Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Íme két díjnyertes magyar sör

Pörge Béla

2020.02.08. 18:18

Méltatlan módon elsikkadnak ezek a magyar sikerek, pedig nem kizárólag borból és pálinkából áll a minőségi magyar italok köre!

Nem az első, és minden bizonnyal nem is az utolsó magyar sörfőzde a békésszentandrási Szent András Sörfőzde, ami díjnyertes sörrel büszkélkedhet. A legfrissebb győztest viszont ez a főzde adja, januárban a cseh World Beer Idol versenyen nyert aranyérmet a Rettegett Iván névre hallgató russian imperial stout, míg a Bandibá’ néven ismert amerikai IPA ezüstérmet szerzett.

A Rettegett Iván 2018-as főzete nyerte a díjat, én pedig egy frissen a boltok polcaira került 2019-es főzetet kóstoltam meg, ahogy a Bandibának is egy friss változata került terítékre.

Kezdjük a sort a könnyedebb sörrel, nézzük, milyen a Bandibá!

Már az üveg nyitásakor megcsapta az orrom az IPA-kra jellemző citrusos illat. Biztató előjel volt ez, és szerencsére az első kortyokban sem kellett csalódnom: kiváló IPA, először hozza a citrusos, kissé selymes ízt, majd beüt az elvárt keserűség. Nem is kicsit! Abból a szempontból nem egy különleges sör, hogy semmi meglepő vagy fura íze nincs, nincs benne csavar, de ezt én egyáltalán nem is bántam, mert kaptam egy olyan sört, ami tökéletesen megfelel az elvárásaimnak egy IPA-t illetően. Röviden: ilyen egy jó IPA. A minőséget jól mutatta az is, hogy az elején igen masszívan megjelenő hab a 0,3 liter sör elfogyasztása közben végig megmaradt, nyilván vesztve erejéből és méretéből.

Csodás ez a hab!

Bandibá egyébként hat százalék alkoholtartalommal, 50-es IBU-val és 15 Balling-fokkal rendelkezik, ami alátámasztja a fentieket. Jó, kifejezetten keserű, átlagosan testes IPA.

Következzen hát Rettegett Iván!

Számomra a neve tényleg találó, miután sokszor egy sima barna sör sem ízlik annyira, nemhogy egy stout. A világoshoz vagyok szokva, na. Korábban például a Black Rose csak mérsékelten nyerte el a tetszésemet, ráadásul amikor láttam, hogy Iván 10,5 százalékos és 24,5 Balling-fokos, akkor aggódni kezdtem.

Hát valóban nem egy könnyed darab, de a brutális alkoholtartam ellenére nem szirupos, nem édeskés sör. Sajnos kevésbé tudom hasonlítani a kategóriáján belül más sörökhöz, de nem lep meg, hogy díjat nyert, hiszen a stoutokkal csak ritkán találkozó sörfogyasztóként is élveztem minden kortyát, jól eltalálták ezt a sört. S azt is megtudtam, miért Rettegett Iván a neve: azért ezt a 10,5 százalékot könnyen megérezni, szóval csak óvatosan!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére