Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Lesz-e katedrális Budapesten?

888

2021.01.08. 09:57

Úgy tűnik, Makovecz Imre templomterve az eredeti elképzelés szerint nem valósul meg, azonban az építész életművének koronaékszere egy másik helyszínen talán felépülhet.

A Makovecz Imre-életmű csúcspontjának tartott felső-krisztinavárosi katedrális tervezése egészen 2005-re nyúlik vissza, amikor meghívásos tervpályázatot írt ki a Hegyvidéki Önkormányzat az Apor Vilmos tér építészeti környezetének rendezésére. A pályázatot a Makovecz Imre által tervezett „Szentek és Kárhozottak Temploma” tervdokumentációja nyerte. A templom megvalósulását a kerület a kezdetektől támogatta, a területre vonatkozó építési szabályzatot is Makovecz Imre 2005-ös pályázati terve alapján módosította – számolt be a 888-nak a Hegyvidéki Önkormányzat.

A javarészt kézzel készült vázlatoknak többféle változata ismert. Makovecz nem tudta befejezni művét, így hagyatéka alapján Nagy Ervin volt országos főépítész dolgozott tovább a templom tervein. Így sem a nyilvánosan hozzáférhető tervanyag, sem az Apor Vilmos téri helyszín nem tekintendő véglegesnek, habár a térre készült korábban egy katolikus nagytemplom terve is. Utóbbinak meg is épültek az alapfalai, de a kivitelezés a múlt rendszerben elakadt. Az alapfalakra később a szomszédos felső-krisztinavárosi Keresztelő Szent János-plébánia, egy modern és az art deco szellemében fogant, 1934 óta ott álló templom közösségi házát húzták fel – mondta el dr. Katona Vilmos építész a 777 blognak.

Az építész szerint főként emiatt gyakorlatilag kizárható, hogy az eredeti elképzeléseknek megfelelően valósul meg az a 2005-ös önkormányzati pályázaton nyert terv, amelyet Makovecz neve fémjelez. A szűkös, buszmegállóval és villamospályával keretezett tér amúgy sem lenne megfelelő foglalata a századfordulós nemzeti útkeresést felidéző építészeti látomásnak.

A város más, akár földrajzilag is kiemelkedő pontjait erre sokkal alkalmasabbnak tartom”

– fogalmazott.

Az önkormányzat azonban a tervek ismerete nélkül egyelőre nem tudja megmondani, hol is lenne a legjobb helye a katedrálisnak.

A jelenlegi híradásokból és a Makovecz-életművet bemutató kiállításról megismert templomtervek a pályázathoz képest nagyszabásúbb épületet mutatnak.

Önkormányzatunk ezeket a terveket még nem ismeri, ezért szakmailag még nem tudtuk megvizsgálni, hogy az eredeti helyszín, a buszvégállomás és a bevásárlóközpont által beszűkült tér méltó helyszíne tud-e lenni a templom megvalósításának,

valamint hogy a telken az egyház által 2005 óta végzett fejlesztések akadályozzák-e a tervezett építkezést” – mondta Arató Zsolt, a Hegyvidéki Önkormányzat sajtófőnöke lapunknak.

A Mandiner szúrta ki, hogy az Apor Vilmos téri templom plébánosa is reagált a fejleményekre, mégpedig a Szemlélek nevű internetes lapnak küldött írásában. „Ez egy lezárt történet. A katolikus egyháznak már áll egy olyan temploma az Apor Vilmos téren, amely a helyi egyházközség igényeit megfelelően szolgálja. (...) Egy templom ott és akkor épülhet, ahol és amikor a hívek vágya találkozik a területileg illetékes főpásztor szándékával. A televíziós műsorban említett épület terve kapcsán ez nem mondható el. Az eredetileg az Apor Vilmos térre szánt nagytemplom katolikus lett volna. Ez sem áll fenn Makovecz Imre álma esetében” – írta Pákozdi István atya.

A plébános szerint a magyar művész nem hasonlítható a spanyol Antoni Gaudíhoz, aki „nem öncélúan, hanem alázatosan, a katolikus egyházzal egyeztetve, a katolikus tanítással összhangban alkotott”.

Nagy Ervin, a XII. kerület korábbi főépítésze különösen szívén viseli a templom megvalósulását, a mai napig sokat dolgozik ennek eléréséért. A Hegyvidéki Önkormányzat továbbra is elkötelezett támogatója a Makovecz Imre által tervezett templom akár eredeti, akár más helyszínen történő megvalósításának – tudatta a XII. kerületi önkormányzat.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére