Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Moby Dick egy rohadék volt

Horváth József György

2015.12.11. 22:40

A tenger szívében egy eposz akart lenni. Nem sikerült neki.

Õszintén nem értem Ron Howard-ot. Az amerikai rendező már nagyon sok műfajban, nagyon sokféleképp alkotott remekműveket. Ott van az négy Oscar-díjas Egy csodálatos elme, a három Oscart bezsebelő Remény bajnoka, a remek történelmi-politikai dráma a Frost/Nixon. Ezek a filmek mind csodát tettek a vásznon. A rendezőnek köszönhetjük még a Dan Brown regények (A Da Vinci kód, Anagyalok és démonok) filmváltozatait, a Hajsza a győzelemért című filmet, ami életem legjobb Forma-1-es élménye volt. De ott van még a Váltságdíj, vagy az Apollo-13. Jobbnál jobb filmek.

Aztán jön ez...

De mit is várhatnánk? A témafelvetés eleve nagyon uncsi, bár vannak benne jó utalások, hogyan színezik ki az emberek történelmet, hogyan kreál az irodalom eposzokat emberi tragédiákból. A filmben nagyon halványan elültettek egy kis természetbarát narratívát is, ami nagyon helyes, de nem mond új dolgokat. Én azért bírtam a nagy fehér bálnát, mert jó nagy rohadék volt. Rendesen végigszívatta a bálnavadászhajó legénységét. Én végig neki szurkoltam. Kár, hogy csak 10 percig láttuk a vásznon.

Ugyanis ez a film NEM Moby Dick-ről szól.

Ahogy nem is Ahab kapitányról. Ez a film arról szól, hogy Herman Melville hogyan kreált eposzi történetet egy bálnavadászhajó legénységének kínjaiból és megpróbáltatásaiból. Maga a korkép oké, a szereplők sem rosszak, bár Chris Hemsworth főszereplő karaktere nagyon erőltetettre sikeredett.

A film minden elemét láttuk már valahol máshol, nem tudunk se megbotránkozni, se meghökkenni. Bár van benne kannibalizmus, van benne kb 10 perc bálnavadászat, még ezek a dolgok sem izgalmasak, mert ez egy elképesztően egyszerű történet, amitől a rendező sokkal többet várt.

Ron Howard eltökélte, hogy a Moby Dick alapjául szolgáló történetből is eposzt csinál. Ez a 19. századi irodalomban működött is, viszont a 21. században a mozivásznon nagyon unalmas. A rendező azt hitte új történetet tud kreálni a mindenki által ismert sztoriból, remélve, hogy meglep mindenkit, ha a realitás talajáról közelíti meg világ (a szabadítsátok ki Willy-t után) leghíresebb bálnás sztoriját.

Nem sikerült neki.

A film két órás és rettentően unalmas. Az Imdb eddig 7,4-re; a Port.hu 7,8-ra értékeli.

A Három Nyolcas értékelése 2/8.

Ha a hétvégén nincs jobb dolgotok, akkor se nézzétek meg.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére