Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mona Lisa kétarcú mosolya

888.hu

2015.12.09. 11:30

Felfedezték, hogy mi lehet Mona Lisa mosolyának rejtélye mögött.

Egy francia kutató, Pascal Cotte ugyanis egy fényvisszaverődésen alapuló technológia segítségével 10 éve vizsgálja Leonardo da Vinci világhírű festményét, a Mona Lisát. Cotte a héten jelentette be, hogy egy évtized után kiderítette, hogy da Vinci előbb mást festett a vászonra, mint a világhírűvé vált alkotás fszereplője.

A technológia. A fényvisszaverődésen alapuló technika úgy működik, hogy intenzív fényeket vetítenek a festményre, ami után a kamera méréseket végez, és elemzi, hogy mi van a festékrétegek közt.

A Mona Lisát már több mint fél évszázada vizsgálják különböző eszközökkel, a legújabbak, az infravörös vizsgálat és multi-spektrális szkennelés.

Beárnyékolja a mítoszokat

Mona Lisa személyazonosságát illetően már régóta vita van. Sokáig azt gondolták, hogy a 16. századi műalkotás egy firenzei selyemkereskedő feleségének, Lisa Gherardininek a portréja. Most azonban Cotte azt állítja, a felfedezései megdöntenek minden eddigi elméletet. Szerinte ugyanis a vászonra három női portét is festettek, akik nem ugyanazon személyek. Ráadásul a valódi Mona Lisa ott lapul a legfelső festékréteg alatt. Cotte szerint:

Az eredmények sok mítoszt összetörnek és akár Leonardo mesterművének megítélését is örökre megváltoztathatják."

Cotte azt is állítja, hogy egy másik női alak körvonalait is megtalálta a festmény alatt. Az illető hölgynek azonban nagyobb feje, orra, és keze van, viszont kisebb alakja, mint az általunk megismert Mona Lisának.

A francia kutató - saját állítása szerint talált még egy Loenardo rézkarcot is, egy Madonna sítlusú képet gyöngy fejdísszel.

Nem mindenki ért vele egyet

Azonban Cotte állításai sok szakember szerint ellentmondásosak. A festményt őrző Louvre múzeum vezetése nem kívánta kommentálni a felfedezést.

Will Gompertz, a BBC művészeti szerkesztője szerint egyáltalán nem meglepő, hogy egy megrendelésre készült festmény alatt vázlatok vannak, ahol a megrendelőnek bemutathatta da Vinci a megálmodott festményt.

A szakértő hozzátette, ez a világ leghíresebb festménye, így mindig világszenzáció, ha valami újat felfedeznek ezzel kapcsolatban, azonban ebben az esetben óvatosan kell bánni a kijelentésekkel.

Martin Kemp, az Oxford Egyetem nyugalmazott művészettörténésze is egyetért a BBC művészeti szerkesztőjével, mert szerinte sem három különböző ember van a vásznon, hanem ez a festmény keletkezésének evolúciós folyamata. Ahogy fogalmazott:

Teljes mértékben meg vagyok győződve arról, hogy a Mona Lisán Lisa szerepel."

(BBC)

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére