Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Csinálhat-e jó kézmûves sört egy multi?

Pörge Béla

2019.03.23. 20:00

Elsõre egy nagyon egyszerû és határozott "nem" a válasz a címben feltett kérdésre, azonban most nem egy nagyüzemi sörgyár próbálkozásáról lesz szó, hanem egy ténylegesen kisebb manufaktúrában készült sörrõl, amit viszont egy multi készíttetett.

Valószínűleg sokan hallottatok már a Tesco Craft Beer válogatásáról. Ezzel én is így vagyok, de ideáig nem vitt rá a lélek, hogy megkóstoljam, mi tud egy multi által kreált "kézműves sör".  A Tesco hatféle saját márkás sört forgalmaz: van szűretlen, pilseni típusú világos sör; porter, stout, sima ale, búzasör és körtés (!) búzasör a kínálatukban.

Kicsit baljós előjelnek tekintettem, hogy az összes sör ugyanannyiba kerül, miközben a készítésük eljárási módjai között azért bőven van különbség. A kicsi, 0,33-as kiszerelés 350, a nagy, sima félliteres kiszerelés 480 forintba kerül. Utóbbi változatban csak a pilsnert és az ale-t láttam.

Mivel az ízlésemnek a világos sör felel meg a legjobban, így azt vettem, azt tudom hasonlítani a kategóriáján belül más sörökhöz. Az ára egyébként viszonylag magasra tette a lécet a Tesco Craft Beer esetében: 480 forint, ugyanabban az üzletben egy üveg Pilsner Urquell betétdíjjal 305 forint, míg az előző részben tesztelt First Beer világos söre 600 forint 0,33-as kiszerelésben.

Fontos megjegyezni, hogy ez a sör Felvidéken készül, a nagyszombati Karpat manufaktúrában. Ez számomra egy ismerős sörgyár, a címke külcsínje pedig árulkodó, a betűtípus valóban a Karpat üvegeiről megszokott típus. Ugyanezt a "Tesco-sört" kapni a V4-ek mindegyik országában, ez egyébként kiderül az üvegről is, amin elöl csak angol feliratokat találni, hátul pedig magyar, cseh, lengyel és szlovák nyelven vannak feltüntetve az adatok.

A First elemzésekor már megállapítottam, hogy ugyan jó sör, de az ára magas ahhoz képest, amit tud egy Pilsnerhez képest. Most árban a két sör közé helyezett termékkel van dolgom, nézzük, mit tud valójában a Tesco házi söre!

A kitöltéskor bizakodó voltam, illatra, színre és habra sem nézett ki rosszul ez a sör. Az íze viszont...

Az első korty nagyon nem ízlett, utána már javult a helyzet: elsőre nagyon brutális, és egyáltalán nem kellemes az utóíz, amit egyébként nehezen tudnék jellemezni, nem fémes, nem kukoricás – természetesen –, de elég durva volt, főleg elsőre. A későbbiekben már jól csúszott, sokkal inkább kijött a címkén is feltüntetett "erős komlós íz", de hogy az első kortyokban érzett íz az nem a cseh komlótól volt (pedig azzal készült ez a sör, bár azt nem írják, hogy zateci komlóról van-e szó), az egészen biztos, hiszen ittam már annyi cseh sört, hogy ezt kijelentsem.

A Tesco Craft Beer 5,2 százalékos alkoholtartalommal bír. A szárazanyag-tartalma nincs feltüntetve, de a cseh leírásban ott szerepel a "svetly lezák" kitétel, ami azt jelenti, minimum 11 Balling-fokos, bár alkoholtartalma alapján simán lehet, hogy 12-es. Mindenesetre nagyjából megfelel a közepesen testes kategóriának, ráadásul saját karaktere is van – már ha a durván szétkomlózott íz saját karakternek számít.

Az első egy-két korty után jólesett, fogyasztható volt a sör, bár azoknak nem ajánlom, akik a sima ivósöröket keresik, mert ez egy kicsit eltér azoktól, erősen komlós mellékíze van, na meg eleve szűretlen. Ezt a világos sört kézműves sörnek nem nevezném, ebből kifolyólag legnagyobb hátrányának is az árát tartom: 480 forint ezért nagyon sok, nagyjából a felét érné meg, de abban a kategóriában viszont kiváló lenne.

Összességében elmondható, hogy ha a Tesco helyén kezelné ezt a termékét és 250 forint körüli áron kínálná, akkor nagy sikere lehetne. Simán veri az összes nagyüzemi magyar sört, még a második részben dicsért Pécsi Szalont is, mert annál azért testesebb, karakteresebb. Viszont már 300 forint is sok ezért a sörért, mert a Pilsner Urquell simán veri, pedig ugye az nem is "kézműves sör". Szintén beszédes, ha megnézzük, milyen söröket kapni egy hipermarketben 500 forint környéki áron, de ebbe most nem is mennék bele, a lényeg, hogy ár-érték arányban bőven vannak jobbak ennél a sörnél, ennek ellenére azt le kell szögezni, hogy nem "Tesco gazdaságos" minőségű sörről volt szó ebben a cikkben.

A rövid konklúzióm: nem rossz sör ez, csak drága.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére