Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mesebeli tájak a havas Bakonyban

Pörge Béla

2018.02.09. 20:31

Bár télen az a normális, ha havazik, Budapesten lassan már elszokunk az igazán szép hóeséstõl. Elmentünk hát a Bakonyba, ahol a tél még tél!

Szerdán folyamatosan figyeltem az időjárással foglalkozó oldalakat, hogy merre esik hó. Az előrejelzés után az nem volt meglepő, hogy az Alpokalja és Nyugat-Magyarország teljesen behavazódott, de szerencsére Budapesthez sokkal közelebb is mesebelivé változott a táj.

A Bakony keleti nyúlványai alig száz kilométerre találhatóak a fővárostól. Székesfehérvártól a 81-esen úton Mór felé vagy a 8-as úton Várpalota felé lehet eljutni a Dunántúl legnagyobb hegyégéhez. Mi az utóbbi útvonalat választottuk.

Várpalotát Tés felé elhagyva néhány kilométer után hatalmasat változott a táj. Várpalotán még minden ugyanúgy nézett ki, mint Budapesten, legfeljebb a szél volt hidegebb. Felfelé haladva egyszer csak elkezdett fehéredni a táj, először olyan volt, mintha porcukrot szórtak volna szét, majd igazán téliessé változott a látkép.

Tésen már hatalmas hó volt, igaz, a köd még nagyobb volt, így csak módjával tudtuk csodálni a havas tájat.

Innen Szápár felé mentünk tovább, néhol kicsit kisebb volt a köd, néhol viszont az orrunkig sem láttunk. Ugyanígy volt, ahol inkább latyakos volt a táj, máshol igazán nagy havat láttunk. Cseténytől észak helyett újra nyugat felé haladtunk, Zirc felé közeledve egyre téliesebb környékeken jártunk.

Zirc a mai Magyarország legmagasabban fekvő városa. Egyszer már érintettük egy Fedezd fel keretében, ám télen talán még szebb a városka. Csak az a fránya köd ne lett volna...

Zirchez közel fekszik Csesznek, mely falu a váráról híres. Hát abból most sokat nem láttunk, ellenben a hó gyönyörűen befedte a környéket, így érdemes volt oda is benézni.

Cseszneken visszafordultunk, és Zircen át Bakonybél felé vettük az irányt. Bakonybél bármilyen évszakban csodálatos a fekvésének köszönhetően, de így behavazva igazán érdemes megnézni.

A köd miatt sajnos nem láthattuk, milyen magas hegyek veszik körül, de egyébként Bakonybélről érhető el legkönnyebben a Kőris-hegy, a Bakony legmagasabb pontja.

Bakonybélről Hárskútra ereszkedtünk le, ahol nemcsak a táj, hanem az útviszonyok is téliesek voltak, ennek majdnem sikerült a kárát látnunk. Hárskútról a 8-as út felé már tiszta út vezetett.

A 8-ason nyugat felé még sok érdekes helyet megnézhettünk volna, a Bakony nagy, mi viszont ennyivel beértük, és Veszprémen át visszatértünk Budapestre.

Igaz, hogy a fővároshoz közel több hegység is található, de ha van rá módotok, érdemes ellátogatni a Bakonyba, fedezzétek fel ezt a csodálatos környéket!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére