Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Fedezzük fel Óbudát!

Pörge Béla

2017.11.22. 17:58

Jöjjön ki Óbudára, egy jó túrós csuszára! - tartja a nóta, de mi megmutatjuk, miért érdemes még meglátogatni ezt a kétezer éves városrészt.

Folytatódik a Fedezzük fel! sorozatunk azon szériája, amiben lakóhelyünket mutatjuk be. Óbudai lokálpatriótaként nagy örömmel próbálom megmutatni, miért a világ közepe ez a kerület.

A mai Óbuda területén már a római korban is éltek emberek, erre számos bizonyítékot találni. Nem csoda, hogy már kétezer éve is népszerű hely volt, hiszen csodálatos fekvése van ennek a városrésznek. Keletről végig a Duna határolja a kerületet, míg nyugatról, északnyugatról a Budai-hegység és a Pilis nyúlványai. Szinte minden irányból hegyek veszik körül Óbudát.

A környék teljes körű bemutatására kevés lenne egy cikk, de a legfontosabb és a számomra legérdekesebb helyeket összegyűjtöttem. Nagyjából délről északra haladva jártuk be Óbudát, a kiindulópont a Kolosy tér volt, ami a városrész kapuja.

A Kolosy tér legújabb nevezetessége kifejezetten menő, ez egy légtisztító mohafal. Egyelőre kísérleti jelleggel tisztítja a levegőt a forgalmas csomópontban, ha beválik, több is lesz belőle a kerületben.

A tér környékének hivatalos neve Újlak, mely városrész nagyobbik fele a II. kerületben fekszik. Az óbudai részén több drága étterem is van, ezek között avatták fel 2013-ban a világ első egész alakos Puskás-szobrát.

Újlakot alig elhagyva máris egy római kori nevezetesség vár minket, egy amfiteátrum. Ennek az arénája egyébként nagyobb, mint a római Colosseumé, viszont ezt csak a katonák használták, így maga az épület közel sem olyan látványos.

Az amfiteátrum mögött egy gimnázium és egy park található, utóbbi a Katyni mártírok parkja, mely a Katynban lemészárolt lengyel áldozatoknak állít emléket.

Innen kicsit nagyobb távolságra (persze nem messze, három buszmegállónyira) már a Flórián téren találjuk magunkat. Maga a "Flórián" nem túl izgalmas, régen egy impozáns épület állt a tér közepén, helyette – a kommunizmusnak hála – most egy kocka alakú üzletközpont terpeszkedik. A teret egyik irányból a "faluház" határolja, mi viszont nem arra indultunk, hanem a Krúdy-negyed felé.

Az Árpád híd mellett mindkét oldalon megmaradt néhány ház, kisebb utcarészlet a régi Óbudából, aminek zömét a kommunisták lerombolták és paneleket építettek a helyére. Az egyik ilyen részen áll az a ház, melyben Krúdy Gyula élt.

A hídfő másik oldalán a Zichy-kastély és a Fő tér található, Óbuda talán leghíresebb tere ez. Itt van a városháza, néhány régi étterem és a híres "esernyős szobor", azaz a Várakozók. 2015-ben Krúdy Szindbádja is szobrot kapott, korábban pedig a tér Harrer Pál utca felőli végén az utca névadója, Óbuda első polgármestere is.

A Flórián felé sétálva egy tipikus óbudai látkép tárul elénk. Római emlékmű (a keleti táborkapu) és körülötte panelek.

Újabb hatalmas, két megállónyi táv után a Flóriántól a már többször megénekelt sporttelephez jutunk, a III. kerületi TVE pályájához.

Ez az óbudai sportélet központja, a foci mellett kosárlabdázásra, úszásra és futásra is van lehetőség. A lelátó felújítva pedig szép látvány nyújt. A Hévízi úton továbbsétálva a Vörösvári út felé az egykori Óbudai kocsiszínhez jutunk, ami mellett egy kevésbé ismert római emléket találni. A Hunor utca–Kunigunda útja–Raktár utca–Körte utca "gigakereszteződés" mellett egy ókeresztény templom romjai állnak.

A romhoz közel van az 1-es villamos is, jól megközelíthető. Akinek kirándulni támadna kedve, az itt jó helyen jár, a környékről két buszjárattal is fel lehet jutni a Testvérhegyre, ahonnan a Hármashatár-hegyre vagy a Virágos-nyereghez is visznek kirándulóutak.

A kirándulás helyett mi a Duna felé mentünk, a Filatorigáthoz. Ez a rész inkább ipari jellegű, volt itt harisnyagyár és szeszgyár is. Utóbbit éppen bontják, egészen apokaliptikus látványt nyújt. A Filatorigát viszont nem ezekről, hanem a graffitis faláról ismert, itt legális a falfirka.

A fesztiválokat kedvelőknek szintén nem kell bemutatni a HÉV-megállót és környékét, itt van ugyanis a K-híd, amin be lehet jutni a Sziget Fesztiválnak otthont adó Óbudai(Hajógyári)-szigetre.

Érdekesség egyébként, hogy Óbudához még egy sziget tartozott régen, a Margitsziget, ezt azonban 1950-ben Angyalföldhöz csatolták.

A HÉV vonalán maradva Filatorigáttól északra Aquincumot találjuk. A Fő tér mellett az Aquincumi Múzeum a kerület leghíresebb, legismertebb helye. Bent akár egy napot is el lehetne tölteni, ehelyett a múzeum mögött néztünk körül. Nem véletlenül!

A Duna és Aquincum között üzemelt a Gázgyár. Az impozáns épületben szénből állítottak elő városi gázt, egészen 1984-ig. A gyárépület mellett egy lakótelep is épült a korábbi dolgozóknak. Ez viszont nem egy olyan lakótelep, mint amire először gondolna az ember. Az egész olyan, mint egy mini-Wekerle, nagyon menő környék!

Nem mellesleg itt van a második leghíresebb óbudai focicsapat pályája is, melyről szintén esett már szó. Azóta már egy Teqball-asztalt is kihelyeztek oda.

Az Óbudai Gázgyár épületei műemlékvédelem alatt állnak, egy részüket már fel is újították.

Aquincumtól nem messze található Aranyhegy, ami egy kevéssé ismert része Óbudának, pedig egy nagyon érdekes nevezetességet rejt. Aranyhegyen áll a Pogány-torony, amit 1936-ban avattak fel.

A toronynak különleges története van. A Turáni Egyistenhívők Tábora építette a tornyot, ezzel együtt tizenkettőt akartak állítani Budapesten, de csak ez az egy készült el. A társaságot nem szívlelték a Horthy-korszakban, így ez a torony is magántulajdonú telken áll, az avatáson pedig a turanizmus híveit kicsit meg is verték a csendőrök.

A tornyot egy ideig használta az ÁVH, majd a szocializmus alatt folyamatosan amortizálódott, mára az összeomlás határán van.

Hatalmas szerencsénkre ottjártunkkor összefutottunk a telek és a torony új tulajdonosával. A fotók elkészítését engedélyezte, a torony további sorsáról annyit árult el, hogy tervei szerint eredeti állapotára visszaállítva megmarad a különleges épület, melynek tetejét eredetileg egy turul díszítette. Ehhez csak sok szerencsét tudunk kívánni!

Ahogyan a III. kerületi TVE szurkolói is éneklik néha, nekünk Óbuda Magyarország fővárosa. Valóban, a fent bemutatott helyek mellett még számtalan látnivalóval várja a kerület az odalátogatókat, Békásmegyer-Ófalu, Hármashatár-hegy, Csillaghegy, a Római-part vagy éppen az Óbudai-sziget, és a Kiscelli kastély sem unalmas hely. Akár az épített környezet, akár a természet vonzó lehet Óbudán, úgyhogy hajrá, gyertek!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére