Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Bemutatjuk az olcsó sörök legjobbját

Pörge Béla

2019.03.10. 11:00

A sorozat legújabb részében a magyar piac talán egyetlen iható olcsó sörével fogunk foglalkozni!

Az első részben a világos sörök császárával foglalkoztunk, a jövőben pedig természetesen többször is előkerülnek majd a különböző kisüzemi, kézműves sörök. Azonban ezelőtt nem szabad megfeledkezni – hiszen nem vagyunk függetlenobjektívek és libsik sem – a sörivók egy fontos rétegéről, azokról, akik a munka után az olcsó felfrissülés lehetőségét keresik. Ez a réteg természetesen árérzékeny, fontosabb számára az ár, mint a minőség, ők olcsó sört akarnak. Azt azonban már-már felháborítónak tartom, hogy ezt milyen mértékben használja ki a magyar nagyüzemi sörök túlnyomó többsége.

Önmagában az olcsó sör igénye nem egyedi, ez a szegmens a világon mindenhol jelentős részét teszi ki a sörfogyasztásnak még az olyan, jobb sörökkel megáldott vidékeken is, mint Csehország vagy Németország. Magyarországon viszont csak az utóbbi években indult el az a folyamat, hogy az olcsóbb sörök nem feltétlenül ihatatlanok. Ennek az előfutára, és egyben ennek a szegmensnek a jelenlegi legjobb söre nálunk a Pécsi Szalon.

Mielőtt rátérek a Pécsi Szalon elemzésére, fontos leszögezni: olcsó sörnek azokat a söröket tekintem, amiket 200 forint környéki áron kapni. A Szalon vetélytársa például az Arany Ászok, a Borsodi vagy a Kőbányai Világos: ezek a sörök jellemzően kicsivel még drágábbak és ismertebbek is a Pécsi Szalonnál, cserébe sokkal rosszabb minőségűek, kukoricagrízes, enzimes szörnyűség mind. A Szalon árfekvésében találni még "külföldi" (licenc alapján gyártott) retteneteket is, ezek viszont jellemzően valamivel olcsóbbak.

A Pécsi Szalon megmutatja, hogy nem kell lenézni azokat az embereket, akik munkásruhában, festékesen/koszosan ugranak be a boltba a sörükért, hogy utána végre lepihenhessenek. Ezek az emberek nyilván nem a furcsa fantázianevű, kétségtelenül minőségi kézműves söröket, de nem is a Pilsnert keresik. Õk minél olcsóbban akarnak inni egy sört, és ők is megérdemelnek egy bizonyos minőséget!

A Pécsi Szalon legnagyobb előnye, hogy az összetevői a következők: ivóvíz, árpamaláta, komló. Ennyi, ez egy sör. Nincs semmi különlegessége, egyáltalán nem karakteres és nem is testes, egy sima, egyszerű sör. Viszont megfelel a német tisztasági törvényeknek, nincs benne kukoricagríz, nincs fémes utóíze, és nem fáj tőle az ember feje. A többi nagyobb "magyar" sörgyár – a Dreher kivételével az egyre jobb irány miatt – szégyellheti magát, amiért úgy gondolják, a magyar átlagfogyasztónak jó a kukoricás, szörnyű minőségű, "fejfájós" sör is. Nem, a minimumnak ennek, azaz a Pécsi Szalonnak kellene lennie!

Ahogyan említettem már, a Szalonnak nincsenek igazi karakterjegyei. Nem testes, nincsen különösebben erős íze, nem is igazán keserű. Ezek ellenére nem túl vizes, és nem is bántóan szénsavas. A habja hamar eltűnik, a színe tipikusan "sörszínű", pozitívum, hogy nem ijesztően világos. Egy jól behűtött Szalon nagyon jól csúszik, oltja a szomjat, főleg nyári melegben kiváló választás, ha nincs kéznél egy minimum Pilsner/Krusovice szintű sör, de azért lőrét sem akarsz inni. Vacsora mellé is jó lehet, hiszen nem túl testes, így tényleg üdít, nem telít el túlzottan jóllakott állapotban sem.

Alkoholtartalma 4,6 százalék, ezt szinte észre sem venni. Tisztaságának hála a másnaptól és a fejfájástól sem kell tartani, ha egyszerű sört akar az ember, akkor nagyon jó választás!

A Pécsi Szalont jobban tisztelem, mint amennyit iszom, mert – ahogyan az első részben kifejtettem – nekem a Pilsner az alapsör. Ennek ellenére, ha éppen csak egy kis apróm van, vagy olyan kisboltba vet a sors, ahol nincsenek cseh sörök, egyből a Szalont keresem.

A Pécsi Szalon annak ellenére lehetne elterjedtebb az országban, hogy egy ismert magyar sörről van szó. A legtöbb nagyobb áruházban természetesen kapni, ahogy bármelyik kisboltban is rábukkanhatunk, de van olyan magyar üzletlánc, amelyik sajnos elég kis mennyiségben forgalmazza, közel sem minden üzletében. Kocsmában egyébként rendkívül ritka csapon, talán csak Pécsen csapolják.

Természetesen léteznek jobb ivósörök (vagy "kezdősörök" egy hosszabb estén), de ebben az árkategóriában Magyarországon nem lehet jobb sört kapni a Pécsi Szalonnál, ez a legjobb olcsó sör!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére