Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Milyen egy sör, ha három évet állt?

Pörge Béla

2019.12.01. 14:00

Ez a kérdés igazából még nem jutott eszembe, de miután volt lehetőségem megkóstolni egy 2016-os sört, hát megkóstoltam.

Ismét a békésszentandrási Szent András Sörfőzde egyik söre lesz a főszereplője a 888 sörenciklopédiájának, főleg, hogy így András-nap után vagyunk. Egész pontosan a Black Rose, ami egy 9 százalékos duplabak, leírása szerint a főzde egyik büszkesége.

Vegyes érzelmekkel fogadtam, hogy egy 2016-os és egy 2019-es Black Rose-t hasonlíthatok össze.

Sokszor sok helyen elmondtam és leírtam már magamról, hogy nem vagyok a barna sörök nagy kedvelője, legfeljebb a félbarnákat szeretem a világos, pilseni típusú és sima lágerek mellett. Néha persze jó a változatosság, így egy-egy IPA vagy APA sincs ellenemre alkalmanként, ám barnát vagy duplabakot viszont elvétve szoktam inni.

A sör adatai alapján minőségi termékről van szó, 23-as Balling-fok, talán már túl sok is.

Elsőként a 2019-es Black Rose-t kóstoltam meg: feltűnt a viszonylag kis hab, és az erős, de kellemes karamellás illat. Színre klasszikusan sötétbarna, ahogy ízre azt hozza, amit egy duplabaktól vártam. Nekem talán túl édes volt ez a sör, ám ez ízlés dolga, alapvetően nem tudnék belekötni, a maga kategóriájában kifejezetten jó sörnek tűnt. Referenciaként egy női véleményt is kikértem, azoknak jobban ízlik ez a sör, akik amúgy nem rajonganak a keserű ízekért.

A 2016-os Black Rose színe sötétebb, szinte már fekete. Habja hasonlóan kicsi, illata viszont markánsabb és szilvás, az aszalt szilvára emlékeztetett. Paramétereit illetően hasonló a 2019-es főzethez, 9 százalék az alkoholtartalma, 23 a Balling-fok, viszont az IBU mindössze 16 (az idei Black Rose-nál 22), ami alapján nem volt várható szinte semmi keserűség.

Tény, hogy szépen elállt és érett ez a sör három év alatt, de nekem nagyon szirupos lett így. Édes, enyhe szilvás mellékízzel, keserűség egyáltalán nincs. Igaz, ha nem hűtjük be nagyon (az ajánlott fogyasztási hőmérséklete 14-16 fok), akkor így télen kiváló ital lehet a vacsorához. Nem szabad klasszikus sörként tekinteni erre a termékre, mert nem az, de 2019-ben nyilván nem újdonság már, hogy rengetegféle italt lehet sörnek nevezni.

A Black Rose igazi téli ital, nyáron nehezen tudom elképzelni, hogy ilyet igyak, viszont egy adventi vásáron ezer örömmel venném a forralt bor helyett, akár az idei főzetet, akár a régebbieket.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére