Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

"Ez a nemzedék gonosz nemzedék"

Horváth Tamás

2018.10.15. 17:15

Tizenkét évvel ezelõtt, 2006. október 15-én verték halálra Szögi Lajos tiszavasvári tanárt.

A címben szereplő idézet a mai, október 15-i evangéliumból származik, és a sors furcsa fintora, hogy Krisztus lesújtó ítélete, melyet a köré sereglett tömeg előtt mondott el, mennyire helytálló a 2006. október 15-én történt lincseléssel kapcsolatban is.

A történtek

Szögi Lajos földrajztanár tizenkét éve Olaszliszkán autójával véletlenül elsodort egy, az úttestre felelőtlenül berohanó cigány kislányt. A lány az incidens után hiába kiáltotta az utcára kirohanó családjának, hogy "nincs baj, életben vagyok", a hordává összeverődő családtagok már neki is estek az ártatlan tanárnak és az autójának annak ellenére, hogy a járműben ott ült Szögi Lajos két gyermeke: az akkor még 14 éves Emese és az 5 éves Zsófia.

A jelentések szerint az elsodort gyermek bátyja előbb betörte Szögi autójának szélvédőjét, majd apjával és egy másik cigánnyal együtt brutális módon kirángatták a tanárt a kocsiból. Ekkor ütni, verni, rúgni kezdték a fejét és a nyakát. Legalább heten 5-10 percig kegyetlen módon bántalmazták áldozatukat.

Mint utóbb kiderült, a véres lincselést közönnyel nézte végig a több mint tízfős tömeg. Azonban ami ekkor történt, azt a tárgyaláson részt vevők is alig hitték el. Ugyanis az ütlegelés közben az elsodort kislány apja – akit később életfogytiglanra ítéltek – berohant a fejszéért, hogy levágja a már saját vérétől fuldokló Szögi Lajos fejét.

Ezt azonban sikerült egy közbeavatkozónak akkor még megakadályozni. A halálos ütlegelések közben a fejszével hadonászó apa idősebb fia nemi erőszakkal fenyegette meg a sírva mentőért könyörgő Emesét, valamint a rémülettől bepisilő, akkor 5 éves Zsófit.

Tarts ki, apa, hozok segítséget!"

– mondta Szögi Lajos nagyobbik gyermeke, és a kicsi kezét fogva futni kezdett, amikor a tömeg már az autót verte szét.

A gyilkosok csak akkor hívtak mentőt, amikor biztos tudatában voltak annak, hogy a tiszavasvári tanár már nem él. Amíg a rendőrség megérkezett, mindenki tiszta ruhát váltott, és elégették az összes tárgyi bizonyítékot, vagyis a véres cipőket és ruhaneműt.

Az ügy folyománya nyomán a lincselők közül a bíróság nyolc embert ítélt el, az elkövetők összesen 157 év börtönbüntetést kaptak. Közülük hárman sosem szabadulhatnak.  

Gondolatok tizenkét év távlatából

Valóban „gonosz nemzedék” az, amelyik egy édesapát a saját kiskorú lányai szeme láttára agyonver. Nem is nagyon lehet mit felhozni az elkövetők védelmében, egy ilyen tettre nincsen semmiféle mentség. Egy ilyen bestiális bűncselekményt emberek nem követnek el.

Szögi Lajos mártír. A tisztességes magyar emberek mártírja. Egy családapa, akinek áldozatvállalása és méltósággal tűrt szenvedése mindannyiunk számára példa kell, hogy legyen.

Nem tagadom, amikor a tizenkét évvel ezelőtti eset leírását olvastam, hogy felelevenítsem a történéseket, elérzékenyültem. Mint édesapával rendelkező emberi lény, bele tudtam magam képzelni a gyermekei helyébe. Elképesztő trauma lehet egy 14 éves és egy 5 éves kislánynak végignézni, ahogy őrjöngő állatok halálra verik szeretett édesapjukat.

S amikor az idősebb lány azt mondta, hogy

Tarts ki, apa, hozok segítséget!”,

libabőrös lettem, és egyszerre éreztem hatalmas szeretetet és empátiát (Szögi Lajos és a lányai iránt), illetve gyűlöletet (a lincselést elkövetők tette iránt).

A gyűlölet, ahogy a szeretet is, adekvát emberi érzés. S amennyiben nem a bűnöst, hanem magát a bűnt gyűlöljük, a kereszténység alapelveivel sem ellenkezik.

Isten minden embert a maga képmására teremtett, ám mivel szabad akaratot adott nekünk, rajtunk múlik, hogy ebből a bennünk lévő isteniből mit hozunk ki. Súlyosbító tényező az ilyen kegyetlen gyilkosságot elkövetők esetében, hogy annak ellenére jutottak el egy ennyire emberalatti szintre, hogy ők is Isten képmásaiként kezdték.

A katolikus egyházban október tizenötödike, vagyis az olaszliszkai lincselés napja Avilai Szent Teréz ünnepe. A 16. században élt spanyol misztikus szerzetesnő Sziénai Szent Katalinnal együtt a katolikus egyház első női egyházdoktora (doctores Ecclesiae). 1970-es kinevezése az éppen most vasárnap szentté avatott VI. (immáron Szent) Pál pápa nevéhez fűződik.

Avilai SzentTeréztől származnak az alábbi mondatok, melyeket magának ismételgetett az élet megpróbáltatásai közepette:

Semmitől ne félj, semmi meg ne rettentsen. Minden elmúlik. Egyedül Isten marad ugyanaz. A türelem mindent elér. Ha Isten a tiéd, semmid nem hiányzik: Isten egyedül elég!”

Szögi Lajos nem félt. Szögi Lajos szenvedése akármilyen gyötrelmes is volt, elmúlt.

Szögi Lajos már fent van az angyalok között az Isten trónja mellett, és gondoskodó édesapaként fentről egyengeti szeretett lányainak életét, hogy aztán majd az idők végezetével egyesülhessenek Isten véget nem érő szeretetében.

A "gonosz nemzedék" pedig jobban tenné, ha sírva könyörögne a kegyelemért, mert tettük nyílt támadás volt Isten és ember ellen.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére