Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Történelmi mélyponton a francia szocialista párt

Horváth József György

2018.07.10. 20:30

Kihalóban vannak a szocik Franciaországban is.

Az Ipsos közvélemény-kutató legújabb felmérése szerint történelmi mélyponton van a Szocialista Párt (PS) Franciaországban. Ilyen alacsony támogatottságot az 1900-as évekbeli alapítása óta nem mértek a pártnak. A Ipsos az EP-választási kampány előtt mérte fel, hogy mik az esélyeik a francia pártoknak, ki hogyan áll támogatottságban.

A francia szocik rekordalacsony, mindössze 4%-os támogatottsággal bírnak 10 hónappal az EP-választások előtt.

Ez azt is jelenti, hogy nagy valószínűséggel a jövő évi választások után a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége francia képviselők nélkül marad az Európai Parlamentben. Megfordítva a dolgot, Franciaországot senki sem fogja képviselni a jelenleg második legnagyobb európai parlamenti pártban.

Az Ipsos felmérése szerint a Macron-féle kormánypárt (LREM) jelenleg 26%-on, a Marine Le Pen vezette Nemzeti Összefogás 18%-on, a jobbközép Republikánusok 15%-on, a szélsőbalos Forradalmi Franciaország pedig 13%-on áll.

 

A szociktól láthatóan rengeteg szavazót szívott el Macron pártja, valamint a Jean-Luc Mélenchon vezette szélsőbalos tömörülés. Sokan jósolták a tavalyi elnökválasztások előtt, hogy Francois Hollande öröksége végzetes lesz a francia szocik számára, de azt csak kevesen gondolták, hogy a párt leépülése egy év alatt végbemegy.

Az Ipsos kutatása arra is rámutatott, hogy Franciaországban egyre szkeptikusabbak az unióval kapcsolatban. A franciák egyre bizalmatlanabbak, nem várnak sokat a jövőre esedékes EP-választásoktól. A franciák véleménye a demokráciáról is egyre rosszabb. Jelenleg 64%-uk bízik a demokratikus rendszerben, míg 2014-ben még 76% volt ez az arány. A 35 éven aluliak mindössze 54%-a hisz ma is a demokratikus intézményrendszerben.

A felmérés szerint az unió döntéseinek megítélése egyre negatívabb Franciaországban, de ez a vélemény egyelőre még nem hajlott át eurofóbiába.

A franciák 34%-a csalódott az EU-ban, 9%-uk pedig teljesen elutasítja az unió jelenlegi döntéseit és működését. Az EU gazdaságpolitikáját a franciák 49%-a negatívan értékeli, a jelenlegi uniós migrációs politikát pedig a franciák 63%-a utasítja el.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére