Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Márki-Zaynak elgurult a gyógyszere: ellenzéki kétharmadról fantáziál

M. Kovács Róbert

2020.08.11. 16:50

Az ellenzéki előválasztás mellett kampányoló hódmezővásárhelyi polgármester, Márki-Zay Péter szerint az ellenzéknek „rendszerváltó többsége” lehet 2022-ben, ha mind a 106 egyéni választókerületben csak egy jelöltet indítanak a Fidesszel szemben. Azért Márki-Zaynál komoly baj lehet a matekkal, mert a legutóbbi közvélemény-kutatások nyomokban sem igazolják a kincstári optimizmusát.

„A Párbeszéd és a Szocialisták után a Jobbik is csatlakozott a 106 előválasztás megszervezéséhez, ami óriási előrelépés az ellenzéki sikerhez.

Ha mind a 106 körzetben a választók döntik majd el, ki a Fidesz legyőzésére legalkalmasabb közös jelölt 2022-ben, akkor az ellenzéknek akár kétharmados, rendszerváltó többsége is lehet majd az új parlamentben”,

fogalmaz népmesei elemeket felvonultató Facebook-bejegyzésében Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, az ellenzéki összefogás bepromózására létrehozott Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke. Az Egyesült Államokból hazatántorgott, politikussá avanzsált Márki-Zaynál a jelek szerint komoly értéktorzulásokat okozott, hogy egyszer csak az ölébe pottyant Hódmezővásárhely, és egy időre az ellenzék kirakatemberévé vált.

Az álmaiból előkúszó „ellenzéki kétharmadot” ugyanis most, két évvel a 2022-es országgyűlési választások előtt semmilyen számadat nem támasztja alá, de még csak ígéretesnek sem lehet nevezni a baloldal esélyeit a kormánypártokkal szemben.

A nyár első felében minden közvélemény-kutató cég végzett pártpreferencia-felmérést:

a Závecz 52-42, a Nézőpont és a Publicus egyaránt 51-43, az Idea Intézet 50-44, a Medián 60-33, míg a Századvég 54-39 százalékos arányú Fidesz-KDNP-győzelmet prognosztizált a jelenlegi erővonalak szerint (az MSZP-Párbeszéd, Jobbik, DK, LMP, Momentum ötösfogattal szemben).

Persze két évvel a választások előtt szinte felesleges is számokkal dobálózni, az azonban biztos, hogy

az „egy a jelölt, egy a zászló, egy a tábor” hívószóra mind ez ideig kizárólag azok a pártok bólintottak rá, amelyeknek jelenleg a túlélését garantálhatja, ha kullancsként ráakaszkodhatnak a nagyobbakra.

Sőt: valójában eddig kizárólag a nem létező támogatású „új-SZDSZ”, vagyis a Párbeszéd, a rommá hullott szocialisták, és a néppártosodás után balra tolt jobbikosok szeretnék megméretni magukat az ellenzéki előválasztásokon, a parlamenten kívüli LMP még nem szaladt ennyire előre, nyilván helyezkednek.

Azok azonban, akiknek most biztosabbnak látszik a jövőjük, vagyis a Momentum és a DK mélyen hallgatnak róla, hogy felvállalják-e a közösséget az „élősködő pártokkal”, vagy inkább saját tömegbázisukra építve teremtenek maguknak biztos, jól fizető munkahelyeket a 2022-ben alakuló Parlamentben. (Nem mellesleg közben egymást ütik Göd miatt.)

Vagyis

az ellenzéki előválasztás eszméjét teljes mellszélességgel eddig mindösszesen két olyan politikai tömörülés támogatja, amelyek saját jogon jelenleg a választók – nagy jóindulattal – 6-8 százalékát képesek megszólítani,

vagyis ha most hétvégén tartanák a választásokat, akkor összesen mintegy 12-18 százalékot tudnának felmutatni a Fidesz minden kutatónál mért abszolút többségével szemben.

Hát

erre kétharmadot vizionálni nem is merészség vagy botorság, hanem tisztán elmebaj.

Az meg már csak hab a tortán, hogy Márki-Zay bejegyzése végén még oda is szúr Gyurcsányéknak:

(...) tovább dolgozunk azon, hogy minden párt csatlakozzon az előválasztáshoz, valamint hogy legyen EGY KÖZÖS ELLENZÉKI PROGRAM (ami garantálja, hogy a 2010 utáni korrupció felszámolásával a 2010 előtti korrupció sem tér vissza).

Vajon egy ilyen kiszólás után mit szólnak az összefogásra biztató szavakhoz az MSZP és a DK korrupt politikusai?! Persze, amilyen elvtelenek, nyilván éppen ők tapsolnak hozzá leginkább.

Talán úgy gondolják, hogy akinél elfogyott már a 2010 előtt „privatizált” közpénz, az már nem is számít korruptnak...

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére