Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Újra kinyitják a boltokat vasárnap

Tóth Dalma

2016.04.11. 12:34

A vasárnapi boltbezárásról szóló törvényt nem sikerült elfogadtatni az emberekkel, ezért, minden pozitív gazdasági hatása ellenére, a kormány úgy döntött, az errõl szóló törvény visszavonását kéri az Országgyûléstõl.

Rogán Antal és Varga Mihály együtt jelentették be, hogy a kormány kezdeményezi a vasárnapi munkabeszüntetés eltörlését. Elmondták, hogy bár a vasárnapi boltbezárásról szóló törvénnyel kapcsolatos gazdasági riadalmak megalapozatlanok voltak, a kereskedelmi forgalom a hat napos nyitvatartási rendben is nőtt, a kiskereskedelemben dolgozók létszáma pedig nem csökkent, a törvényt mégsem sikerült elfogadtatni a szavazókkal. Ezért, bár a kormány célja az volt, hogy ne lehessen senkit munkára kényszeríteni vasárnaponként, döntése megosztotta a társadalmat; ezt látva úgy döntöttek, a szabályozás visszavonását kezdeményezik.

A nemzetgazdasági tárca vezetője az erről szóló sajtótájékoztatón elmondta: a minisztérium megvizsgálta, hogy az elmúlt egy évben hogyan alakult a kereskedelem forgalom szerkezete, hogyan hatott a vasárnapi boltzárról szóló törvény a forgalomra. A kutatás szerint alapvető változást nem hozott a törvény, a boltok forgalma az elmúlt évben annak ellenére 5,6 százalékkal nőtt, hogy hetente egy nappal kevesebbet voltak nyitva, ez a növekedési ütem pedig az év elején is érvényesült.

Az üzletek többsége – legyen szó műszaki cikkeket, élelmiszert, vagy ruházatot forgalmazó boltokról – növelni tudták forgalmukat. Egyedül a járműalkatrészeket értékesítő boltok forgalma csökkent, de ez az online kereskedelemnek tudható be, nem a vasárnapi nyitva tartás újraszabályozásának. Varga szerint az online kasszák forgalmi mutatói alapján is egyértelműen látszik, hogy a legális kereskedelemben jelentős növekedést tapasztalhattunk.

Az elbocsájtásokkal kapcsolatok félelmek nem igazolódtak be a nemzetgazdasági tárca vezetője szerint. Sőt amíg 2014-ben 183 400 főre addig 2015-ben 186 700 főre rúgott a foglalkoztatottak száma, ez 3300 fővel több alkalmazottat jelent.  A kiskereskedelemben betöltetlen állások száma még így is 6363 fő. A nemzetgazdasági miniszter azt is elmondta, hogy a becslések alapján a vasárnapi boltbezárásoknak köszönhetően a kisebb a 200-400 m2 és a 400-2500 m2-es üzletek forgalma nőni tudott.

Összességében ugyan a kormány egy évvel ezelőtti célkitűzései teljesültek, más szempontokat is figyelembe vettek a vasárnapi munkatiltás visszavonásának kapcsán Rogán Antal szerint. A miniszter elmondta, hogy felméréseik szerint nem sikerült az emberekkel, különösen a nőkkel elfogadtatni a vasárnapi szünnap intézményét.

Az elmúlt egy évben a társadalmat megosztotta a kérdés, a kormány számára pedig fontos az emberek véleménye. Mivel arra esküdtek fel, hogy az emberekkel együtt fognak kormányozni, ezért arra az elhatározásra jutottak,  hogy nem érdemes népszavazást tartani ez ügyben és több milliót kidobni az ablakon emiatt. A felelősséget mérlegelve a 2015. március 15 előtti állapotok visszaállítását javasolják.

A kezdeményezésről kivételes sürgősséggel már kedden szavazhat az országgyűlés, így ha a képviselők úgy döntenek, hogy visszaállítják a 2015. március 14-iki törvényi állapotot, már most vasárnap nyitva lesznek a boltok. A kormány javaslatának elfogadása egyúttal azt is jelentené, hogy a hétvégi bérpótlék is megszűnik, hiszen ez is a boltbezárásról szóló törvény része volt.

Rogán Antal a sajtótájékoztatón elmondta: a kormány azt is figyelembe vették, hogy a szocialisták által ebben a kérdésben kezdeményezett népszavazás megrendezése 5 milliárd forintba kerülne, és erre jönnének még a kampányköltségek, amelyeket jelen helyzetben felelőtlenség lenne erre költeni, mikor a kormány és az ország számára egy sokkal fontosabb kérdéssel, a kötelező betelepítések ellen indított referendummal kell most foglalkozni.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére