Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Itthon és külföldön is hódít a Viszlát nyár

Horváth József György

2018.05.02. 21:30

Az AWS eurovíziós versenydala sokaknak elnyerte a tetszését szerte a világon, ezért megpróbáltam összeszedni a legjobb magyar és külföldi feldolgozásokat, gitár-és dobcovereket. A zenekarért legközelebb május 10-én csütörtökön szoríthatunk a lisszaboni Eurovíziós Dalfesztivál második elõdöntõjében. A cél természetesen a döntõbe jutás, reményeim szerint pedig a dobogós helyezés.

A 63. Eurovíziós Dalfesztivált a portugál fővárosban rendezik, mivel a tavalyi dalversenyen Kijevben a portugál induló, Salvador Sobral dala került ki győztesként.

A két elődöntőt jövő héten kedden és csütörtökön tartják. Összesen 43 indulója van az idei versenynek, a május 8-i első elődöntőben 19, a másodikban (május 10) 18 ország versenyzője áll színpadra. A május 12-i döntőbe mindkét fordulóból 10-10 ország dala jut tovább, illetve a fináléban automatikusan ott lesz 6 ország, a tavalyi győztes és az öt alapító nemzet.

Az AWS első éles bevetésére május 10-én, a második elődöntőben kerül majd sor, ahol tizenharmadikként lépnek majd színpadra. A Viszlát nyár egy valóban zseniális metáldal, ami reményeink szerint a döntőbe jut. Reménykedés terén én most is továbbmennék, hiszen már harmadik éve szorítok cikkekben a magyar versenyzők (2016-ban Freddie-ért, 2017-ben Pápai Jociért) győzelméért. A Viszlát nyár mindenképpen egy lázadó dalnak tekinthető, különösen ha az eurovízió zenei felhozatalát és platformját vizsgáljuk, így Magyarország már nemcsak politikai téren exportálja a lázadást, hanem a zenében is.

Az AWS kedden indult el Lisszabonba. Az indulás előtt a Híradónak elárulták, hogy az itthoni versenyhez képest sokkal több metálos elem lesz a produkcióban. Azt is mondták, hogy igazi koncerthangulatot szeretnének teremteni a portugál színpadon.

Az AWS-nek hatalmas rajongótábora lett az elmúlt hónapokban. Legfiatalabb rajongójuk, az ötéves Lili a Kanári-szigetekről, egyenesen Fuerteventurából jelentkezett be a legcukibb Viszlát nyár feldolgozással.

A brit Danny McEvoy magyar zászlós cilinderben dolgozta fel akusztikusan az AWS dalát. Érdemes figyelni a kiejtést. Nem is rossz!
Remek magyar feldolgozásai is születtek a dalnak. Itt van például egy igencsak attraktív szintis-énekes cover a Páran Zenélnek nevű formációtól:
Van olyan feldolgozás is, amit én személy szerint nem tudtam hová tenni...
és van olyan, ahol nagyon jól imitálják Örs screamelését. Riszpekt!
Személyes kedvencem az Utolsó Előttiek nevű formáció feldolgozása. Ez alapján a cover alapján fejtettem meg az akkordmenetet akusztikus gitárra. Szóval, nagy köszi a srácoknak!
 A 10 éves Tóth Marcell keni-vágja a Viszlát nyár dobtémáját, érdemes nyomni a srácra egy lájkot:
 Dobosoknak ezt a videót is ajánlom:
 A gitárosoknak és mindenki másnak pedig Tóth Mercédesz kiváló coverjét.

Amúgy az AWS megcsinálta a versenydal angol feldolgozását is, ami szerintem nem sikerült valami jól, de nagyon büszke vagyok arra, hogy a magyar verzióval állnak színpadra Lisszabonban. Úgy az igazi. Mindenesetre iderakom az angol verziót azoknak, akik még nem hallották:

Amúgy elég nagy a lelkesedés az AWS iránt, és nem csak Magyarországon. Ott volt például az amszterdami eurovíziós koncertjük, ahol 4000 ember előtt játszották el a dalt, a közönség reakciója pedig magáért beszél. Nagy potenciál van a dalban és természetesen az AWS-ben is. 

Az Eurovíziós Dalfesztivált világszerte évről-évre kétszázmillióan követik figyelemmel a képernyők előtt. Itthon az elődöntőket és a döntőt a Dunán lehet majd látni.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére