Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Luther és napjaink evangélikus egyháza

Bertha László

2017.11.03. 21:28

Heimo Schwilk német író Luther Márton "kemény" oldaláról írt életrajzi könyvet, melyben kifejti, hogy a mai német protestáns egyházak csak a kedves és pacifista Luthert fogadják el, aki ezáltal beleillik a téves, túlságosan is puha felfogásukba az egyház és a hit vonatkozásában.

Október 31-én ünnepeltük világszerte a reformáció kezdetének 500. évfordulóját, melynek apropóján a Junge Freiheit című német hetilap interjút közölt Heimo Schwilkkel legújabb könyve kapcsán, mely a protestáns reformáció szellemi atyját, Luther Mártont mutatja be egy olyan nézőpontból, mely eltér a fősodortól.

Nem véletlen, hogy a könyv alcíme „Isten haragja”, mely megfogalmazás Luther csaknem valamennyi írásában megtalálható. Schwilk szerint Luther számára a „haragvó” Isten ábrázolása legalább annyira magától értetődő volt, mint a Krisztus által felkínált szeretet és megváltás.

A célom az volt, hogy a történelmi Luther nyomára jussak, elkísérjem őt az időben, és közel hozzam őt az olvasóhoz”

– mondta a Junge Freiheitnak a német író, Luther-szakértő.

Heimo Schwilk szerint az általa leírt „kényelmetlen, kemény, kétkedő” Luther egyáltalán nem illik bele a mai evangélikus egyházba, mely mindenfajta „keménység” elől meghátrál. Az író úgy véli, hogy a Német Evangélikus Egyház mára sokkalta inkább egy ezoterikus egyletnek tűnik,

amelyben az emberek spirituális kényeztetésre vágynak, egy olyan közösségnek, akik nem kívánnak bibliai kötöttségekben élni. Enyhe pacifista és világölelős mázzal, szociális hittel.”

Az evangélikus egyház Németországban ma már mindenre nyitott – lásd melegházasság kérdése –, még akkor is, ha az szembeáll a kinyilvánított igazsággal.

A mai protestáns inkább társadalmi-emancipációs problémáknak áldozza magát, mint a hit kihívásának, lelki egészségének”

– teszi hozzá kemény bírálatát Schwilk.

A Luther-szakértő szerint a reformáció atyja semmitől sem hagyta magát eltántorítani, magabiztosan állt az ügyéhez. Ezzel szemben ma azt láthatjuk, hogy a Német Evangélikus Egyház vezetője, Heinrich Bedford-Strohm gyáva és opportunista módon leveszi a nyakából a keresztet a jeruzsálemi Templom-hegyi látogatásakor.

Ez a lutheri tanok teljes megtagadása”

– jelentette ki az interjúban.

Heimo Schwilk határozott álláspontja, hogy Luther Márton egy konzervatív gondolkodó volt, aki az eredeti állapotot kívánta visszaállítani, konzerválni, melytől elszakadt a korszak katolikus egyháza.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére