Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Drasztikusan csökken a hagyományos angol kocsmák száma

Ányos Miklós

2019.12.15. 20:30

Az Egyesült Királyság 2001 óta kocsmái egynegyedét elvesztette. A bezárási hullámot többek között a magas adókkal és a dohányzási tilalommal hozzák összefüggésbe, de egyre többen nem bírták a versenyt a kiskereskedelmi egységekkel.

Az M1 híradó cikke szerint helyettük létrejöttek új típusú kocsmák (minipubok és közösségi helyek), amelyek kezdenek trendivé válni. Míg a nagyobb, tradicionális létesítmények nyomás alá kerültek, addig az új típusúak felvirágoztak.

Az új trend egyik képviselője a The Long Pond nevű hely, amely egy egykori vízvezeték-szerelő üzletben található, ami gyakorlatilag csak egy szoba egy táblával, amelyre az italok listáját írják fel. A hely tulajdonosának elsődleges célja az volt, hogy jó sörök kerüljenek a kocsmába, ezért direkt nem forgalmaz nagy márkákat. A hely titka, hogy a pub mögött lévő hűvös – 12 fokos – helyiségben tárolt hordókból a gravitáció segítségével mérik ki a korsókat, pumpákat vagy sörcsapot nem alkalmaznak hozzá. A sör megfelelő tárolása természetesen hatással van az ízére is.

A barátságos, közvetlen légkört több dolog is biztosítja. Nincsenek játékgépek, sem televízió, de okostelefont sem lehet használni. A minipubokat az is megkülönbözteti versenytársaitól, hogy személyes szolgáltatást nyújtanak, ismerik vendégeiket.

A minipubok mellett egy másik sikertörténet a közösségi tulajdonban lévő kocsmák térnyerése. Amikor az egyes falusi italozókat – amelyek néha évszázadok óta működnek – a bezárás fenyegeti, a helyiek gyűjtést szerveznek, és a pénzből megvásárolják. Nekik az a fontos, hogy ne hagyják veszni a brit kocsmakultúra szempontjából fontos helyeket. Ezek a kocsmák előtérbe helyezik a közösséget, nemcsak alkoholt mérnek, hanem olyan közösségi szolgáltatásokat is nyújtanak, mint a jóga, de találkozóhelyként szolgálnak időseknek és fiatal anyukáknak is. Az első közösségi kocsmát három évtizede alapították, azóta virágzó üzleti modellé nőtte ki magát az ágazat. Az ilyen kocsmák sikere átütő, szinte mindegyik nyereségesen működik. Van néhány, amely visszakerült magántulajdonba, de végeredményben ez is a hely megmentését jelenti.

A minikocsmák száma már most meghaladja az 500-at, a közösségiből pedig 100 működik és a számuk folyamatosan nő, vagyis a brit kocsmakultúrát nem kell még temetni. A nagy átalakulás azzal jár, hogy új formákban és kisebb méretben működnek tovább. Az Egyesült Királyságban március végén 39 135 kocsmát tartottak nyilván, ami 320-szal több, mint egy éve. Ezzel véget ért egy kilenc éve tartó csökkenő tendencia, mivel 2010 óta, évente 732 kocsma húzta le a rolót.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére