Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hivatalos: Darth Vader visszatért

Horváth József György

2016.08.12. 15:58

Elérkezett a nagy pillanat, végre kijött a Zsivány Egyes - Egy Star Wars történet legújabb elõzetese, melyben egy másodperc erejéig feltûnik Vader nagyúr is. Minden idõk legemlékezetesebb fõgonosza december 15-én tér vissza a mozikba. Jelenleg nem létezik mértékegység annak kimutatására mennyire várjuk ezt a filmet.

December után mostanra nagyjából lecsengett Az ébredő Erő keltette tömeghisztéria. Visszatekintve úgy, hogy azóta többször látta az ember a filmet, már nem is olyan megrázó. Sőt, belegondolva a hetedik Star Wars kimondottan rossz film volt, egy elhibázott lehetőség. Kaptunk egy ripacs főgonoszt, egy tehetségtelen színésszel, Luke Skywalkert láttuk kb. fél percig, a sztori sablonjaiban teljesen a IV. részt majmolta, és Han Solo halála is súlytalan lett. Nem hatotta meg az embert, pedig azért mégiscsak Han Solo-ról van szó. Annak a jelenetnek egy generációt kellett volna megtörnie, hogy elvesztette az egyik gyerekkori hősét. De jó, még ha nem is kapott monumentális haláljelenetet, azért egy kis megemlékezést kaphatott volna a film végén. De nem, és ez zavaró.

Sajnos kezdetben mindenkin felülkerekedett a tömeghatás és a lelkesedés. Én is elalélva fényeztem Az ébredő Erőt egészen januárig, mikor újranéztem. El is szégyelltem magam a csöpögős, szentimentális és fellengzős kritikám miatt. Nem szörnyű film Az ébredő Erő, de többre volt hivatott.

És akkor jött a Zsivány Egyes első beharangozó trailere

És Atya Úr Isten mekkora megkönnyebbülés volt Az ébredő Erő után. Az ötlet, a feldolgozott történet, az előzetesek hangulatvilága hatalmas kielégülést hoztak a Kylo Ren és Finn miatt háborgó, a régi filmeket pártoló hardcore fanoknak. A Zsivány Egyes már a kezdetek óta egy komor, háborús Star Wars mozi ígéretével kecsegtet. Az infantilis Disney tulajdonosok pár jelenetet ugyan újraforgattak, hogy humorosabb legyen, de reméljük ez nem fogja rányomni a bélyegét a film borongós, az eddigi Star Wars filmektől eltérő képi-és hangulatvilágára. Nagyon kell már az újítás. Hiszen a lázadás hajnalán, a Halálcsillag tervrajzainak ellopásáért folytatott elkeseredett és önfeláldozó akció megfilmesítése ne legyen már egy poénparádé. Reméljük nem is lesz az. A legújabb előzetes mindenképp azt bizonyítja, hogy egy egyedülálló Star Wars keretfilmet kapunk, ami forradalmasíthatja a Csillagok Háborújának eddigi filmantológiáját.

Az új előzetesből megtudjuk, hogy a Birodalom az egész galaxisra kiterjesztette már hatalmát, az ébredező Lázadók pedig lehetőséget kapnak arra, hogy megszerezzék az épülő Halálcsillag tervrajzait, hogy később el tudják pusztítani. A feladatra, a Han Solo-hoz hasonló vakmerőséggel és talpraesettséggel megáldott zsivány, Jyn Erso jelentkezik, akinek az apja (akit amúgy Mads Mikkelsen alakít) részt vett a Halálcsillag tervezésében. Erso és bátor számkivetettekből verbuvált osztaga megpróbálják a lehetetlent: kiszabadítani Jyn apját és a hatalmas túlerővel szembeszállva, a halálosztagosok kicselezésével ellopni a Halálcsillag tervrajzait.

Kiemelném még a megszokott Star Wars zenei alapok újragondolását, újrahangszerelését is. Már az előzetesekben hallható betétek száz százalékosan kimaxolják a libabőr faktort.
Vader újra a vásznon

Õszintén bevallom, a Jedi visszatér óta vágytam arra, hogy újra mozivásznon láthassam ezt a karaktert, és biztos vagyok benne, hogy nagyon sokan vagyunk így ezzel. A Sithek bosszújában elejtett pár perces megjelenése egyáltalán nem kielégítő, sőt inkább égés, hiszen a nagy, leginkább rénszarvasbőgéshez hasonlítható "NOOOOOO" egyáltalán nem fér össze az esszenciális Vader-jelenséggel.

Azt nem tudni, hogy a Zsivány Egyesben mennyi szerepe lesz, de bízzunk benne, hogy a tőle megszokott vészjóslóan hideg agresszióval ered majd a Lázadók nyomába. Közhelyes lehet századjára is leírni, hogy Vader a filmtörténelem legnagyobb főgonosza, hogy ő a világ legemlékezetesebb gonosz karaktere. De egyszerűen így van. Az elmúlt 40 éveben egyszerűen senki sem tudta felülmúlni, senki sem hatott úgy az emberekre, mint Vader, a nyers erőszak, a korlátlan hatalom és a titokzatos sötét erők hörgő-morgó megtestesítője.

Nem véletlen, hogy senki sem tudta felülmúlni, hiszen Darth Vader karaktere annyira összetett, hogy három kiváló színész zseniális munkája kellett a hiteles megtestesítéséhez. James Earl Jones vészjósló robothangja, David Prowse hórihorgas testalkata, és Sebastian Shaw arca, aki a Jedi visszatér-ben alakítja a haldokló Anakin Skywalkert. Gondoljunk bele: három ember évtizedes munkája van Vader karakterében, nem véletlenül tökéletes.

(forrás: filmworlds.blog.hu)

Vader hangját a Zsivány Egyesben is James Earl Jones adja majd, a 81 éves David Prowse helyett azonban más veszi át az éjfekete robotjelmezt. A maszk örököse  a walesi Spencer Wilding, aki 2005 óta színészkedik, és eddig csak kisebb mellékszerepekben láthattuk a Galaxis Õrzőiben (ő volt a gülüszemű zöld őr, aki elvette Peter Quill walkmanjét), a Batman: Kezdődik-ben, vagy a Szellemlovasban. A választás tökéletes, hiszen Wilding alkatra még magasabb a hórihorgas David Prowse-nál, és izomzatra is sokkal vaskosabb, mint Prowse volt fiatalon. Szóval Vader minden eddiginél félelmetesebb és tekintélyparancsolóbb lesz.

A Star Wars univerzum "öngyilkos osztaga" december 15-én indul bevetésére a magyar mozikban, a film forgalmazója a Forum Hungary.

Addig is, az Erő legyen velünk!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére