Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kenyérsütés otthon, mesterfokon

(X)

2021.12.15. 15:33

(X)

 

Nincs olyan ember, akit nem tud elcsábítani a friss péksütemények és a frissen sült kenyér mennyei illata. A frissen kisült ropogós héjú kenyérnek pedig végképp senki nem tud ellenállni. Ha szerencsénk van, a pékségekben ráfuthatunk olyan kenyérre, amelyet épp akkor vettek ki a kemencéből, de mire hazaérünk, a frissességéből sajnos ez is veszít. Ha mindig élvezni szeretnénk a friss cipó illatát és ízét, akkor érdemes egy kenyérsütőgépet vásárolni, amellyel igény szerint készíthetünk otthon kenyeret.

Forrás: pixabay

Manapság már szinte bárhol vásárolhatunk kenyeret, és nyilván egyszerűbb is csak levenni a polcról, azonban az ilyen termékek kétes minőségűek lehetnek, a nagy mennyiségű szénhidrát mellett számos adalékanyagot, ízfokozót és állományjavítót is tartalmaznak. Ezeknek pedig egészségkárosító hatásuk van. Arról nem is beszélve, hogy egyes kenyerek másnapra már kőkemények lesznek, így sajnos néha a kenyér nagy része nem is kerül elfogyasztásra. Az otthon készített kenyerek legnagyobb előnye, hogy saját magunk állíthatjuk össze az összetevőket, olyan lisztekkel és magvakkal dolgozhatunk, amilyenekkel csak szeretnénk, vagy amilyeneket az egészségi állapotunk megkíván. Az otthon sütött kenyerek sok rostot és fehérjét tartalmazhatnak, amelyek jótékonyan hatnak a szervezetünkre. Igény szerint készíthetünk cukorbetegeknek, koleszterinnel küzdőknek, valamint fogyókúrázóknak és egészséges életmódot követő személyeknek is finom kenyeret. Manapság sokan küzdenek gluténproblémával is, azonban kenyérsütőgéppel még gluténmentes változatokat is süthetünk.

Az otthoni kenyérsütésbe sokan bele sem mernek kezdeni, hiszen azt hiszik, hogy egy időigényes és sok munkát igénylő munkáról van szó. Kenyérsütőgéppel ez a feladat valóban egyszerű. Nehéz és fárasztó munkanap után sem megterhelő nekiállni az otthoni kenyérsütésnek, hiszen nincs más dolgunk, mint az alapanyagokat a kenyérsütőbe tenni, és kiválasztani a kívánt programot. A gép dagaszt és süt, végzi a dolgát, mi pedig mindeközben nyugodtan elvégezhetjük egyéb teendőinket. A dagasztás indítását még késleltethetjük is, így a frissen sülő kenyér illatára ébredhetünk vagy érhetünk haza a munkából.

Manapság a piacon igen sokféle kenyérsütőgéppel találkozhatunk, a kisebbektől a nagyobbakig. Vannak olyan készülékek, amelyek fél kilogrammos kenyér sütésére alkalmasak, és vannak olyanok is a kínálatban, amelyekben nagy családok számára is elegendő, akár 1,8 kilogramm súlyú cipót is süthetünk.

Vásárláskor szem előtt kell tartani, hogy a kenyérsütők között nem igazán találunk kis méretű gépeket, ezek mind nagyobbak, akár 5-7 kilogrammosak is lehetnek. Így érdemes megtervezni, hogy hol, a konyha melyik részében kap majd helyet. Vegyük számításba a fedél nagyságát is, hiszen fontos, hogy azt kényelmesen ki tudjuk nyitni, amikor az alapanyagokat adagoljuk, illetve hogy a kisült kenyeret is gond nélkül ki tudjuk szedni belőle. Természetesen nemcsak kenyeret tudunk vele sütni, hanem bagettet, pizzát, kalácsot is. Vannak olyan típusú gépek, amelyekben lekvár- és joghurtkészítő funkció is megtalálható.

Kenyérsütőnket többféle anyagú formával tudjuk megvásárolni. A teflonos bevonat előnye, hogy tisztítása könnyű, és a kenyér sem ég oda benne. Ennél a típusnál érdemes odafigyelni arra, hogy ne karcolódjon meg. A kerámiaformák könnyedén tisztíthatók, jól ellenállnak a külső hatásoknak, a különböző sérüléseknek, így élettartamuk is hosszabb. A rozsdamentes acél rendelkezik a leghosszabb élettartammal, teljes mértékben ellenáll a karcolásoknak, de itt számolnunk kell azzal a ténnyel, hogy a kisült kenyér jobban hozzá tud tapadni.

A kenyérsütők terén ma már igen széles a választék. Praktikus és modern készülékek között válogathatunk, vannak LCD-kijelzővel, automatikus összetevő-adagolóval, gyorskelesztő programmal ellátott készülékek is. Így mindenki megtalálhatja az igényének és pénztárcájának megfelelő darabot.

(X)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére