Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ezt a nyári sört idd a kánikulában!

Pörge Béla

2019.06.15. 11:58

Egy remek szezonális magyar sörrel folytatódik a 888 sörenciklopédiája!

Alapszabály, hogy a nyári melegben könnyedebb söröket érdemes fogyasztani, azok jobban felfrissítenek, mint egy erősebb, markánsabb sör, ezért is neveztük korábban a barna söröket téli sörnek. Most egy igazi nyári sör, egy szezonális summer ale következik a sorozatunkban!

A békésszentandrási Szent András Sörfőzde 2018-ban ünnepelte 25. születésnapját. Már több sörükkel is foglalkoztunk, ezúttal a legfrissebb Vári Nővérek, a Vári Nővérek 19 került terítékre.

A Vári Nővérek a Szent András Sörfőzde egy sorozata, minden évben más-más komlókkal készítik ezt az APA típusú sört. Az első 2015-ben jött ki, így a mostani az ötödik változata ennek a sörnek. Az idei főzet Bécsi, Pale és Carahell malátából, valamint Simcoe és Citra komlóból készült a szokásos összetevők mellett. Szárazanyag-tartalma 13 Balling-fok, alkoholtartalma 4,9 százalék – ezek alapján egy jó minőségű, testes sört vártam.

A címke kinézete idén is őrizte a sorozat hagyományait, a narancssárga szín dominál, mellette egy kedves kis rajz is helyet kapott és természetesen ez a címke is informatív – ahogy a szentandrásiak összes sörén megszokhattuk –, így az értő szemek már a vásárlás előtt tudják, hogy mire számíthatnak.

A 38-as IBU arra utalt, hogy ez nem lesz olyan keserű, hiába egy APA sörről beszélünk. Ez nálam nem így jött át, kifejezetten keserűnek találtam ezt a sört, ellenben csodálatosan kellemes utóíze volt, így ez a keserűség nem volt túlzó. Különben is egy american pale ale-ről van szó, legyen is keserű!

A kitöltéskor erős, kellemes citrusos illat ütötte meg az orromat: a Vári Nővérek 19 tényleg hozza az összes olyan stílusjegyet, amit egy APA sörtől várni lehet. Habja erős, íze pedig, ahogy említettem, keserű, ám a komlózásnak hála igazán kellemes. Talán a rozsos sörökre emlékeztetett kicsit az utóíz, mindenesetre ez a komlózás tényleg tökéletes ehhez a típusú sörhöz, nem igazán van mibe belekötni.

A sör színe jól illeszkedik a címkéjéhez, világosbarna, sőt, már-már narancsszínű, nem átlátszó, mint egy könnyedebb pilseni típusú sör.

Talán a nagy melegnek tudható be, de jól csúszott, hiába ízlelgettem alaposabban a kortyokat a teszt kedvéért, hamar megittam. Karakteres, de a vártnál kevésbé testesebb sör, ez egy igazi nyári melegre való frissítő!

Ára hasonló a Szent András Sörfőzde termékeinek árához, 600-800 forint körül mozog, mivel szezonális sör, kicsit drágább lehet a többieknél, de ár-érték arányban így is bőven megéri.

Ez a kóstoló is csak megerősített abban, hogy a Szent András Sörfőzde az egyik –ha nem a– legjobb kisüzemi sörfőzde Magyarországon. A magas minőség és a kedvező ár mellett nekem külön kedves, hogy a söreik neve általában nem modoros, és a kínálatukban megtalálható az összes „alapsör”.

A jövő héten egy egészen kis, újabb manufaktúrával foglalkozunk majd, tartsatok velünk akkor is!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére