Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ilyen hõsiesen harcoltak a magyar gazdák a fagy ellen

Horváth József György

2017.04.21. 16:28

Minden szolidaritásunk a magyar õstermelõké és gazdáké, akik az elmúlt napokban heroikus küzdelmet folytattak a fagykárok megelõzése érdekében.

Bár eleinte úgy tűnt, hogy jól jön a mezőgazdaságnak az áprilisi csapadék, a fagyokba és hóesésbe forduló időjárás hatalmas veszélyt jelentett a gyümölcsökre az elmúlt napokban. A csapadék részben pótolta a talaj hiányzó nedvességtartalmát, de a fagyok miatt ez sajnos sok helyen meghiúsult, a hó pedig komoly károkat okozott, veszélyeztetve az idei termés minőségét és mennyiségét is. A borászok és őstermelők páráztató fagygépeket vetettek be a fagykárok kivédéséré, a gyümölcsösökben pedig füstöléssel védekeztek a fagy ellen.

Zalában így próbálták védeni a gyümölcsöst:

A füstölés hatására gyorsan elpárolog a növényekről a csapadék, nem maradnak deresek, és ennek köszönhetően nem fagy el a termés.

Annak ellenére, hogy a napokban 3-4 hétre elegendő mennyiségű csapadék hullott – ami alapvetően jó lenne a termésnek – a hirtelen lehűlés miatt a gazdáknak több éjszakát kellett átvirrasztaniuk, hogy kemény munkával megmentsék a növényeket. Bajától a Balatonig, Szekszárdtól Tokajig, és Villánytól Egerig vállt vállnak vetve küzdöttek a termelők a faggyal, helyenként a hóval. Értesüléseink szerint Baja környékén az őstermelők 18-20 órákat töltöttek el a szőlőben, tőkéről tőkére járva, párázással harcolva a fagy ellen.

A gyümölcsösökben is hasonló harcot folytattak a hirtelen jött hideggel szemben. A télbe fordult április okozta károkat még nem lehet felmérni, de a szakértők szerint a gazdák gyors és hatékony választ adtak az elmúlt napok fagyos időjárására, és sikerült megmenteniük a termés nagy részét. Ez azért is fontos, mert a fagykárok hatással vannak a gazdák egész éves munkájára, valamint a nyári idénymunkákra is. A termények megmentésével így munkahelyeket is mentettek.

Péntekre szerencsére kisütött a nap, és az elmúlt napok indokolatlanul hideg időjárása úgy látszik már nem fog visszatérni. Sok csapadék mellett, 7 és 21 fok között fog alakulni a hőmérséklet, ami remélhetőleg leveszi a terheket a termelők válláról.

Évente átlagosan mintegy 20-30 milliárd forint kárt okoznak a tavaszi fagyok, és mintegy 15-25 milliárd forintnyit a jégverés, a csapadékhiány – az aszály – okozta kiesés azonban jelentősebb, minimálisan 40 milliárd forint évente.

Nemcsak Magyarországon küzdöttek az elmúlt napokban a faggyal. Franciaországban, a burgundiai Chablisban például így védték a tőkéket:

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére