Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Dorottya és a gecizés napja van

Bertha László

2016.02.06. 20:18

Boldog névnapot, Dorottyák! Jut eszembe, mi az a geci?

A Dorottya név a görög Dorotheosz név latinos nőiesítésének, a Dorotheának a magyarosított alakja, ennek önállósult beceneve a Dóra. Jelentése pedig nem más, mint: Isten ajándéka.

Ennél kissé bonyolultabb a geci szó eredete, mellyel Simicska Lajos Orbán Viktort illette – pontosan egy évvel ezelőtt. A "geci" egyből rektorfénybe került az emlékezetes interjú után. A nyelvészek váltig állították, hogy a geci nem más, mint a Gergely név becézése.

Õk egyébként a ’70-es években kiadott etimológiai szótárra hivatkoztak. Ebben a következő áll:

a Gergely személynév Geci becéző változatából vált közszóvá.”

A szótár párhuzamként említi a jancsi ’hímvessző’ és a palkó ’fing’ jelentésfejlődést, illetve utal az orosz személynévből keletkezett malafejka ’geci’ szóra.

Mielőtt azonban minden Gergely megijedne: a geci szó valószínűleg nem a Gergely névből alakult ki, hiába becézhetünk titeket Gecinek.

A magyar nyelvben számos példa van arra, hogy egy szó több jelentéssel is bír. Az ondó egyébként görög eredetű szó, így vélhetően megvolt rá már sokkal korábban a saját szavunk, mintsem megszületett volna a Gergely név. A geci nagyjából hasonló utat futhatott be, mint a paraszt szavunk: bekerült a pejoratív, alpári szavak világába.

Kedves Gergelyek! Nyugi, Ti sem vagytok gecik.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére