Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kezdõdik a 2. Magyar Filmhét

Horváth József György

2016.02.29. 19:18

Keddtõl vasárnapig a magyar filmeké a fõszerep. A filmhéten 270 film versenyez egymással hat kategóriában.

A fiatal tehetségek napjával indul a 2. Magyar Filmhét. Március 1-jén a filmes egyetemek diákjainak versenyben futó alkotásai mellett levetítik a elmúlt év legnagyobb sikereket hozó magyar filmjeit is, este pedig egy pódiumbeszélgetést rendeznek Röhrig Gézával, az Oscar-díjas Saul fia főszereplőjével.

A keddi nap folyamán a Színház és Filmművészeti Egyetem (SZFE), a Budapesti Metropolitan Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) képviselői is fogadják az érdeklődőket, de előadást tart a az egri Eszterházy Károly Főiskola Mozgóképkultúra Tanszéke és a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem is.

A felsőoktatási intézmények bemutatkozása mellett olyan filmeket vetítenek március elsején, mint Reisz Gábor Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan, vagy Ujj Mészáros Károly első nagyjátékfilmjét, a Liza, a rókatündért.

Emellett olyan különlegességek is láthatóak lesznek, mint az SZFE végzős rendező osztálya által a fővárosról készített Nekem Budapest című szkeccsfilm vagy a Balaton Method, amelyben olyan közkedvelt előadók zenélnek, mint Kiss Tibi, Soerii és Poolek, a Punnany Massif, Akkezdet Phiai és a Fran Palermo.

Végül este a filmhét helyszínéül szolgáló Cinema City Mom Park előterében pódiumbeszélgetésen találkozhat a közönség az egykor betiltott Huckleberry punkegyüttes alapítójával és frontemberével, valamint az Oscar-díjas Saul fia főszereplőjével, Röhrig Gézával.

A fesztivál kiegészítő programjai között a januárban elhunyt Zsigmond Vilmosra emlékezve pénteken este levetítik a Fekete Dáliát, amelynek fényképezéséért 2007-ben negyedik alkalommal jelölték Oscar-díjra a legendás operatőrt. Az eseményen felszólal Koltai Lajos Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendező.

Március első hetében hat kategóriában összesen 270 film versenyez majd a Magyar Filmdíjért. Március 5-én, szombaton hirdetik ki minden kategóriában az addig legtöbb szavazatot kapott 5-5 filmalkotást, amelyek közül Magyar Filmakadémia tagjai újabb titkos szavazással választják ki a nyerteseket. Az ünnepélyes díjátadó március 6-án este lesz.

A kategóriák: A legjobb játék-, tévé-, dokumentum-, kisjáték-, ismeretterjesztő film és animáció kategóriában adnak át elismeréseket, valamint 12 szakmai elismerést is kiosztanak rendező, forgatókönyvíró, női- és férfi főszereplő, női- és férfi mellékszereplő, operatőr, vágó, zeneszerző, díszlet és látványtervező, sminkes és hangmérnök kategóriákban.

A Magyar Nemzeti Filmalap és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa támogatásával, a Magyar Filmakadémia szervezésében megvalósuló programon a versenyfilmek mellett olyan alkotásokat láthat majd a közönség, mint Rófusz Ferenc Hoppimesék című animációja vagy Topolánszky Tamás Yvan Levél istenhez című kisjátékfilmje.

Látható lesz továbbá Novák Tamás Cinema Inferno című dokumentumfilmje, amely eredeti, eddig még nem publikált dokumentumok és nagyon sok fikciós jelenet segítségével tárja fel a Rajk-per és a hozzá kapcsolódó perek hátterét. Vetítik Mosonyi Szabolcs Vad Kunság, a puszta rejtett élete című ismeretterjesztő filmjét és Fonyó Gergely két idősíkon futó, A Kőmajmok háza című tévéfilmjét is.

A programot olyan nemzetközi fesztiválsikerek is színesítik, mint az Oscar-díjas Saul fia, a Fehér Isten, vagy A nagy füzet. Újra moziban láthatja a közönség a százezres magyarországi nézőszámot túllépő Megdönteni Hajnal Tímeát című filmet, az Argo 2-t és a Coming Out vígjátékot is. A sikeres elsőfilmesek közül többek között Zomborácz Virág Utóélet című alkotását vagy Horváth Lili Szerdai gyerek című munkáját is levetítik.

A programról bővebben itt tájékozódhattok!

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére