louvre-ban lakó uralkodók királyi temploma.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére