Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az Iszlám Állam menekülni kénytelen, ám emiatt Európa lehet a legnagyobb veszélyben

Forisek Ádám

2017.10.09. 11:58

Irak északi részén súlyos vereséget szenvedett a dzsihadista terrorszervezet, így kénytelenek a megmaradt harcosai a kurd harcosoknak feladni magukat. Ez azonban korántsem jelenti az Iszlám Állam végét.
HAWIJA, 11:58

Irak északi részén súlyos vereséget szenvedett a dzsihadista terrorszervezet, így kénytelenek a megmaradt harcosai a kurd harcosoknak feladni magukat. Ez azonban korántsem jelenti az Iszlám Állam végét.

A közelmúltban mértek vereséget az Iszlám Államra Hawijában, Irak északi részén. A dzsihadista szervezetnek ez a város volt a főhadiszállása a régióban, megsemmisülésével gyakorlatilag kiszorult a terrorszervezet az ország északi részéről.

Noha az ISIS harcosai korábban megesküdtek rá, hogy halálukig harcolnak, ennek ellenére több mint ezer harcos adta meg magát a kurdoknak.

Hawija eleste azért is számít mérföldkőnek, mert mindössze 15 nap alatt sikerült bevenni. Összehasonlításképp: Moszul ostroma kilenc hónapig (!) tartott.

Gyakorlatilag ezzel teljesen felszámolták az Iszlám Állam 2014-es kezdetű expanzióját, amely Szíria keleti részétől egészen Bagdadig terjedt – erről már Dezső Tamás asszirológus és egyetemi docens beszélt az M1 vasárnapi műsorában.

És ezzel jöhet az Iszlám Állam 2.0

Több szakértő vélekedik úgy, hogy a Közel-Keleten elszenvedett vereségekre pedig könnyen lehet, hogy a terrorszervezet is készült, amikor még minden erő a rendelkezésére állt – ezzel Horváth József biztonságpolitikai szakértő is egyetért.

Az egyik lehetősége a dzsihadistáknak, hogy kelet felé terjeszkednek, és a könnyebb ellenállás miatt az ázsiai muszlim országok felé veszik az irányt.

Azonban sokkal fontosabbak a magyarok szemszögéből azok az ISIS-harcosok, akik Európába térnek vissza – különösen az iraki és szíriai arab harcosok jelenthetik a veszélyt, hiszen róluk semmilyen információja nincs az európai szolgálatoknak.

Az iraki kurd hatóságok éppen ezért nem értik, Európa miért nem vigyáz jobban a határaira, hiszen szerintük akár több száz terrorista juthatott be a kontinensre.

(Hirado.hu, The Independent)  

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére