Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Isten éltessen, Bill kapitány!

Nagy Gábor

2018.11.08. 19:07

Ma, november 8-án van Deák "Bill" Gyula születésnapja. A kõbányai legenda hetvenéves lett.

Deák „Bill” Gyulának, vagy ahogy sokan ismerik, Bill kapitánynak sosem volt könnyű. Mélyről jött, s a legnagyobbak közé emelkedett, s lett a magyar blues koronázatlan királya.

 

Deák „Bill” Gyula Kőbányán született, s ott is nőtt fel, nagyon szerény körülmények között. Édesapja vasöntőként, édesanyja egy dohánybeváltóban dolgozott.

 

Bill kapitány focistának készült, de 11 éves korában egy tályog alakult ki a bal lábában, amit operálni kellett, csakhogy a műtét rosszul sült el, s a lábát el kellett távolítani.

 

Hogy le kellett mondania a fociról, hogy levágták az egyik lábát, nagyon összetörte Bill kapitányt. Öngyilkos akart lenni, nagyon mély depresszióba süllyedt, de a zene, a beatzene segített neki. Sőt, elkezdett énekelni.

 

Előbb olyan együttesekben fordult meg, mint a Napsugár, a Wanderers és a Loyd, de vendégszerepelt a P. Mobilban és a Miniben is.

 

De az igazi áttörés akkor történt, mikor a szintén kőbányai Póka Egon meghívta a Hobo Blues Bandbe. Bill kapitány ’79-ig vendégénekese, ’85-ig pedig állandó tagja lett a bandának.

 

#1

Csapat csak egy van, a Ferencváros!”

#2

Aztán visszajöttem, mentem a sörgyárba, // Ihatok egész nap, mindig lesz maláta, // Hívtak a brigáddal egyszer operába, // Felvettem az öltönyt, ó én szegény árva.”

#3

#4

#5

Bármit kérhetsz,ha van rá pénzed, a többi rajtad áll. // Ha kell maradok, ha nem, hát lepattanok babám, // De megértem én azt is, ha holnap este, oh ha holnap este más ágyában hálsz.”

Bill ezután szólókarrierbe kezdett, s mielőtt még meglapította volna a mai napig aktív bandáját, a Deák Bill Blues Bandet, megfordult a Kormoránban is.

 

Egyszer, mikor Chuck Berry budapesti koncertje előtt játszottak, Berry azt hitte, hogy egy afro énekes van a színpadon, s nem hitt a szemének, mikor meglátta Bill kapitányt. Ekkor hangzott el az amerikai énekes szájából az a mondat, amit minden Bill-rajongó ismer:

 

Õ a legfeketébb hangú fehér énekes, akit valaha hallottam”.

 

2012-ben mindenki a szívéhez kapott, Bill kapitány szívinfarktust kapott.

 

De hál’ istennek, ma már jól van, sőt, most pénteken, november 9-én jubileumi koncertet ad a Budapest Sportarénában.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére