Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ötven évvel a megjelenése után még mindig téma, hogy zsidózik-e a Beatles-dal vagy sem

Nagy Gábor

2018.09.17. 11:15

Augusztusban volt ötven éve, hogy megjelent a Beatles Hey Jude címû száma. Azonban a poptörténelem nyolcadik legjobb dala még mindig offenzíva alatt áll.

A GQ magazinnak adott videós interjújában magyarázkodásra kényszerült Paul McCartney annak kapcsán, hogy a Beatles egyik legismertebb száma, a „Hey Jude” nem a zsidókról szól. A dalt a Beatles gitárosa írta, akkor, amikor John Lennon weybridge-i háza felé autózott, hogy meglátogassa az épp válófélben lévő Lennon első fiát, Juliant, és a feleségét, Cynthiát. McCartney elmondása szerint az utazás alatt a közös emlékeken gondolkodott, a sok dalon, melyeket ott, a weybridge-i házban írtak Lennonnal közösen.

A »Hey Jules, don’t make it bad, take a sad song and make it better« optimistán hangzott, egy reményteli üzenet Juliannak: »Na, ide figyelj, a szüleid elválnak. Tudom, hogy nem vagy boldog, de hidd el, minden rendben lesz«”

– fogalmazott korábban McCartney, aki később az eredeti Jules megszólítást Jude-ra cserélte.

A „Hey Jude” a Beatles első kislemezén 1968-ban jelent meg, melynek másik oldalára a „Revolution” című szám került. A kiadó, az Apple londoni lemezboltjának kirakatában az albumot a „Jude” és a „Revolution” feliratokkal reklámozta, ám az üzlet nem sokkal később bezárt, a kirakatot kiürítették, a két szó pedig „parlagon” maradt. A londoni zsidóságot nagyon felháborította az üresen álló kirakat és az azon lévő két felirat, mivel azok a náci „Juden raus” (ki a zsidókkal) kifejezésre utaltak. A Beatles emiatt elég hamar meg is kapta az antiszemita pecsétet, amely úgy tűnik, hogy mind a mai napig él, hiszen Paul McCartney mostani interjújában is előkerült a történet.

Nem gondoltam soha, hogy a »Jude« kifejezés a zsidókra utalna. Azonban elég hamar bajba kerültem, mert mi kiraktuk a két feliratot a kirakat ablakába. […] Ezért az emberek, akik busszal utaztak, azt láthatták, amit. […] Egyszer kaptam egy furcsa telefont emiatt egy zsidótól, Mr. Leontól, aki azt ecsetelte a telefonban: »Mit csináltok, hogyan gondoltátok ezt?« Mire én azt válaszoltam: »Nem, nem, nem, várjon egy percet, semmi ilyesmiről nincs szó. […] Nyugodjon meg, nincs értelme ezzel foglalkozni, mikor meghallgatja a számot, megérti. Ez csak egy név a dalban.”

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére