Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

„Esterházy János öröksége egyszerre egyetemes és nemzeti”

Horváth Tamás

2020.03.08. 13:40

Erről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a politikus emlékére rendezett ünnepségen vasárnap, az Országház felsőházi termében.

Gulyás Gergely az MTI szerint kiemelte, Esterházy János politikája racionális számítások szerint kudarcra volt ítélve a kommunizmus idején.

Ő azonban nem a sikeresség, hanem tetteinek örök mérce szerinti helyessége alapján cselekedett

– mondta.

Vállalta sorsát, így élete rövid, életigazsága azonban örök lett. A szabadságára és életére törő diktatúrák és eszmék azóta megbuktak, Esterházy János öröksége azonban múlhatatlan példa, a nemzete mellett határoktól, korszellemtől és sorscsapásoktól függetlenül kiálló bátor hazafi példája – fogalmazott a tárcavezető.

Gulyás Gergely kitért arra is, hogy a magyar nemzetpolitika Esterházy Jánost az emberi méltóság mellett mindig kiálló, sokat szenvedett, ártatlan szentként tartja számon.

A miniszter reményét fejezte ki, hogy hamarosan megtörténik a felvidéki politikus hivatalos rehabilitációja, amellyel cseh és szlovák barátaink elsősorban Esterházy János emlékének, másodsorban az igazságnak, harmadsorban önmaguknak tartoznak.

Szólt arról is, Trianon következményei minden politika életutat meghatároztak és megmértek a múlt évszázadban:

Meg kellett küzdenünk és ma is ezt kell tennünk közösségeink megmaradásáért. Olykor óriási áldozatot kell hozni azért, hogy kisebbségben, más állam fennhatósága alatt élve, a 21. század második felében is legyen olyanok, akik magyarul szólnak és énekelnek, magyarul imádkoznak és álmodnak.

Gulyás Gergely szerint az elmúlt évtized ugyanakkor megmutatta azt is, hogy közösen újra erőt tudunk adni Közép-Európának, képesek vagyunk összeadni az erőnket, hogy a nemzetközi tárgyalóasztaloknál érvényesíteni tudjuk érdekeinket, és meg tudjuk védeni mindazt, amit jogosnak és nemzeti érdeknek gondolunk.

Gróf Esterházy János példás életéről ITT írtunk bővebben.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére