Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Clint Eastwood: a család a legfontosabb, minden más pedig lényegtelen szar

Zelenka Dóra

2019.01.10. 21:00

Az idei mozis év egy igen kellemes meglepetéssel indult. Clint Eastwood a Gran Torino óta elõször rendez és fõszerepel egyszerre egy filmben, amiben ezúttal egy nagypapa szerepében láthatjuk a vadnyugat egykori hõsét. A csempész - kritika.

A valós eseményeken alapuló A csempész története szerint Earl Stone (Clint Eastwood), a 90 éves nagypapa családját elhanyagolva a veterán klubban tölti mindennapjait. Felesége, lánya nem beszél vele, ugyanis számára sosem a család jelentette a legfontosabb dolgot, helyettük inkább a tűzliliomfarmjával foglalkozott. A háborús veterán a virágoktól egyszer csak átpártol egy számára ismeretlen bizniszbe. Az öreg Earl, fedőnevén “tata”, fekete furgonjával szállítja a kokaint a mexikói kartellnek úgy, hogy eleinte természetesen mit sem tud arról, hogy mit szállít, csupán teszi, amire utasítják, cserébe pedig jól megfizetik. Miután azonban az öreg vérszemet kap és a drogkartell fő beszállítójává válik, kezdetét veszi a rendőri hajsza az ismeretlen szállító után, a kartellben is megváltoznak az erőviszonyok, a “tata” pedig egyre nagyobb kutyaszorítóban van.

Eastwood itt is a konzervatív, komisz öregembert alakítja, mint korábbi filmjeiben. Mindenkiből viccet csinál, nem veti meg az öniróniát, ebben a filmben is kedveli a fiatal hölgyek társaságát, és ezt nem is igyekszik eltitkolni.

Egyfajta önkritikája ez a film Hollywood egykori sármőrének.

A csempész a maga nemes egyszerűségével szinte tökéletes. Õszinte párbeszédek, erős jelenetek, mély igazságok tarkítják a filmet.

A témájához és üzenetéhez képest meglehetősen humoros alkotás lett, az öreg Earl nagypapa viccei sokszor még könnyet is csalnak az ember szemébe. Az Andy Garcia által uralt mexikói kartell és a Bradley Cooper által vezényelt rendőrség ezúttal teljesen a háttérbe szorul, az egész film Clint Eastwood karaktere – valójában saját maga – köré épül. Az, ahogyan öregkorára ő is rájön, hogy attól függetlenül, hogy elhanyagolta a családját, ők mégis végig ugyanúgy szerették, valóban szívszorító. 

Clint Eastwoodot egész életében szerették a nők, ezt nem is titkolta. Családja azonban mindig is zűrzavaros volt. Legtöbb gyermeke szeretőtől született. Csak annyit tudunk biztosan, hogy hét gyereke született legalább négy nőtől. A sármőr nem igazán mondható családcentrikusnak, nem állapodott meg egyik gyermeke anyja mellett sem. 

Mégis 90 éves korárára az egykori sármőr is rájött arra, amit sokan nem értékelnek igazán: 

a család a legfontosabb, minden más pedig lényegtelen szar”

– hangzik el a filmben.

A csempész Clint Eastwood egyik fő életművének is tekintető. Nem a legizgalmasabb, nem a legvéresebb, de talán az egyik legszórakoztatóbb filmje lett ez a veterán rendezőnek, méghozzá rendkívül mély és megható üzenettel átitatva.

Ha ő mondja, akkor el is hisszük: a családnál bizony nincs értékesebb dolog.
IMDb: 7,2/10
888: 6/8

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére