Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Gyermekek százezrei nyaralhatnak a megújuló Erzsébet táborokban

Sümeghi Lóránt

2017.08.29. 00:01

A gyermek az elsõ! Ez a jelmondata a Magyar Kormány támogatásával megvalósuló nagyszabású gyermektáboroztatásnak. A megújuló Erzsébet-táborokban az Emberi Erõforrások Minisztériumának együttmûködésével évente több mint 90 ezer, köztük sok rászoruló fiatal kapcsolódhat ki.

Ezen a nyáron mintegy 26 ezer gyerek pihenhet a Balatonnál, köztük olyanok is, akiknek erre egyébként nem lenne lehetőségük. Mindez Magyarország legnagyobb táboroztatási programjának, a megújuló Erzsébet-táboroknak köszönhető. A remek kezdeményezés megvalósításáért az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány felel.

Az alapítvány a gyermekprogramok, valamint ifjúsági táborok szervezésével kapcsolatos feladatait az Erzsébet-programról szóló törvény 2016. április 12-én hatályba lépett módosításának értelmében közfeladatként, Magyarország Kormányának támogatásával valósítja meg.

A támogatásnak köszönhetően az Erzsébet-táborokba érkező gyerekek szinte térítésmenetesen, egy jelképes összegű részvételi biztosíték befizetésével vehetnek részt a táborokban színvonalas sport és ügyességi játékokon, valamint ismeretterjesztő programokon.

A központi költségvetési támogatásból megvalósuló gyermekprogramok és ifjúsági táborok jellemzően a Balatonnál vagy napközi formában, a lakóhelyen valósulnak meg.

A táborokban sport, életmód, kulturális, művészeti, tudományos, ismeretterjesztő, valamint hagyományőrző foglalkozások várják a gyerekeket. Az úgynevezett "ottalvós” táborokban Zánkán, illetve Fonyódligeten a nyári időszakban több ezer fiatal vakációzik egyszerre, de az Erzsébet-táborok nem csak a Balaton partján, és nem csak a vakáció időszakában várják a gyerekeket.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár elmondása szerint az ottalvós táborokban Fonyódligeten és Zánkán hetente 2600 gyerek nyaral, és 2017 végére eléri a félmilliót az addig táboroztatott fiatalok száma. Az államtitkár közölte azt is:  a kormány az elkövetkező években 26 milliárd forintot biztosít a zánkai és a fonyódligeti Erzsébet-táborok megújítására.

A nyári táborok mellett az őszi és a tavaszi időszakban „Igazolt hiányzások” címmel osztálykirándulásokat, valamint télen karácsonyi programot is szerveznek, míg több tízezer fiatal táborozásáról közvetlenül a lakóhelyen, napközi rendszerű táborok megszervezésével gondoskodnak.

A kormány nem feledkezett meg a beteg gyerekekről sem, hiszen nekik is ugyanúgy szükségük van kikapcsolódásra, élményekre. Ezért hozták létre az úgynevezett "Gyógyuló-táborokat", melyekben speciális nevelési igényű, fogyatékkal-, veleszületett szív-, illetve reumatikus betegséggel élő, daganatos betegségekből gyógyuló, étkezési zavarokkal küzdő, valamint siket- és nagyothalló gyerekek táborozhatnak.

Ezek a táborok Zalaszabarban és Tihanyban valósulnak meg. A rendkívül jól felszerelt helyszínek tökéletesen igazodnak a résztvevők speciális igényeihez: a szakorvosi felügyelet mellett, a gyógyulást támogató környezet és szakembergárda, nem utolsó sorban pedig el- és befogadó közösség várja a gyerekeket.

A Holnapocska Tábor a Zalaszabarban üdülő gyermekek részére igazi paradicsom: a csodálatos természeti környezetben található táborhely a Zobori KalandoZoo területén helyezkedik el, de a kötélpályás kalandpark mellett, vizes játszótér, 4D mozi, fedett csúszdapark, izgalmas és korszerű játékok, valamint állatsimogató is található.

A 24 órás felügyelet a zalaszabari gyógyuló-táborokban az ebben közreműködő önkéntes orvosok és ápolók segítségének köszönhetően egészségügyi szakfelügyelettel is kiegészül.

A cél az, hogy jövőre még több gyermek vehessen részt az összes táborhelyen. Az Erzsébet-táborokban 2012 óta mintegy 400 ezer gyerek nyaralhatott.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére