Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megvan, hogy kik kapták meg idén a közgazdasági Nobel-díjat

Nagy Gábor

2016.10.10. 15:27

Két elméleti közgazdász, Oliver Hart, a Harvard Egyetem és Bengt Holmström, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) professzora nyerte el az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat a szerzõdéselmélet területén folytatott kutatásaikért.

A Svéd Tudományos Akadémia az idei döntés indoklásában kiemelte, hogy a brit, illetve finnországi születésű, de évtizedek óta az Egyesült Államokban dolgozó két professzor elméleteinek segítségével jobban megérthetőek a valós életben az üzleti szerződések és lehetséges buktatóik.

A modern gazdaságot szerződések hálózata működteti és fogja rendszerbe. Szerződések szabályozzák például valamely vállalat részvényeseinek és vezetésének a kapcsolatát, a biztosító társaságok és ügyfeleik, vagy a közintézmények és beszállítóik viszonyát. Az érdekellentétek rendezésére létrejött ilyen és más hasonló szerződéseket a kölcsönös előny garantálása érdekében nagy gonddal és odafigyeléssel kell megtervezni.

Az idén díjazott tudósok olyan, a legkülönfélébb tényezők ütköztetésére alkalmas átfogó elméleti keretrendszert dolgoztak ki szerződések megtervezésére, amely lehetővé teszi egyebek között például a cégvezetők teljesítmény-alapú javadalmazását, vagy a leírások és költségmegosztás alkalmazását a biztosításoknál, illetve a közintézmények egyes funkcióinak a privatizálását.

Bengt Holmström a hetvenes évek végén fektette le a megbízó (például a részvényesek) és a megbízott (például a cégvezető) közötti optimális szerződés kidolgozásának az alapelveit, ezen belül is konkrétan azt, hogyan lehet a megbízott javadalmazását a teljesítmény szempontjából releváns tényezőkhöz kapcsolni. Bemutatta, milyen módon tudja egy optimális megbízói szerződés a kockázatokat az ösztönzőkkel kiegyensúlyozni. Elméletét később gyakorlatban is alkalmazható formába öntötte.

Oliver Hart a szerződéselmélet egy teljesen új területén, a szerződésben tételesen nem rendezett problémák megoldásában ért el jelentős eredményeket a nyolcvanas évek közepén. Mivel gyakorlatilag lehetetlen minden esetleg felmerülő problémát előre és tételesen rendezni a szerződésekben, Hart inkább a döntési jogkörök optimális elosztásának elvi alapjait dolgozta ki. Kutatásainak eredménye számos közgazdasági, politikatudományi és jogi terület fejlődésére volt hatással.

Hart és Holmström optimális szerződéselméleti munkássága vetette meg számos gazdaságpolitikai és intézményi szabályozási területen hozott intézkedés elméleti alapjait.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére