Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Vajon milyen lehet a gluténmentes sör?

Pörge Béla

2019.05.18. 13:38

Ha már felmerült bennetek ez a kérdés, akkor szerencsétek van, mert a cikkből kiderül!

Az alkoholmentes söröket talán mindenki ismeri, alkoholos sörökhöz hasonlítva mind szörnyű. De mi a helyzet a gluténmentes sörrel?

Hallani már hallottam, hogy létezik ilyen, de egészen eddig a hétig soha nem találkoztam gluténmentes sörrel. Egy bevásárlás során botlottam bele, úgy döntöttem, megnézem, mit tud.

A Daura Damm márkájú spanyol sört kóstoltam meg, ez 650 forintért kapható 0,33-as kiszerelésben, ez azért igen húzósnak számít, ennyiért már nagyon jó kézműves söröket is kapni – például az előző részben említett Hedon prémium termékeit, nem beszélve a békésszentandrásiakról.

Az üveg külseje semmi extrát nem rejt, egy piros címkés üvegről van szó, ami tényleg import, a magyar feliratokat utólag ragasztották rá. Az összetevői között a víz és az árpamaláta mellett kukoricát és rizst is találni, ami nem hangzott éppen biztatóan. Alkoholtartalma 5,4 százalék, ami engem kicsit meglepett, kevesebbet vártam.

Kitöltve semmi érdekeset nem vettem észre egy átlagos világos sörhöz képest: a szín és a hab is szokványosnak mondható, annyit talán megjegyeznék, hogy ránézésre nem tűnt testesnek ez a sör, hiszen a kitöltött, kissé savanykás illatú folyadék kimondottan világos volt.

Ránézésre semmi különös

Az első kortynál sok extra nem tűnt fel, nagyon könnyed, semmi karakterrel nem rendelkező sör ez. A további kóstolás során arra jutottam, hogy ez nagyjából azt a szintet hozza, mint a többi spanyol sör, amit eddig ittam (dobozos és csapolt Cruzcampo, csapolt Estrella). Nem véletlenül van kevés tapasztalatom a spanyol sörökkel, nem tartom őket sokra. Semmi karakter és testesség, enyhe kukoricás íz, nincs meg az „sörivásélmény”, mint ami a cseh vagy a jobb minőségű magyar söröknél, amiket általában iszom.

A Daura Damm gluténmentes söre semmi extrát nem mutatott számomra, viszont nem vehető észre, hogy gluténmentes. Ez annyiban jó is lehet, hogy akkor talán jobb sörökből is készülhet ilyen változat azok számára, akik érzékenyek a gluténra. Igaz, a címke szerint ez a sör nyerte a legtöbb díjat a gluténmentes sörök közül...

A negatív összkép ellenére azt azért nem mondanám, hogy ez a Daura Damm rossz sör, meg lehet inni, de 650 forint ezért nagyon sok (főleg, hogy 0,33-as), ezért az árért vagy ennél sok-sok szinttel jobb sört is lehet venni, vagy „csak” sokkal jobbat, de abból kettőt. Arra viszont jó, hogy meleg nyári estéken az is sörözhessen, aki gluténérzékeny.

A jövő héten visszatérek a „normális” sörök világába, egyelőre még többesélyes, hogy mi lesz a 888 sörenciklopédiájának következő részében a főszereplő!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére